Τετάρτη 11 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η φορολόγηση της υπεραξίας των ακινήτων

Αυξάνεται ο φόρος της υπεραξίας από την αναπροσαρμογή των ακινήτων που κατέχουν οι επιχειρήσεις, σύμφωνα με χτεσινή εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών.

Ειδικότερα στο θέμα της φορολογίας της υπεραξίας ακινήτων, λόγω της προβλεπόμενης μέχρι το τέλος του 1996 αναπροσαρμογής, η εγκύκλιος ερμηνεύει το συγκεκριμένο άρθρο του νόμου "περί τελωνειακού κώδικα" (ψηφίστηκε πρόσφατα), σύμφωνα με το οποίο: Από την προκύπτουσα υπεραξία - και μετά την αφαίρεση ζημιών της επιχείρησης - το απομένον υπόλοιπο ποσό υπεραξίας των γηπέδων θα φορολογείται με συντελεστή 5% και το απομένον υπόλοιπο υπεραξίας των κτιρίων της επιχείρησης θα φορολογείται με συντελεστή 8%.

Η φορολογία της υπεραξίας, λόγω αναπροσαρμογής των τιμών των γηπέδων και κτιρίων των επιχειρήσεων, εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το 1992 και γίνεται κάθε τέσσερα χρόνια, με τον ελάχιστο όμως και ενιαίο συντελεστή φορολόγησης 1%, καθώς και εφάπαξ καταβολή του φόρου.

Με το νόμο "περί τελωνειακού κώδικα" αυξάνουν οι συντελεστές φορολόγησης σε 5% για τα γήπεδα και σε 8% για τα κτίρια, επιτρέπει όμως στις επιχειρήσεις να καταβάλλουν τον προκύπτοντα φόρο σε τέσσερα εξάμηνα (σε δύο δηλαδή χρόνια). Από τις γενικές αυτές διατάξεις αφαιρείται από τη φορολογία το 50% της υπεραξίας των γηπέδων των ξενοδοχείων.

Η υπεραξία των κτιρίων και των γηπέδων προκύπτει από τον πολλαπλασιασμό των προηγούμενων τιμών με συντελεστές που έχουν οριστεί από το υπουργείο Οικονομικών, ενώ αναπροσαρμογή υπάρχει και για τις τιμές αποσβέσεων. Από το προκύπτον αποτέλεσμα μπορεί να αφαιρεθεί ζημία της επιχείρησης και να φορολογηθεί η διαφορά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ