Τετάρτη 21 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΛΙΜΕΝΕΡΓΑΤΩΝ
ΟΧΙ στη "σύγκλιση" που οδηγεί στη σύνθλιψη

Αλληλεγγύη στους απολυμένους λιμενεργάτες του Λίβερπουλ

Διεθνής Διάσκεψη εργαζόμενων στα λιμάνια πραγματοποιείται στο Λίβερπουλ από τις 17 έως τις 23 Φλεβάρη. Στη Διάσκεψη, όπου συμμετέχουν οργανώσεις και από την Ελλάδα, συζητούνται τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι λιμενεργάτες από τις προωθούμενες ιδιωτικοποιήσεις των λιμανιών.

Σε κοινή ανακοίνωση 66 οργανώσεις που παίρνουν μέρος στη Διάσκεψη, επισημαίνουν, μεταξύ άλλων, ότι η εργατική τάξη σε όλα τα μέρη του κόσμου δοκιμάζεται από την παρατεταμένη πολιτική της μονόπλευρης λιτότητας, και την εξάλειψη κεκτημένων δικαιωμάτων προς όφελος του κεφαλαίου.

"Στην Ευρωπαϊκή Ενωση - τονίζεται στην ανακοίνωση - στο όνομα των συγκλινουσών οικονομιών, όλες οι σχέσεις απασχόλησης ανατρέπονται από τα θεμέλια, π.χ. διαπραγματεύσεις μισθών, συλλογικές συμβάσεις εργασίας και κοινωνική ασφάλιση, σε συνδυασμό με την εξάπλωση της ανεργίας και την εργασία σε συνθήκες σκλαβιάς. Οι πολιτικές ντιρεκτίβες της Ευρωπαϊκής Ενωσης οδηγούν στην ολοκληρωτική ιδιωτικοποίηση των ευρωπαϊκών λιμανιών, αναιρώντας τα δικαιώματα των λιμενεργατώνκαι είναι το όχημα, όπως συμβαίνει με το λιμάνι του Λίβερπουλ, για τη δρομολόγηση αδίστακτων ενεργειών από την πλευρά των καπιταλιστών".

Ο γραμματέας της Πανελλήνιας Ενωσης Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού,Σ. Τσιμπόγλου,που παραβρέθηκε στη Συνδιάσκεψη τόνισε: "Το εργατικό κίνημα της χώρας μας, αλλά και το διεθνές εργατικό κίνημα καθημερινά διαπιστώνουν μια παρατεταμένη επίθεση στα κοινωνικά δικαιώματα και στο βιοτικό επίπεδο. Προϋπόθεση για να συντονιστούμε και να δράσουμε από κοινού, για να επιβάλλουμε τη λογική μας και την πολιτική μας, είναι να κάνουμε συγκεκριμένη ανάλυση σε συγκεκριμένες συνθήκες από τη σκοπιά υπεράσπισης των συμφερόντων της εργατικής τάξης. Γι' αυτό είμαστε αλληλέγγυοι και συμπαρατασσόμαστε στην κοινή δράση των εργαζομένων σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Αυτός ο αγώνας που γίνεται σήμερα θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν να οδηγήσει σε νικηφόρο αποτέλεσμα τους λιμενεργάτες του Λίβερπουλ. Θα αξιοποιήσουμε τις αρνητικές και θετικές εμπειρίες. Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν να ενημερώσουμε την εργατική τάξη της χώρας μας".

Η συνδιάσκεψη έγινε στο Λίβερπουλ, όπου η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού στοίχισε την εργασία στους 500 από τους 525 λιμενεργάτες, οι οποίοι βρίσκονται σε κινητοποίηση εδώ και 19 βδομάδες. Σε ενίσχυση των απολυμένων εργατών έχει ανοιχτεί ο λογαριασμός 04401512981044 στη MIDLAND BANK

Επίσης η Συνδιάσκεψη με ψήφισμά της δηλώνει την αλληλεγγύη της στην αυριανή πανελλαδική απεργία των Ελλήνων εργαζόμενων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ