Σάββατο 24 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Αναζητώντας ισορροπίες

Προς το παρόν, οι συνομιλίες των κομμάτων "Μητέρας Πατρίδας" και "Ευημερίας" "φρενάρουν", καθώς οι διαφωνίες συνεχίζονται

ΑΓΚΥΡΑ. -

Τα εμπόδια στις διαπραγματεύσεις του "Κόμματος Μητέρας Πατρίδας", του Μεσούτ Γιλμάζ και του "Κόμματος Ευημερίας", του Νετσμεντίν Ερμπακάν αυξάνονται και πληθύνονται, αλλά αυτό που έχει σημασία είναι ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται.

"Πραγματοποιούμε ειλικρινείς προσπάθειες για να σχηματιστεί κυβέρνηση", δήλωνε χτες το μεσημέρι ο Ιλκέρ Τουντσάι, αντιπρόεδρος του "Κόμματος Μητέρας Πατρίδας", "αλλά αν ο συνασπισμός δεν επιτευχθεί, δε θα φέρουμε την ευθύνη εμείς".

Οι δυσχέρειες που έχουν προκύψει στις συνεχιζόμενες συνομιλίες αφορούν, φυσικά, στην κατανομή των υπουργείων. Αν τελικώς υπερκεραστούν οι δυσκολίες, θα σχηματιστεί για πρώτη φορά στην 73χρονη ιστορία της Δημοκρατίας στην Τουρκία κυβέρνηση τέτοιας υφής.

Πάντως, οι φωνές των αντιτιθέμενων στην "ανίερη" συμμαχία δε σταματούν να ηχούν, σε τόνους αρκετές φορές απειλητικούς. Η εφημερίδα Σαμπάχ δημοσίευσε στο χτεσινό της φύλλο τη συνέντευξη ενός ακόμη διαφωνούντα, ο οποίος προτίθεται να παραιτηθεί αν σχηματιστεί κυβέρνηση. Ο Σαφά Γκιράι, άλλο ένα πρωτοκλασάτο στέλεχος του Γιλμάζ, είπε στη Σαμπάχ ότι ο συνασπισμός "δε θα εξυπηρετούσε τα συμφέροντα ούτε της Τουρκίας, ούτε του "Κόμματος Μητέρας Πατρίδας"".

Προς επιβεβαίωση του Γκιράι, δεύτερου βουλευτή που δημοσιοποιεί τις τελευταίες μέρες ανοιχτά την πρόθεσή του να παραιτηθεί, μια ομάδα μελών και οπαδών του "Κόμματος Μητέρας Πατρίδας" επέδωσε χτες στα γραφεία του κόμματος υπόμνημα με 3.000 υπογραφές, εκφράζοντας έτσι την αντίθεσή της στο σχηματισμό κυβέρνησης με τους ισλαμιστές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ