Σάββατο 7 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
"Ελληνικό και οικουμενικό"

"Ξεχάστε τον Ηρόστρατο" - τον εμπρηστή του ναού της Αρτέμιδος στην Εφεσο- διέταξαν οι άρχοντες το 356 π.Χ. Ο Ηρόστρατος δεν ξεχάστηκε, ενώ ξεχάστηκε ο αρχιτέκτονας του ναού. Στο γιατί συνέβη αυτή η βέβηλη πράξη και γιατί τέτοια μισητά ονόματα δε σβήνουν από την ανθρώπινη μνήμη, απαντά ο Γκρικόρι Γκόριν μέσα από το θεατρικό του έργο "Ξεχάστε τον Ηρόστρατο", που παίζεται στο θέατρο "Κνωσός" (επίσημη πρεμιέρα σήμερα).

Ο συγγραφέας, που βρίσκεται στην Ελλάδα, τονίζει "είναι ευχάριστο να βλέπω με τη ρώσικη ματιά τους Ελληνες να παίζουν".Αλλωστε, το θέμα είναι βαθιά ελληνικό, "αλλά το έργο έγινε οικουμενικό". Εχει παιχτεί σε 70 θέατρα της πρώην ΕΣΣΔ, καθώς και στην Ευρώπη και την Ασία. Αλλωστε, "η τρομοκρατία και ο φασισμός υπάρχουν ακόμα", επισημαίνει ο συγγραφέας.

Το έργο παρουσιάζεται σε μετάφραση Παυλίνας Γαλανοπούλου,σκηνοθεσία και σκηνικά Μέμη Σπυράτου,κοστούμια Καλλιόπης Κοπανίτσα,μουσική επιμέλεια Λάμπρου Λιάβα.Παίζουν: Λάμπρος Τσάγκας, Βερόνικα Αργέντζη, Δημήτρης Τζουμάκης, Γιώργος Μπάρτης, Τάκης Βαμβακίδης, Νίκος Χύτας κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ