Σάββατο 17 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ακήρυχτος "πόλεμος" μουσικών - Καβάκου

Οι μουσικοί ζητούν αντικατάσταση του διευθυντή της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (της ανταποκρίτριάς μας) .-

Σε ανοιχτή, πλέον, αντιπαράθεση περνάνε οι μουσικοί της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης με τον καλλιτεχνικό διευθυντή της, Λεωνίδα Καβάκο.Ο ακήρυχτος "πόλεμος", που ξεκίνησε στο τέλος του προηγούμενου χρόνου, συνεχίζεται και μπαίνει πια σε κρίσιμη φάση, μετά την προκαταρκτική έρευνα που διέταξε η Εισαγγελία Θεσσαλονίκης και τις τελευταίες δηλώσεις του διευθυντή στις εφημερίδες ΒΗΜΑ και ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ.

Επώνυμα πια ο αντιπρόεδρος της Καλλιτεχνικής Επιτροπής, Κ. Πατσαλίδης,και το μέλος της Επιτροπής, Γ. Γράλιστας,απαντώντας σε όσα λέει ο Λ. Καβάκος, καταγγέλλουν ότι είναι ο κύριος υπεύθυνος για τα σημερινά προβλήματα της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης.

Καταγγέλλουν ότι "για πρώτη φορά στα χρονικά, τα μέλη της ορχήστρας δε γνωρίζουν το πρόγραμμα συναυλιών της επόμενης βδομάδας και τον μαέστρο που θα διευθύνει", ενώ με βάση το νόμο θα έπρεπε να έχει καταρτιστεί το συνολικό πρόγραμμα της καλλιτεχνικής περιόδου. Στα όσα λέει περί οικογενειοκρατίας, απαντούν: "Στις εξετάσεις του Νοέμβρη του '95, με πρόεδρο της Επιτροπής τον Λ. Καβάκο, προσελήφθησαν ως μόνιμοι 3 παιδιά μουσικών και δύο σύζυγοι μουσικών της ορχήστρας (όλοι δούλευαν στην ΚΟΘ ως έκτακτοι από το Δεκέμβρη του '94). Οι μουσικοί καταγγέλλουν ότι οι τελευταίες εξετάσεις έγιναν κάτω από αδιαφανείς διαδικασίες και προσλήφθηκαν οι αρεστοί στον Λ. Καβάκο.

Σε ό,τι αφορά την αναβάθμιση της Ορχήστρας, οι Κ. Πατσαλίδης και Γ. Γράλιστας σημειώνουν: "Πώς είναι δυνατόν να αναβαθμιστεί η ορχήστρα, όταν καθημερινά με ΦΑΞ από Αθήνα ο Λ. Καβάκος προκαλεί τους μουσικούς, με εντολές, διαταγές και κλήσεις σε απολογία για ανύπαρκτα παραπτώματα; Πώς σκέφτεται να αναβαθμίσει την Ορχήστρα, όταν δεν έχει κάνει τον προγραμματισμό της επόμενης βδομάδας;" Και η επιστολή των δύο μουσικών μελών της Καλλιτεχνικής Επιτροπής καταλήγει: "Ως μεγάλος σολίστας έμαθε να λειτουργεί ατομικά και μάλλον δε γνωρίζει από συλλογικές διαδικασίες. Ισως να θεωρούσε πως η διεύθυνση Ορχήστρας είναι απλό πράγμα και ουδέποτε αντιλήφθηκε ότι μια υπηρεσία για να διοικηθεί και να παράγει έργο απαιτείται προσωπική εργασία και δέσμευση καθημερινά, πράγμα που δεν μπορεί να παρέχει ο ίδιος".

Να σημειώσουμε ότι η κατάσταση που επικρατεί στην ΚΟΘ έχει αγανακτήσει τους μουσικούς, που όλο και πιο επίμονα ζητούν από τον νέο υπουργό Πολιτισμού να παρέμβει για να δώσει λύση, τόσο στο στεγαστικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν, αλλά κυρίως για εξεύρεση νέου διευθυντή, ικανού να αντεπεξέλθει στις ανάγκες και το όραμα μιας μεγάλης ορχήστρας, όπως η ΚΟΘ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ