Πέμπτη 12 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Αυξάνεται η ένταση στη Χεβρώνα

Βίαιες συγκρούσεις σημειώθηκαν χθες το πρωί μεταξύ Παλαιστινίων φοιτητών και Ισραηλινών στρατιωτών

Τεταμένη παραμένει η ατμόσφαιρα στη Χεβρώνα, ενώ νεαροί Παλαιστίνιοι, κυρίως φοιτητές, συγκρούονται σποραδικά με τον ισραηλινό στρατό. Με ανανεωμένη τη δύναμή τους, μετά την επικράτησή τους στις φοιτητικές εκλογές, οι ισλαμιστικές εξτρεμιστικές οργανώσεις ζητούν από τον Παλαιστίνιο ηγέτη να διακόψει άμεσα τις ειρηνευτικές συνομιλίες. Την ίδια στιγμή, η ισραηλινή κυβέρνηση αρνήθηκε τη διαμεσολάβηση της Αιγύπτου για να λυθεί το θέμα της Χεβρώνας, οδηγώντας σε ακόμα δυσκολότερη θέση τις σχέσεις των δύο χωρών.

Συγκρούσεις σημειώθηκαν, χτες το πρωί, στην πόλη της Χεβρώνας ανάμεσα σε Παλαιστινίους φοιτητές και στον ισραηλινό στρατό. Οι φοιτητές πραγματοποιούν καθημερινά συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας ζητώντας από τις ισραηλινές αρχές να επιτρέψουν την επαναλειτουργία του ισλαμικού πανεπιστημίου της πόλης, που σφραγίστηκε το Μάρτη μετά από σειρά αιματηρών επιθέσεων των ισλαμιστών εξτρεμιστών. Οι φοιτητές είχαν καταλάβει το κτίριο τη Δευτέρα και αποχώρησαν επειδή, όπως υποστηρίζουν, έλαβαν τη δέσμευση του ισραηλινού στρατού ότι το πανεπιστήμιο θα επαναλειτουργήσει την ερχόμενη βδομάδα. Από την πλευρά τους, οι ισραηλινές αρχές αρνούνται ότι προχώρησαν σε μια τέτοια δέσμευση και έτσι οι διαμαρτυρίες έχουν λάβει διαρκή και καθημερινό χαρακτήρα στην πόλη.

Στο μεταξύ, η ένωση των ισλαμιστών φοιτητών, η οποία υποστηρίζεται από τις οργανώσεις "Χαμάς" και "Τζιχάντ", επικράτησε με άνεση στις φοιτητικές εκλογές του Πανεπιστημίου της Ναμπλούς, του μεγαλύτερου της Δυτικής Οχθης, κερδίζοντας τις 39 από τις 81 έδρες. Οι φοιτητικές εκλογές, που θεωρούνται δείκτης για το μέγεθος της επιρροής των ισλαμιστών στον παλαιστινιακό λαό, έδωσαν νέα ώθηση στις ισλαμιστικές εξτρεμιστικές οργανώσεις, οι οποίες με καθημερινές διαμαρτυρίες και συγκεντρώσεις ζητούν από την Παλαιστινιακή Αρχή να διακόψει άμεσα το διάλογο με την ισραηλινή κυβέρνηση, τόσο σχετικά με το ζήτημα της Χεβρώνας όσο και σε γενικότερο επίπεδο.

Το θέμα της αποχώρησης των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Χεβρώνα δεν έχει, ακόμα, διευθετηθεί, ενώ, μέχρι χτες το απόγευμα, ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιασέρ Αραφάτ δεν είχε προβεί σε καμία επίσημη ανακοίνωση σχετικά με τις αμερικανικές προτάσεις απεγκλωβισμού από το αδιέξοδο. Η ισραηλινή κυβέρνηση, από την πλευρά της, απέρριψε την πρόταση διαμεσολάβησης που της κατέθεσε η Αίγυπτος διά στόματος του Προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ. Οπως δήλωσε ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος του Ισραήλ, η Αίγυπτος έχει, ήδη, αναμειχθεί πέραν του δέοντος στις ισραηλινο-παλαιστινιακές διαπραγματεύσεις και πιθανότατα η επιρροή της δεν είναι θετική.

Επεισόδιο έξω από τη Ραμάλα

Ενα άτομο έχασε τη ζωή του και άλλα 4 τραυματίστηκαν, όταν, χτες το πρωί, το αυτοκίνητο μιας οικογένειας εποίκων δέχτηκε επίθεση με αυτόματο από αγνώστους που επέβαιναν σε αυτοκίνητο με αραβικές πινακίδες, όπως κατέθεσε ο οδηγός του πληγέντος αυτοκινήτου. Το συμβάν σημειώθηκε κοντά στον εποικισμό Μπεθ Ελ, που βρίσκεται δίπλα στη Ραμάλα, και από το ισραηλινό ραδιόφωνο εκφράστηκαν φόβοι ότι θα μπορούσε να σημαίνει την έναρξη μιας νέας "εκστρατείας τρόμου" από τους εξτρεμιστές ισλαμιστές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ