Πέμπτη 12 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΙΑ
Μέτρα ενάντια στην παιδική εργασία

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-

Ενα βήμα προς την κατεύθυνση του περιορισμού της παιδικής εργασίας έκανε χτες το Ανώτατο Δικαστήριο της Ινδίας, αποφασίζοντας να ιδρύσει ειδικό ταμείο, που θα χρηματοδοτείται κυρίως από επιχειρήσεις που απασχολούν παιδιά, με σκοπό να ενισχύσει τις ευκαιρίες των ανήλικων εργαζομένων για εκπαίδευση. Η εξέλιξη αυτή έγινε αποδεκτή με ικανοποίηση από τη ΓΙΟΥΝΙΣΕΦ, καθώς αυτή η απόφαση αφορά τις τύχες έως και 100.000.000 μικρών Ινδών.

Το ειδικό ταμείο αναμένεται να έχει ιδρυθεί μέχρι το 2000 και θα χρηματοδοτείται από συνδρομές 25.000 ρουπιών από τους εργοδότες των παιδιών. Η ίδια δικαστική απόφαση αναφέρει ότι εφεξής θα επιβάλλεται στους εργοδότες πρόστιμο 20.000 ρουπιών για κάθε παιδί που εργάζεται σε βαριές και επικίνδυνες βιομηχανίες. Επισημαίνεται, επίσης, ότι κάθε οικογένεια θα λαμβάνει μηνιαίως ένα μικρό επίδομα της τάξης των 2.500 ρουπιών για την εκπαίδευση κάθε παιδιού, το οποίο όμως θα περικόπτεται, στην περίπτωση που ο ανήλικος δεν πηγαίνει σχολείο.

Ο Καϊλας Σατιάρθι, γνωστός υπέρμαχος των δικαιωμάτων του παιδιού στην Ινδία, είδε επιφυλακτικά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας του, κρίνοντας πως για να τεθεί τέρμα στην εκμετάλλευση των ανήλικων εργατών, θα πρέπει να εκδοθούν πιο πιεστικές και δραστικές δικαστικές αποφάσεις. Η ΓΙΟΥΝΙΣΕΦ στην ανακοίνωσή της θεώρησε "πολύ σημαντικό" το βήμα που έγινε προς την κατεύθυνση της αντιμετώπισης της παιδικής εργασίας στην Ινδία, υπενθυμίζοντας ότι μέχρι τώρα οι σχετικοί συνταγματικοί νόμοι δε γίνονταν σεβαστοί. Η παγκόσμια οργάνωση για τα δικαιώματα των παιδιών απηύθυνε, τέλος, έκκληση στις κυβερνήσεις, ώστε να δείξουν μεγαλύτερη πολιτική βούληση για να δοθεί τέλος στην εκμετάλλευση των παιδιών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ