Κυριακή 18 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Καταχρεωμένα τα σωματεία

Τεράστια ποσά οφείλονται στην Εφορία από φόρους που δεν αποδίδονται

Εντυπωσιακή ανάπτυξη παίρνει το μπάσκετ μετά το 1987 και τη νίκη της Εθνικής στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Τα οικονομικά μεγέθη πολλαπλασιάζονται και πολλοί αθλητές υπογράφουν πλουσιοπάροχα συμβόλαια. Επί μια τετραετία τα ποσά αυτά δεν εμφανίζονται πουθενά. Το άρθρο 47 του νόμου 75/75 είναι απαγορευτικό για την Εφορία. "Οι παρεχόμενες υπό αθλητικών σωματείων ή ενώσεων αποζημιώσεις οδοιπορικών και λοιπών εξόδων ταξιδίων, ως και οι παροχές διατροφής σε ερασιτέχνες αθλητές εντός του πλαισίου των διατάξεων περί φιλάθλου ιδιότητας, δεν αποτελούν εισόδημα και δεν υπόκεινται εις φόρον εισοδήματος" αναφέρει. Το κράτος δεν κάνει τίποτα προκειμένου να αλλάξει το καθεστώς που ήδη έχει αρχίσει να προκαλεί το δημόσιο αίσθημα. Προς τιμήν τους, την πρωτοβουλία αναλαμβάνουν οι ίδιοι οι αθλητές. Παραμονές του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος 1991, καταφεύγουν μάλιστα σε απεργία διαρκείας, υποχρεώνοντας το κράτος να καθιερώσει τα επαγγελματικά συμβόλαια, με το νόμο 1958. Οι πάντες υποχρεώνονται να δηλώνουν τα εισοδήματά τους κι όποιοι δεν το κάνουν, λογικά και με το νόμο φοροδιαφεύγουν. Οπως δηλώνει στον "Ρ" ο γγ της ΕΣΑΚ, Π. Μπλάνας, έκτοτε όλα τα εισοδήματα φορολογούνται στην πηγή τους, και ειδικότερα:

  • Οι τακτικές μηνιαίες αποδοχές φορολογούνται με 12,7%. Πρόκειται για αυτοτελή φόρο τον οποίο το σωματείο υποχρεούται να αποδώσει στην οικεία Εφορία.
  • Τα πριμ μεταγραφής, υπογραφής ή ανανέωσης συμβολαίων, φορολογούνται με 12,7%. Το σωματείο παρακρατεί και αποδίδει το φόρο μισθωτών υπηρεσιών.
  • Στα πριμ στόχων, το σωματείο παρακρατεί και αποδίδει φόρο 15%.
  • Οι κάτω των 21 χρόνων πληρώνονται με τη μορφή οδοιπορικών και διατροφής σύμφωνα με το νόμο 75/75. Το σωματείο παρακρατεί και αποδίδει χαρτόσημο 1,2%. Σε τυχόν πριμ και απολαβές γίνεται παρακράτηση φόρου 15%.
  • Για τους αλλοδαπούς αθλητές ισχύει ό,τι και για τους Ελληνες, με τη διαφορά ότι οι αετονύχηδες μάνατζέρ τους πετυχαίνουν να χρεώνουν το συγκεκριμένο ποσό στα σωματεία. Επιπλέον, το πιθανότερο είναι ότι κανένας τους δεν υποβάλλει φορολογική δήλωση στο ελληνικό δημόσιο.

Το ερώτημα είναι αν αποδίδονται αυτοί οι φόροι; Οι πληροφορίες λένε ότι το μεγαλύτερο μέρος των οφειλών που... ανακάλυψε η ΥΠΕΔΑ στα Τμήματα Αμειβομένων Καλαθοσφαιριστών, βαρύνουν τα σωματεία και όχι τους αθλητές. Κι εδώ βρίσκεται το μεγάλο πρόβλημα. Ενώ οι αθλητές που δεν υπέβαλαν φορολογική δήλωση, ή απέκρυψαν κάποια ποσά, δείχνουν πρόθυμοι να προχωρήσουν σε συμβιβασμό, τα σωματεία κινδυνεύουν με διάλυση. Τα χρέη είναι πολλά και τα ταμεία άδεια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ