Τρίτη 20 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΕΜΠΤΗΣ
Στην τελική ευθεία των προετοιμασιών

Στην απεργία και στη συγκέντρωση στην πλατεία Κάνιγγος, καλούν η Συντονιστική Επιτροπή, ομοσπονδίες και σωματεία, για την ανάδειξη των πραγματικών προβλημάτων και αιτημάτων των εργαζομένων

Τρεις μέρες μένουν για την 24ωρη πανελλαδική απεργία που κήρυξε η ΓΣΕΕ, για την Πέμπτη 22 Φλεβάρη και την απεργιακή συγκέντρωση στην οποία καλεί ηΣυντονιστική Επιτροπή Πρωτοβάθμιων Σωματείων της Αθήνας,την ίδια μέρα στις 10 το πρωί στην πλ. Κάνιγγος.Συγκέντρωση, στην οποία έχουν δηλώσει τη συμμετοχή τους συνδικαλιστικές αλλά και οι συνταξιουχικές οργανώσεις, με σκοπό να υπερασπίσουν δυναμικά τα δικαιώματά τους και να δώσουν αποφασιστική απάντηση στην προκλητικότητα των βιομηχάνων κατά τις διαπραγματεύσεις για την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

"Δίνουμε ταξική αγωνιστική απάντηση στην πρόκληση των βιομηχάνων και στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης",τονίζεται στην ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής Σωματείων Αθήνας,η οποία θέτει σαν διεκδικητικό πλαίσιο την υπογραφή ικανοποιητικών συμβάσεων εργασίας, κατώτερο μεροκάματο6.500 δραχμών, κατώτερο μισθό 165.000 δραχμών, κατώτερη σύνταξη στα 20 μεροκάματα ανειδίκευτου εργάτη,νομοθετικά κατοχυρωμένη ΑΤΑ,35ωρο, 5ήμερο, 7ωρο,χωρίς μείωση αποδοχών και δικαιωμάτων, μέτρα για την επιβίωση των ανέργων, όπως διπλασιασμό του χρόνου επιδότησης και αύξηση του επιδόματος στο 80% του βασικού μεροκάματου,επέκταση του ν.2112 και στους εργατοτεχνίτες.

"Η αδιαλλαξία των εργοδοτών δεν αντιμετωπίζεται με πλαίσιο διεκδικήσεων στη λογική του προϋπολογισμού και του προγράμματος σύγκλισης, όπως κάνει η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ. Η αδιαλλαξία των εργοδοτών δεν αντιμετωπίζεται με συναίνεση και διάλογο, ούτε με περιορισμό των αιτημάτων στο 8% - 10% όπως κάνει η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, αποδεχόμενη στην ουσία την κυβερνητική πολιτική και τις απαιτήσεις της. Διαφωνούμε με αυτή τη λογική και την καταγγέλλουμε", τονίζεται επίσης στην ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής.

Στην απεργία, αλλά και στην απεργιακή συγκέντρωση στην πλ. Κάνιγγος, έχουν δηλώσει συμμετοχή συνδικάτα και Ομοσπονδίες εργαζομένων - όπως των Οικοδόμων - αλλά και η Επιτροπή Αγώνα Συνταξιουχικών Οργανώσεων Ελλάδας.Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών καλεί τους εργαζόμενους να απεργήσουν και να συμμετέχουν στην απεργιακή συγκέντρωση, τονίζοντας στην ανακοίνωσή της ότι "Η αδιάλλακτη στάση της εργοδοσίας έχει ερείσματα στην κυβερνητική πολιτική λιτότητας στα πλαίσια του προγράμματος σύγκλισης, ενθαρρύνεται ακόμα από τη μέχρι τώρα διαλλακτική στάση της ΓΣΕΕ". Συμμετοχή στη συγκέντρωση δηλώνει και ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων - Επιδοματούχων ΙΚΑ Αθήνας,ο οποίος καλεί όλα τα μέλη του σε μαζική παρουσία και το σωματείο συνταξιούχων Καλλιθέας.

Στη Θεσσαλονίκη

Με πρωτοβουλία της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα των πρωτοβάθμιων σωματείων της Θεσσαλονίκης,διοργανώνεται απεργιακή συγκέντρωση, στις 10 το πρωί, μπροστά στο ΕΚΘ και πορεία την Πέμπτη 22 του Φλεβάρη, στα πλαίσια της 24ωρης πανελλαδικής απεργιακής κινητοποίησης των εργαζομένων της χώρας και καταγγέλλοντας τη διαπραγματευτική τακτική της ΓΣΕΕ, και τη στάση κυβέρνησης και βιομηχάνων στην πορεία του διαλόγου για την υπογραφή της ΕΓΣΣΕ.

Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των σωματείων σε ανακοίνωσή της τονίζει πως ο θεσμός των συλλογικών συμβάσεων πρέπει να περιφρουρηθεί και να μην επιτραπεί η γελοιοποίησή του με το επιδιωκόμενο ποσοστό αύξησης του 10% της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ που ουσιαστικά βοηθάει την αδιαλλαξία της εργοδοσίας και εξυπηρετεί την κυβερνητική πολιτική.

Σε ανακοίνωσή τους επίσης, οι 7 σύμβουλοι του συνδυασμού της "Εργατικής Ενότητας" καταγγέλλουν τη διαπραγματευτική τακτική της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ και του ΕΚΘ. Καλούν τους εργαζόμενους της πόλης να καταδικάσουν τις επιλογές της υποταγής και να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους συμμετέχοντας στην απεργία και στην απεργιακή συγκέντρωση με αγωνιστικό προσανατολισμό.

Στην κινητοποίηση, με απόφαση του Συνδέσμου τους, θα συμμετέχουν και οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ,ενώ επίσης με ανακοίνωσή του ο συνδυασμός "Ταξική Ενότητα" των εργαζομένων στην κατεργασία ξύλου καλεί τους εργαζόμενους του κλάδου να συμμετέχουν μαζικά στην απεργία και στη συγκέντρωση.

Στον Πειραιά

Σε απεργιακή συγκέντρωση καλεί το Εργατικό Κέντρο Πειραιά στις 10 το πρωί έξω από το ΕΚΠ. Σε ανακοίνωση της οργάνωσης σημειώνεται, μεταξύ άλλων, ότι αν συνεχισθεί η αδιαλλαξία των εργοδοτών, "πρέπει η ΓΣΕΕ να προχωρήσει άμεσα σε νέες κινητοποιήσεις κάθε μορφής, γιατί τα αιτήματα είναι δίκαια και απαντούν στα τεράστια προβλήματα των εργαζομένων, των συνταξιούχων και των ανέργων".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ