Κυριακή 1 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 52
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Ο ρατσισμός είναι πάντα παρών...

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ (του ανταποκριτή μας ΧΡ. ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ) .-

Τον Αύγουστο του 1994, συνήλθαν ανώτατα στελέχη του μονοπωλίου πετρελαίου και βενζίνης "Τεξάκο" - του τέταρτου σε μέγεθος τέτοιου μονοπωλίου των ΗΠΑ - για να συζητήσουν την αγωγή που είχαν υποβάλει 1.500 μαύροι εργαζόμενοι, με την οποία κατάγγελλαν ότι γίνονταν κατάφωρες διακρίσεις σε βάρος τους και ότι δούλευαν μέσα σε ένα εχθρικό περιβάλλον. Ανέφεραν, επίσης, ότι παραγκωνίζονταν στους προβιβασμούς προς όφελος λιγότερο έμπειρων λευκών. Ας σημειωθεί ότι από τα 873 ανώτατα στελέχη της Τεξάκο, μόνον έξι είναι μαύροι.

Τελευταία αποκαλύφθηκε ότι σ' αυτή την αγωγή περιέχονταν και αποσπάσματα από τη μαγνητοφώνηση αυτής της συζήτησης, στη διάρκεια της οποίας τα παρόντα στελέχη - ανάμεσά τους και ο πρώην ταμίας της "Τεξάκο", Ρόμπερτ Ούλρικ - εκτόξευαν χυδαίες ύβρεις κατά των μαύρων εργαζομένων, αποκαλώντας τους "οραγκουτάγκους", "νίγγερς" και άλλα χειρότερα. Ακόμα, συζητούσαν ανοιχτά την καταστροφή των πρακτικών, για να προστατεύσουν τον εαυτό τους από την κατηγορία των φυλετικών διακρίσεων. Η μαγνητοφώνηση είχε γίνει μυστικά από τον τότε υπεύθυνο προσωπικού της "Τεξάκο", που κρατούσε και τα πρακτικά, Ρίτσαρντ Λούντγουολ, ο οποίος παρέδωσε αυτή την ταινία στους μαύρους μηνυτές τον περασμένο μήνα, όταν η "Τεξάκο" τον απέλυσε από τη θέση του. Η συζήτηση αυτή - όπως γράφτηκε στον Τύπο - θύμιζε περισσότερο μία συνάθροιση της διαβόητης ρατσιστικής οργάνωσης Κου Κλουξ Κλαν τον περασμένο αιώνα, παρά μία συνεδρίαση εκτελεστικού συμβουλίου ενός σημερινού μονοπωλίου. Ούτε ένας από τους παρόντες δεν αντέδρασε σ' αυτό το ρατσιστικό όργιο.

Η αγωγή είχε υποβληθεί στο ομοσπονδιακό δικαστήριο της περιοχής "Ουάιτ Πλαϊνς" της πολιτείας της Νέας Υόρκης, όπου εδρεύει η "Τεξάκο".

Οι αποκαλύψεις αυτές προκάλεσαν θύελλα διαμαρτυριών, ιδιαίτερα ανάμεσα στους μαύρους, οι ηγέτες των οποίων - ο ιερέας και αγωνιστής Τζέσε Τζάκσον και άλλοι - αποφάσισαν να κηρύξουν ως απάντηση στην αισχρή αυτή συμπεριφορά, μποϊκοτάζ στα πρατήρια βενζίνης της "Τεξάκο" σε εθνική κλίμακα. Ωστόσο, παρά τα αδιάσειστα αυτά στοιχεία, η ανώτατη ηγεσία της "Τεξάκο" έσπευσε να εκφράσει την "κατάπληξή της" ότι συνέβησαν όλα αυτά. Και δεν παρέλειψε να ισχυριστεί ότι η μαγνητοταινία ήταν ελαττωματική και πως το "νίγγερς" (που σημαίνει "βρωμονέγροι"), ήταν στην πραγματικότητα "Αγιος Νικόλαος"! Και όχι μόνον αυτό. Ο πρόεδρός της, Πίτερ Ντίζουρ, δήλωσε ότι η εταιρία του είναι αποφασισμένη "να εξαλείψει κάθε ίχνος διάκρισης" και να αποκαταστήσει "ενσυνείδητα ίση μεταχείριση για κάθε άτομο". Κατόπιν, έστειλε ανώτατα στελέχη σε κάθε γραφείο της "Τεξάκο", ώστε "να εξασφαλιστεί ότι τίποτα σαν αυτό δε θα ξαναγίνει ποτέ". Η ρύθμιση αυτή, είπε, μετακινεί το ζήτημα από το πεδίο της δικαστικής αντιπαράθεσης στο στίβο της ενεργού συνεργασίας και κοινής δράσης.

Και να πώς εγκαινίασε τα "νέα μέτρα" της: Τιμώρησε τον Ρίτσαρντ Λούντγουολ, διακόπτοντας ορισμένα ποσά που του όφειλε. Ομως, η ενέργειά της αυτή, παρατηρούν σε κύριο άρθρο τους οι "Νιου Γιορκ Τάιμς", "μπορεί να θεωρηθεί ως ποινή επειδή έδωσε τις μαγνητοταινίες, παρά ως τιμωρία για τη φυλετική διάκριση", αφού και αυτός είχε πάρει μέρος στην ίδια ρατσιστική συζήτηση. Από την πλευρά του, ο νομικός σύμβουλος του Λούντγουολ τόνισε: "Αποτελεί πραγματική ειρωνεία το ότι το μόνο πρόσωπο που κατηγορήθηκε ως τώρα σ' αυτή την υπόθεση, είναι αυτό που προχώρησε μπροστά. Αυτό στέλνει ένα πολύ αρνητικό μήνυμα". Ο Λούντγουολ συνελήφθη και αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση 50.000 δολαρίων. Η υπόθεσή του πρόκειται να εκδικαστεί στις 18 του Δεκέμβρη. Τόσο αυτός, όσο και άλλα στελέχη της "Τεξάκο", κατηγορούνται ότι κατέστρεψαν αποδεικτικά στοιχεία, που είχαν ζητήσει οι μηνυτές.

Πάντως, για να αποφύγει την εκδίκαση της αγωγής και το μποϊκοτάζ εναντίον της, η ηγεσία της "Τεξάκο" δέχτηκε έναν εκτός δικαστηρίου "συμβιβασμό" για τη χορήγηση ενός ποσού 176 εκατομμυρίων δολαρίων - έναντι 540 εκατομμυρίων που είχαν ζητήσει οι ενάγοντες - το οποίο κατανέμεται ως εξής: 115 εκατομμύρια σε μετρητά, σε 1.500 σημερινούς και πρώηνεργάτες μαύρους, 26,1 εκατ. δολάρια για αύξηση μισθών σε μαύρους εργάτες μέσα στα τελευταία πέντε χρόνια και 35 εκατ. δολάρια. για προγράμματα σχετικά με την αντιμετώπιση ρατσιστικών διακρίσεων.

"Εχοντας πίσω μας τη δίκη, μπορούμε τώρα να προχωρήσουμε στην ευρύτερη και επείγουσα αποστολή μας, να κάνουμε την "Τεξάκο" μία ευκαιρία υποδειγματικού τόπου δουλιάς για όλους τους άνδρες και τις γυναίκες", διακήρυξε με ικανοποίηση ο πρόεδρος της "Τεξάκο", Πίτερ Μπιζούρ.

Ο Αφροαμερικάνος ηγέτης, Τζέσε Τζάκσον, χαρακτήρισε τη ρύθμιση αυτή "ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση", αλλά δεν ανακάλεσε τη θέση για μποϊκοτάζ. Αντίθετα, κάλεσε το λαό να μη συναλλάσσεται με την "Τεξάκο", αν η τελευταία δεν παρουσιάσει ένα σαφές πρόγραμμα πρόσληψης και προαγωγής υπαλλήλων προερχόμενων από τις εθνικές μειονότητες. Το πρόγραμμα αυτό, πρόσθεσε, "δεν υπάρχει ακόμα στο τραπέζι". Απλά, οι υποσχέσεις δεν αρκούν.

Ταυτόχρονα, ο σύμβουλος του νομικού τμήματος της Εθνικής Ενωσης Για Την Πρόοδο των Εγχρωμων, Τεντ Σο, βεβαίωσε ότι το πρόβλημα αυτό έχει πολύ μεγαλύτερη διάσταση. "Ο λαός, είπε, υποτιμά το μέγεθος των διακρίσεων που συνεχίζονται. Παίρνουμε χιλιάδες τηλεφωνήματα κάθε χρόνο από μαύρους υπαλλήλους, που μας μιλάν για προβλήματα που έχουν σχέση με τις διακρίσεις στην πρόσληψη, στην εργασιακή τοποθέτηση και, μερικές φορές, στο φυλετικό υβρεολόγιο στους τόπους δουλιάς".

Και να μία νέα επιβεβαίωση αυτού του φαινομένου. Ενώ υπήρχε ο θόρυβος γύρω από αυτό το σκάνδαλο, ακούστηκε "ξαφνικά" και ένα άλλο.

Τρεις μαύρες γυναίκες υπέβαλαν αγωγή κατά της γνωστής εταιρίας ενοικίασης αυτοκινήτων AVIS και του ιδιοκτήτη πέντε καταστημάτων της στη Νότια και Βόρεια Καρολίνα, λέγοντας ότι αρνήθηκαν να τις εξυπηρετήσουν. Ταυτόχρονα, τρεις πρώην διευθυντές τέτοιων γραφείων κατάγγειλαν ότι ο αντιπρόσωπος της AVIS στη Βόρεια Καρολίνα διέταξε τους υπαλλήλους τους να βρίσκουν τρόπους, ώστε να απορρίπτουν μαύρους πελάτες. Ιερά οργή κατέλαβε τον πρόεδρο της AVIS, Τζόζεφ Βιτόρια, μόλις πληροφορήθηκε τα ρατσιστικά αυτά κρούσματα. Βροντοφώναξε σε ανακοίνωσή του: "Εχω εξοργιστεί και βαθιά ανησυχήσει απ' αυτούς τους ισχυρισμούς. Αν οι λεγόμενες κατηγορίες στη Βόρεια Καρολίνα αποδειχτούν σωστές, δε θα ανεχτούμε τη συνέχιση παροχής άδειας σ' αυτά τα καταστήματα".

Σε κύριο άρθρο της, η εφημερίδα του ΚΚ ΗΠΑ "People's Weekly World" συνοψίζει το όλο θέμα, γράφοντας μεταξύ άλλων:

"Ο πρόεδρος της "Τεξάκο", Πίτερ Μπιζούρ, εμφανίζεται τώρα σαν πρόμαχος των ίσων δικαιωμάτων, ενώ προσπαθεί να αποτρέψει άλλες επιθέσεις, λέγοντας ότι τέτοια προβλήματα αντιμετωπίζει και "όλη η μονοπωλιακή Αμερική"". Και καταλήγει:

"Βέβαια, ο ρατσισμός είναι αχαλίνωτος σε όλη τη μονοπωλιακή Αμερική. Τα αφεντικά πάντα το χρησιμοποιούν για να διχάσουν τους εργάτες και να στρέψουν τον έναν εναντίον του άλλου. Η περίπτωση της "Τεξάκο" δείχνει περισσότερο από κάθε τι άλλο την ανάγκη για τους εργάτες να δημιουργήσουν οργανώσεις στους τόπους δουλιάς, που θα παλεύουν για δικαιοσύνη. Τελικά, μόνο με την ενότητα του εργαζόμενου λαού μπορεί να συντριβούν αυτοί οι μονοπωλιακοί φονιάδες και ρατσιστές".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στο επίκεντρο οι σοβαρές διακρίσεις (2023-04-08 00:00:00.0)
Κοινός αγώνας Ελλήνων και μεταναστών εργατών για μια κοινωνία χωρίς ρατσισμό και εκμετάλλευση (2021-03-19 00:00:00.0)
Νέα αγωγή της «Coca Cola» (2014-09-18 00:00:00.0)
Καταγγελία Μάρτινς (2005-11-17 00:00:00.0)
1970-1977: Οι «Δέκα του Ουίλμινγκτον» και τα ανθρώπινα δικαιώματα (2002-06-20 00:00:00.0)
Απαγορεύεται η μαγνητοφώνηση τηλεφωνικών συνδιαλέξεων (1996-01-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ