Τετάρτη 11 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΡΙΟ - ΑΝΤΙΡΡΙΟ
Εγκρίθηκε δάνειο - μαμούθ

Στο "μεγάλο φαγοπότι" των μεγάλων έργων, μετά τους Γερμανούς, και οι Γάλλοι...

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ενέκρινε χτες τη χρηματοδότηση της γέφυρας Ρίου - Αντιρρίου με το συνολικό ποσό των 370 εκατ. ECU (περίπου 110 δισ. δρχ.), ποσό που αποτελεί πάνω από το 50% της συνολικής χρηματοδότησης του έργου. Ετσι ανάβει το "πράσινο φως" για την υλοποίηση του έργου, η σύμβαση για το οποίο αποτελεί μνημειώδες σκάνδαλο, όπως έχει καταγγελθεί μέσα και έξω από τη Βουλή, αφού η κυβέρνηση ήθελε να ικανοποιήσει και τους Γάλλους στο μοίρασμα της τεράστιας πίτας των μεγάλων έργων. Αλλωστε οι όροι της σύμβασης μεταξύ του δημοσίου και της γαλλογερμανικής κατασκευαστικής κοινοπραξίας, που θα εκμεταλλεύεται το έργο για 35 ολόκληρα χρόνια, ήταν τόσο εξόφθαλμα σκανδαλώδεις και "φωτογραφικοί", ακριβώς για να μπορεί να γίνει δεκτό το αίτημα δανειοδότησης από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η οποία στο παρελθόν το είχε απορρίψει κρίνοντάς το ως μη ανταποδοτικό! Μόνο για τους αγρότες φαίνεται πως δυσκολεύεται η κυβέρνηση να βρει χρήματα, προκειμένου να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματά τους, ενώ για τους ξένους και ντόπιους μεγαλοεργολάβους βρίσκει τον τρόπο...

Με χτεσινή του ανακοίνωση ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου, θριαμβολογεί προκλητικά επειδή με την έγκριση του δανείου αυτού (που ας σημειωθεί δίνεται με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου και με όρους που θα παραμείνουν κρυφοί από τον ελληνικό λαό), οι δανειοδοτήσεις μεγάλων έργων στη χώρα μας από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για το 1996 πενταπλασιάστηκαν. Συγκεκριμένα, ενώ η ΕΤΕπ ενέκρινε στο παρελθόν δανειοδοτήσεις ύψους 500 εκατ. ECU, φέτος ενέκρινε δανειοδοτήσεις συνολικού ύψους 2.500 εκατ. ECU (750 δισ. δρχ.). Ο υπουργός βέβαια παραλείπει να πει ότι η χώρα μας - και φυσικά ο ελληνικός λαός - βγαίνει μετά τις εγκρίσεις των δανείων αυτών καταχρεωμένη, προκειμένου να ολοκληρωθεί το "μεγάλο φαγοπότι" των μεγάλων έργων.

Να προσθέσουμε ότι τα σημαντικότερα έργα για τα οποία εγκρίθηκαν φέτος δανειοδοτήσεις από την ΕΤΕπ είναι: Το αεροδρόμιο Σπάτων 1.000 εκατ. ECU (300 δισ. δρχ.). Η Λεωφόρος Ελευσίνας - Σταυρού - Σπάτων 875 εκατ. ECU (262 δισ. δρχ.). Το έργο του Φυσικού Αερίου 300 εκατ. ECU (90 δισ. δρχ.). Η γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου 370 εκατ. ECU (110 δισ. δρχ.).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ