Σάββατο 7 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ - ΔΥΤΙΚΗ ΖΩΦΟΡΟΣ
Κρυμμένη, αλλά... εκτεθειμένη

Ο κλιματισμός ενός μουσείου δεν είναι τυχαία υπόθεση. Πόσο μάλλον ο ανύπαρκτος κλιματισμός του υπάρχοντος Μουσείου Ακρόπολης και οι συνθήκες φύλαξης και παρουσίασης των εκθεμάτων.Το θέμα γίνεται ακόμα πιο επείγον από τη στιγμή που στο Μουσείο φυλάσσεται η δυτική ζωφόρος του Παρθενώνα,η οποία έχει ήδη γυψοποιημένη επιφάνεια από τους ρύπους.

"Υπάρχει πρόβλημα εξανθήσεων στη δυτική ζωφόρο",ακούστηκε στην προχτεσινή συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, κατά τη διάρκεια συζήτησης για τον κλιματισμό του Μουσείου, θέμα που εισηγήθηκε η Ερση Φιλιπποπούλου (Διεύθυνση Μελετών Μουσείων).

Αυτό σημαίνει ότι η κόλλα "Μάγερ", η οποία μέχρι το 1975 ήταν μέσο συντήρησης, με το οποίο καλύπτονταν οι ρωγμές όλων των μαρμάρων (και στη ζωφόρο του Παρθενώνα), εξαιτίας των συνθηκών υψηλής υγρασίας που υπάρχουν στο Μουσείο υδρολύεται και βγαίνει στο μάρμαρο με τη μορφή άσπρου λεκέ.Τα "εξανθήματα" δεν είναι μεγάλης έκτασης και θα αφαιρεθούν όταν αρχίσουν οι συνολικές εργασίες καθαρισμού της ζωφόρου, αφού ούτως ή άλλως οι εργασίες προέβλεπαν αφαίρεση της συγκεκριμένης κόλλας.

Το πρόβλημα όμως φύλαξης είναι υπαρκτό. Η δυτική ζωφόρος μπορεί να είναι κρυμμένη από τα μάτια των 10.000, σχεδόν, ανθρώπων που επισκέπτονται καθημερινά το Μουσείο, αλλά δεν είναι προστατευμένη.Η απουσία κλιματισμού στο Μουσείο (!) και η αυξομείωση της υγρασίας, μέρα με τη μέρα, ενδεχομένως, να επιβαρύνουν όλο και περισσότερο την, ήδη, βεβαρημένη κατάσταση του μαρμάρου.Εχουν περάσει τέσσερα χρόνια από την καταβίβαση της ζωφόρου και έκτοτε οι μελετητές αναζητούν τους καταλληλότερους τρόπους καθαρισμού και συντήρησης. Οι κυρίες Δογάνη και Γαλανού (συντηρήτριες, που παλαιότερα είχαν συντάξει τη μελέτη αποκατάστασης της ζωφόρου) ανέλαβαν τώρα να συντάξουν μία έκθεση της υπάρχουσας κατάστασης, ώστε να προετοιμαστεί η αναγκαία επέμβαση.

Εξάλλου, η Επιτροπή Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης έχει κάνει σχετικό έγγραφο, ζητώντας ειδικές συνθήκες φύλαξης της ζωφόρου.Πιθανόν και μέσα σε άζωτο, αν δεν επιταχυνθεί η εγκατάσταση κλιματισμού, αλλά και ο καθαρισμός. Σε αντίθετη περίπτωση, ο κλιματισμός σε συνδυασμό με ένα σύστημα συγκράτησης των ρυπαντών μπορεί και να αρκούν.

Ωστόσο το πρόβλημα του κλιματισμού και σωστού αερισμού του Μουσείου δε φαίνεται να λύνεται άμεσα. Η προμελέτη, που παρουσιάστηκε στο προχτεσινό ΚΑΣ, δεν ικανοποιούσε ούτε τη Διεύθυνση Μελετών Μουσείων, ούτε τα μέλη του Συμβουλίου. Το ΚΑΣ συμφώνησε για τον κλιματισμό, αλλά ζήτησε σύνταξη νέας μελέτης, με το σύστημα μελέτη - κατασκευή, ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και με προδιαγραφές που θα θέσει η Διεύθυνση Μουσείων.Να σημειωθεί ότι η προμελέτη προέβλεπε, επίσης, νέο φωτισμό, τοποθέτηση ψευδοροφής, και επέκταση της πυρανίχνευσης.

Δ. ΜΥΡΙΛΛΑ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ