Σάββατο 17 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Το δίλημμα του Σαββάτου

"Να ζει κανείς ή να μη ζει;". Ιδού το δίλημμα, που πολλές φορές μπαίνει στη ζωή μας και πραγματικά έρχονται στιγμές που διχαζόμαστε. Ομως, εδώ δεν πρόκειται να το πάρουμε στα σοβαρά, δεν πρόκειται να μας πιάσει μαύρη απελπισία. Αντίθετα, η ταινία του Αλαν Τζόνσον, που θα προβάλει το STAR στις 22.45, θα μας κάνει να γελάσουμε. Είναι ένα πιστό ριμέικ του ομώνυμου έργου του Ερνστ Λιούμπιτς, που γυρίστηκε το 1942. Η ιστορία αφηγείται τις περιπέτειες μιας ομάδας σαιξπηρικών θεατρίνων στην κατεχόμενη από τους ναζί Πολωνία. Η ταινία προσφέρει ένα κωμικό ποιότητας, είναι πρωτότυπη, αλλά δεν είναι αριστούργημα. Βλέπεται ευχάριστα. Με τους: Μελ Μπρουκ, Αν Μπάκφορντ και Χοσέ Φερέρ.

Από το SEVEN X στις 18.00 "Λακόμπ Λουσιέν" του Λουί Μαλ.

Μια εξαιρετική ταινία, που όμως έχει παιχτεί πολλές φορές αλλά πάντα ξαναβλέπεται με πολύ ενδιαφέρον. Θα γυρίσουμε στα 1944 σε μια επαρχία της Γαλλίας και θα δούμε πώς ένα χωριατόπουλο γίνεται συνεργάτης των Γερμανών, χωρίς να συνειδητοποιήσει την πράξη του. Πρόκειται για έναν ασυνείδητο ή απλώς για έναν κοινό πανηλίθιο άνδρα;. Είναι ο Λουσιέν, στο βάθος αθώος, αφού δεν έχει καταλάβει το κακό που κάνει στην πατρίδα του; Αυτό το ερώτημα θέτει ο σκηνοθέτης, ένα ερώτημα, που ο θεατής δε θα απαντήσει ή μάλλον δε θα δώσει άφεση αμαρτιών σε έναν άνθρωπο που είναι ανίκανος να εκτιμήσει τις συνέπειες των πράξεών του.

Από την ΕΤ-2 στη 01.00 "Ο κλέψας του κλέψαντος" του Μάριο Μονιτσέλι.

Μια θαυμάσια ταινία, που κάνει έξοχα την καταγραφή του κοινωνικού περίγυρου των λαϊκών συνοικιών της Ρώμης. Πρωταγωνιστεί η φτώχεια, η ένδεια, η απελπισία, η ανάγκη για λίγη ζωή χωρίς στερήσεις. Με κωμικά ευρήματα, με εξαιρετικές ερμηνείες, με πολλή ανθρωπιά και αφάνταστη τρυφερότητα, με έντονα τα στοιχεία του μεταπολεμικού νεορεαλισμού, η ταινία αφηγείται το μεγάλο ριφιφί που επιχειρεί μια παρέα απατεώνων, που καταλήγει να αποσπάσει το έπαθλο: Μια μακαρονάδα! Με τους Βιτόριο Γκάσμαν, Μαρτσέλο Μαστρογιάνι, Σαλαβατόρ Νταλί και Κλαούντια Καρντινάλε. Σε ένα μικρό ρόλο εμφανίζεται και ο Τοτό.

Από την ΕΤ-2 στις 22.30 "Ο κύριος Ιλό στο χάος της κυκλοφορίας" του Ζακ Τατί. Μια εξαιρετική ταινία που κινείται ανάσα στην κωμωδία, στην τραγωδία της σύγχρονης ζωής, στο ντοκιμαντέρ, αλλά και στην καταγραφή με κινηματογραφικό ύφος των τρομερών καθημερινών περιστατικών που αναστατώνουν τη ζωή μας. Μοναδικός και ανεπανάληπτος ο κύριος Ιλό, ο Ζακ Τατί μας δίνει δείγματα της μεγάλης του ευφυίας και του ταλέντου του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ