Τρίτη 13 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μομφή του ΚΚΕ στην κυβέρνηση αλλά και προτάσεις

Το ΚΚΕ, με επερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή οκτώ βουλευτές του, ελέγχει την κυβέρνηση για την αδιέξοδη πολιτική που εφαρμόζει στον στρατηγικής σημασίας για τη χώρα τομέα της ενέργειας και διατυπώνει συγκεκριμένες προτάσεις

Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για τις επιλογές που ακολουθεί στον τομέα της ενέργειας άσκησε το ΚΚΕ, με επερώτηση που κατέθεσε χτες στη Βουλή η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κόμματος προς την υπουργό Ανάπτυξης Βάσω Παπανδρέου.Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κόμματος με την επερώτησή της δεν περιορίζεται να ελέγξει την κυβέρνηση για τα οξύτατα προβλήματα που προκαλεί η πολιτική της στον στρατηγικής σημασίας για τη χώρα τομέα της ενέργειας, αλλά διατυπώνει και συγκεκριμένες προτάσεις για την ανάπτυξή του στη βάση της διατήρησης του δημόσιου χαρακτήρα του.

Συγκεκριμένα, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ παρεμβαίνει μεταξύ άλλων στα εξής ζητήματα:

  • Στην προσπάθεια επαναλειτουργίας, μετά από 15 χρόνια ουσιαστικής αδρανοποίησης, του ηλεκτροσταθμού του Κερατσινίου με καύσιμο φυσικό αέριο αλλά και μαζούτ, παρά τα μεγάλα προβλήματα που δημιουργούνται, τόσο στην περιοχή εγκατάστασης της μονάδας, όσο και σε ολόκληρο το Λεκανοπέδιο της Αθήνας. Τονίζεται, ότι πέρα από τη σημαντική επιβάρυνση του Κερατσινίου, η λειτουργία του σταθμού είναι αντιοικονομική και για τη ΔΕΗ και για την οικονομία της χώρας. Προτείνεται να σταματήσει η μετατροπή και η επαναλειτουργία του σταθμού.
  • Στις τεράστιες καθυστερήσεις του έργου του φυσικού αερίου, το οποίο όπως όλα δείχνουν θα αποτελέσει μια νέα οικονομική αιμορραγία για τη χώρα μας, καθώς η προοπτική είναι ότι, στην καλύτερη περίπτωση, με βάση τη σύμβαση που η κυβέρνηση υπέγραψε με τους Ρώσσους, θα πληρώνουμε το φυσικό αέριο χωρίς να το χρησιμοποιούμε. Επιπλέον για μια 5ετία και περισσότερο θα γίνεται η κατανάλωσή του σε αντιοικονομικές για τη χώρα μας χρήσεις, λόγω καθυστερήσεων, προσθέτοντας σημαντικό κόστος στο όλο έργο. Η εμπλοκή στα προγραμματισμένα έργα μεγάλων πολυεθνικών συμφερόντων προκαλεί σοβαρές καθυστερήσεις. Ενδεικτική προς αυτό είναι η περίπτωση της μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας συνδυασμένου κύκλου στο Λαύριο, η οποία έχει δημοπρατηθεί, αλλά η ανάθεσή της καθυστερεί. Ανάλογα συμφέροντα καθυστερούν και την ανάπτυξη των δικτύων διανομής φυσικού αερίου, ενώ ήδη η κυβέρνηση με την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου παραδίδει στους ιδιώτες τη διανομή και εκμετάλλευση του νέου καυσίμου και μάλιστα εις βάρος του δημοσίου. Προτείνεται να δοθεί εντολή στη ΔΕΠΑ να προωθήσει ταχύτατα δίκτυο διανομής με δικό της μελετητικό και χρηματοδοτικό καθεστώς. Επίσης, η κυβέρνηση να πάρει μέτρα για την άμεση προώθηση του κλάδου φυσικού αερίου για το Λαύριο.
  • Στο μεσοπρόθεσμο 10ετές πρόγραμμα της ΔΕΗ, το οποίο ουσιαστικά είναι ανύπαρκτο, καθώς τα τελευταία χρόνια οι διάφοροι πρωθυπουργοί ή υπουργοί, ανάλογα με τις πιέσεις των διαφόρων πολυεθνικών προσθέτουν ή αφαιρούν μονάδες χωρίς εξέταση της συνολικής οικονομικότητας για τη ΔΕΗ και την οικονομία της χώρας. Χαρακτηριστική ως προς αυτό είναι η ανακοίνωση για την κατασκευή μονάδας φυσικού αερίου στην Ανατολική Μακεδονία. Η έλλειψη μακροπρόθεσμου προγράμματος συνολικά για την ενέργεια και η αποσπασματικότητα που ακολουθείται οδηγούν σε αντιοικονομικές για την οικονομία της χώρας λύσεις, αλλά και σε σοβαρές καθυστερήσεις. Προτείνεται η κυβέρνηση να ζητήσει να καταρτιστούν μακροπρόθεσμα προγράμματα από ΔΕΗ, ΔΕΠΑ και ΔΕΠ και να επιδιώξει την ενοποίηση των επιμέρους προγραμμάτων με βάση το συμφέρον της χώρας και του λαού.
  • Στην αξιοποίηση των ενεργειακών έργων, αναφέροντας σχετικά ότι με τους περιορισμούς που έχει θέσει η ΕΕ τα τελευταία χρόνια, για δήθεν ανταγωνισμό, η εγχώρια συμμετοχή στις επενδύσεις για τα έργα αυτά έχει περιοριστεί. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι η ανάθεση από τη ΔΕΗ της μονάδας στη Μεγαλόπολη το 1985, όπου η εγχώρια συμμετοχή ήταν πάνω απ' το 50%, σε αντίθεση με την ανάθεση της 5ης μονάδας Αγίου Δημητρίου το 1993, όπου η εγχώρια συμμετοχή είναι κάτω από 30%. Επιπλέον, η πολιτική της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας, που προωθεί η ΕΕ και εφαρμόζουν οι ελληνικές κυβερνήσεις, με την προώθηση της ιδιωτικοποίησης των ενεργειακών ΔΕΚΟ επιφυλάσσει καταστρεπτικές συνέπειες και για τις ίδιες τις επιχειρήσεις και για την οικονομία της χώρας.

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ καλεί την κυβέρνηση να αντισταθεί στις επιταγές των Βρυξελλών και να επιβάλει στις ΔΕΚΟ του ενεργειακού τομέα την προτίμηση εγχώριων προϊόντων, με όρους συμφέροντες για την οικονομία της χώρας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ