Τρίτη 13 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Φοροδιαφυγή πολλών δισ. από τους καναλάρχες

Με ευθύνη του υπουργού Οικονομικών, η σοβαρή αυτή υπόθεση φοροδιαφυγής δεν έχει δει ακόμα το φως της δημοσιότητας, αξιοποιώντας την, προφανώς, αυτή ως διαπραγματευτικό χαρτί συνδιαλλαγής και απόσπασης πολιτικών ανταλλαγμάτων από τα αφεντικά των ΜΜΕ

Φοροδιαφυγή πολλών δισ. δραχμών διαπιστώθηκε μετά από ελέγχους στο χώρο των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών - ιδίως των μεγάλων - αλλά, όλως περιέργως, με ευθύνη του υπουργού Οικονομικών, η σοβαρή αυτή υπόθεση έχει παραμείνει μέχρι σήμερα στην αφάνεια.

Πρόκειται ασφαλώς για πολιτική συμπεριφορά, η οποία δημιουργεί νέα σοβαρά ερωτηματικά για τις ήδη βεβαρημένες και υπόγειες σχέσεις, που έχουν δημιουργηθεί μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας και των ιδιοκτητών των μέσων μαζικής ενημέρωσης.

Αρμόδιοι παράγοντες, αναφερόμενοι στο θέμα της φοροδιαφυγής των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών, εκφράζουν την άποψη ότι δεν υπάρχει καμία δικαιολογία από την πλευρά του υπουργού Οικονομικών, να μην ενημερώσει την κοινή γνώμη για ένα τόσο σοβαρό πρόβλημα. Υπενθυμίζουν, μάλιστα, την αυστηρότητα την οποία έχει επιδείξει το ίδιο υπουργείο σε άλλες περιπτώσεις φοροδιαφυγής πολύ μικρότερης έκτασης, ενώ παραπέμπουν και σε παλαιότερες δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών, Αλ. Παπαδόπουλου,ο οποίος είχε χαρακτηρίσει το αδίκημα της φοροδιαφυγής εγκληματική πράξη... Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες απόψεις, το θέμα της φοροδιαφυγής των ιδιωτικών καναλιών ίσως και να χρησιμοποιείται ως διαπραγματευτικό μέσο άσκησης πίεσης, από την πλευρά της κυβέρνησης προς τους ιδιοκτήτες των μέσων αυτών, ώστε οι τελευταίοι να συντονίσουν φιλοκυβερνητικότερα τους πομπούς των καναλιών τους. Αντί αυτού, το υπουργείο Οικονομικών - αν και πρόκειται για πολιτικό θέμα, που αφορά το σύνολο της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ - δε θα είχε αντίρρηση να παραπέμψει το θέμα της φοροδιαφυγής στις ελληνικές καλένδες.

Αν αληθεύουν οι πληροφορίες αυτές, τότε βρισκόμαστε σε ένα ακόμα κρίκο της αλυσίδας των αμαρτωλών σχέσεων, που έχουν αναπτυχθεί μεταξύ του κυρίαρχου πολιτικού συστήματος και των πανίσχυρων - και ασύδοτων - ιδιωτικών ΜΜΕ. Σχέσεων, οι οποίες φτάνουν στο επίπεδο να θέτουν υπό διαπραγμάτευση το ίδιο το φορολογικό σύστημα της χώρας, μέσω της κάλυψης αξιόποινων φορολογικών πράξεων, οι οποίες από τους ισχύοντες νόμους θεωρούνται ποινικά αδικήματα. Αποδεικνύεται και με τον τρόπο αυτό ο επιλεκτικός, αλλά και υποκριτικός χαρακτήρας της φορολογικής πολιτικής της σημερινής κυβέρνησης, η οποία, επιδιώκοντας πολιτικά ανταλλάγματα, διαπραγματεύεται τη διαγραφή φορολογικών παραβάσεων που διαπράττουν ισχυρά οικονομικά κέντρα.

Αξίζει, επίσης, να επισημανθεί ότι μια βδομάδα πριν και με αφορμή το πρόβλημα της ονομαστικοποίησης των μετοχών των κατασκευαστικών εταιριών, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, συνεπικουρούμενη και από τη ΝΔ και την Πολιτική Ανοιξη, έδωσαν ένα ακόμα δείγμα γραφής των σχέσεων υποτέλειας και εξάρτησης, που διακρίνει τη συμπεριφορά των κομμάτων αυτών απέναντι στους ιδιοκτήτες των ΜΜΕ. Οπως είναι γνωστό, με τροπολογία που εισηγήθηκε ο Στ. Μάνος... δόθηκε τρίμηνη παράταση στις εταιρίες αυτές να προβούν σε ονομαστικοποίηση των μετοχών τους, χωρίς όμως και να διασφαλιστεί ότι δε θα δοθεί και νέα παράταση.

Και όλα αυτά τα τραγελαφικά συμβαίνουν τη στιγμή που σημαντικά τμήματα της κοινής γνώμης, όπως εργαζόμενοι, τμήματα της διανόησης, ακόμη και βουλευτές των αστικών κομμάτων, υψώνουν τον επικριτικό τους λόγο και αναζητούν τρόπους διεξόδου της κοινωνικής και πολιτικής ζωής από το αποπνικτικό εναγκαλισμό που έχουν επιβάλει οι ιδιοκτήτες των ΜΜΕ, επίλεκτα κατά τα άλλα μέλη της οικονομικής ολιγαρχίας της χώρας.

Θανάσης ΚΑΝΙΑΡΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ