Τετάρτη 11 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ - ΕΒΕ
Πανελλαδική κλιμάκωση για το ωράριο

"Νομοθετική ρύθμιση θα γίνει για το πλαίσιο λειτουργίας των καταστημάτων, αλλά ξεχάστε ότι τη Δευτέρα και την Τετάρτη το απόγευμα θα παραμένουν κλειστά". Αυτό υποστήριξε προκλητικά χτες ο υφυπουργός Εργασίας Χρ. Πρωτόππαπας, σε συνάντηση που είχε με αντιπροσωπεία των εμποροϋπαλλήλων, των επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων για το θέμα του ωραρίου. Αυτό που προέκυψε από τη χτεσινή συνάντηση ήταν, για άλλη μια φορά, η εμμονή της κυβέρνησης στην πλήρη ευθυγράμμιση της πολιτικής της με τα συμφέροντα των μονοπωλίων που πηγάζουν μέσα από τις εντολές της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τόσο σε ό,τι αφορά τις εργασιακές σχέσεις του ωρομισθίου και της μερικής απασχόλησης, όσο και στο ωράριο λειτουργίας.

Ο υφυπουργός ομολόγησε ότι η κυβέρνηση "δεν μπορεί να παρέμβει" στις εργασιακές σχέσεις της μερικής απασχόλησης και του ωρομισθίου, αφού η πολιτική της χώρας εντάσσεται στα πλαίσια της νομοθεσίας που διέπει τις χώρες της ΕΕ και ότι η πολιτική των μονοπωλίων, την οποία η κυβέρνηση αποδέχεται με τα χέρια ψηλά, είναι ενιαία.

Μετά τη συνάντηση, ο πρόεδρος της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων της Αθήνας Π. Βαμβακάς δήλωσε ότι για άλλη μια φορά έγινε σαφής η υποταγή της πολιτικής της κυβέρνησης στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων του μονοπωλιακού κεφαλαίου και τόνισε ότι οι αγώνες των εμποροϋπαλλήλων και των ΕΒΕ έχουν φέρει τα πρώτα αποτελέσματα, με το πισωγύρισμα στο ωράριο του Σαββάτου από τις 8.30, που επιχείρησαν αρχικά τα πολυκαταστήματα, στις 5.00. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι οι αγώνες θα συνεχιστούν μέχρι τη δικαίωση των αιτημάτων τους και ότι πρέπει να αναπτυχθούν κύρια στους χώρους των πολυεθνικών, που επιβάλλουν το επεκταμένο ωράριο, τις συμβάσεις μερικής απασχόλησης και του ωρομισθίου και τις υπερωρίες, μέχρι την κατάργησή τους. Επίσης, δήλωσε ότι μετά τα Χριστούγεννα οι αγώνες θα κλιμακωθούν, με στόχο το συντονισμό τους σε πανελλαδικό επίπεδο.

Στο υπόμνημα που παρέδωσε στον υφυπουργό Εργασίας η αντιπροσωπεία των ΕΒΕ και των εμποροϋπαλλήλων καταγγέλλουν τις στημένες προβοκάτσιες διάσπασης του κινήματος από την εργοδοσία και δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις με κάθε μορφή έως ότου ανατρέψουν τα απάνθρωπα νομοθετήματα που διέπουν το ωράριο. Τέλος, ζητάνε από τους καταναλωτές εργαζόμενους να συμπαραταχτούν με τους εργαζόμενους στο εμπόριο και τους ΕΒΕ, γιατί, τελικά, θύματα της προσπάθειας για επιβολή πλήρους απελευθέρωσης του ωραρίου θα είναι και οι ίδιοι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ