Κυριακή 15 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στρατιωτικές δαπάνες - μαμούθ

Τα 2 τρισεκατομμύρια δραχμές πλησιάζουν οι δαπάνες στρατιωτικού χαρακτήρα, και όχι 966 δισ. που εμφανίζει η κυβέρνηση

Το αστρονομικό ποσό των 1,8 τρισεκατομμυρίων δραχμών θα καταβροχθίσουν οι στρατιωτικές δαπάνες το 1997, με βάση την ανάλυση των στοιχείων του κρατικού προϋπολογισμού του 1997. Τα σχετικά κονδύλια, που είναι σχεδόν διπλάσια από αυτά που παρουσίασε επίσημα η κυβέρνηση Σημίτη, αναδεικνύουν από μία ακόμα σκοπιά το θέμα των κυβερνητικών επιλογών και των αδιεξόδων που προκαλεί η εφαρμοζόμενη πολιτική. Αδιέξοδα που δεν έχουν σχέση μόνο με τον τρόπο που "μοιράζονται" οι, κατά γενική ομολογία, υπέρογκοι φόροι που υφαρπάζονται από μισθωτούς, συνταξιούχους και άλλα λαϊκά στρώματα, ούτε με το γεγονός ότι οι διευρυνόμενες στρατιωτικές δαπάνες περιορίζουν ασφυκτικά τα περιθώρια για τη χρηματοδότηση άλλων τομέων της οικονομίας. Στην προκειμένη περίπτωση λόγος γίνεται για τα όλο και πιο σύνθετα προβλήματα που δημιουργεί στη χώρα συνολικά, η δογματική προσήλωση της κυβέρνησης να εφαρμόζει κατά γράμμα τη, ΝΑΤΟικών κατευθύνσεων, πολιτική συνεχούς διεύρυνσης των στρατιωτικών δαπανών και εξοπλισμών, εξυπηρετώντας σχεδόν αποκλειστικά τα αμερικανικά σχέδια στην περιοχή, παραβλέποντας μάλιστα τις πραγματικές αμυντικές ανάγκες που έχει η χώρα. Αξίζει παράλληλα να σημειώσει κανείς ότι στο ποσό των 1,8 τρισεκατομμυρίων, στην πραγματικότητα δε συμπεριλαμβάνονται ουσιώδη κονδύλια από τη νέα αγορά του αιώνα,αφού τα σχετικά ποσά θα επιβαρύνουν τους προϋπολογισμούς των επόμενων χρόνων.

Η κυβέρνηση Σημίτη, τηρώντας την παράδοση όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, επιχειρεί και με το φετινό προϋπολογισμό να εμφανίσει περιορισμένα τα κονδύλια που προορίζονται να καλύψουν στρατιωτικές δαπάνες. Οι σχετικές δαπάνες είναι διασκορπισμένες σχεδόν στο σύνολο των υπουργείων και εμφανίζονται με τη μορφή δαπανών για το ΝΑΤΟ (υπουργείο Εθνικής Οικονομίας), για την κατασκευή στρατιωτικών έργων (ΥΠΕΧΩΔΕ), για στρατιωτικές Δυνάμεις του ΟΗΕ (υπουργείο Οικονομικών), για μετακινήσεις στρατιωτικών (υπουργείο Εσωτερικών) κλπ.

Στον πίνακα που παραθέτει σήμερα ο "Ρ" εμφανίζονται οι επίσημες δαπάνες στρατιωτικού χαρακτήρα, καθώς επίσης και ορισμένες από εκείνες που είναι με ειδικούς κωδικούς και αναφέρονται σε διάφορα υπουργεία. Στρατιωτικές δαπάνες θεωρούνται το σύνολο των δαπανών των υπουργείων Εθνικής Αμυνας και Δημόσιας Τάξης, οι δαπάνες του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας που αφορούν το Λιμενικό Σώμα, καθώς επίσης οι δαπάνες που προβλέπονται από διάφορους κωδικούς του προϋπολογισμού που εμφανίζονται σε επί μέρους υπουργεία.

Κ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ