Κυριακή 25 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 44
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ
Αγώνας για την αποκατάσταση του σοσιαλισμού

Συζήτηση του "Ρ" με μέλος της παράνομης Γραμματείας του ΚΚ Λιθουανίας

Δύσκολους καιρούς δοκιμάζουν οι λαοί της κατεστραμμένης Σοβιετικής Ενωσης, σε αντίξοες συνθήκες δρουν τα Κομμουνιστικά Κόμματα, ιδιαίτερα όμως είναι δύσκολο για κείνους που αναγκάζονται να αγωνίζονται σε συνθήκες παρανομίας. Κατόρθωσα να συναντηθώ με μέλος της παράνομης Γραμματείας της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Λιθουανίας, τον εργάτη Β. Βισότσκι, ο οποίος μίλησε στο "Ρ" για το πώς ζουν και παλεύουν σήμερα οι κομμουνιστές αυτού του "ανεξάρτητου κυρίαρχου" κράτους.

"Το λιθουανικό αντιλαϊκό ολοκληρωτικό καθεστώς του Λάντσμπεργκις, στις 22 Αυγούστου 1991 απαγόρευσε το ΚΚ Λιθουανίας, προκαλώντας του σοβαρό πλήγμα", λέει ο Βισότσκι. "Το κόμμα, όμως, δε διασπάστηκε, δεν εξαφανίστηκε. Οι κομμουνιστές αποδείχτηκαν ακλόνητοι άνθρωποι. Το κόμμα διατηρήθηκε χάρη στο γεγονός ότι ακόμα από το 1989 είχε ξεκόψει με τη χωριστική, εργατική πτέρυγά του. Μετά την απαγόρευση, όλα αυτά τα χρόνια το Κομμουνιστικό Κόμμα δρα σε συνθήκες παρανομίας. Η δήλωση του πρώην πρώτου γραμματέα της ΚΕ του ΚΚ Λιθουανίας, νυν Προέδρου της χώρας, Α. Μπραζάουσκας, ότι "στη Λιθουανία μπήκε τέρμα στον κομμουνισμό" κι ότι "στη Λιθουανία δεν υπάρχουν κομμουνιστές", διαψεύδεται από την ίδια την πραγματικότητα. Δεν είναι δυνατό να καταστραφούν η κομμουνιστική ιδεολογία και οι κομμουνιστές. Εχουν βαθιές ρίζες στον εργαζόμενο λαό. Και στο πείσμα της ηγεσίας της "Δημοκρατίας", το ΚΚ Λιθουανίας σε παρά πολύ δύσκολες συνθήκες παρανομίας ζει και δρα. Το ηθικό των κομμουνιστών δεν έχει καμφθεί. Οσο χτυπάει η καρδιά μας, θα υπερασπιζόμαστε την αλήθεια, το λαό, το σοσιαλισμό".

- Πώς ζούνε σήμερα οι εργαζόμενοι της Λιθουανίας;

"Η έξοδος από τη σύνθεση της ΕΣΣΔ, η λεγόμενη ελευθερία και ανεξαρτησία, απέβησαν σε πραγματική τραγωδία για τον εργαζόμενο λαό. Και τώρα οι πολίτες αριστεροποιούνται και "κοκκινίζουν", προπαντός στην ύπαιθρο. Περίπου το 80% των χωρικών θα ήθελαν να ζούνε στο σοσιαλισμό, όπως πριν. Οταν συζητάς με τους ανθρώπους, πολλοί λένε: "Καλύτερα ήταν επί κομμουνισμού". Είναι αλήθεια. Η Σοβιετική Λιθουανία το 1990 παρήγαγε 4 φορές περισσότερο γάλα κατά κεφαλήν απ' ό,τι οι ΗΠΑ. Παρήγαγε περισσότερα σιτηρά και πατάτες. Πέρσι όμως συγκεντρώθηκαν μόνο 2,2 εκατομμύρια τόνοι σιτηρά, δηλαδή 2 φορές λιγότερα απ' ό,τι στη σοβιετική περίοδο. Πέφτει η παραγωγή κρέατος. Η οικονομία, η εθνική παιδεία, ο πολιτισμός ρίχτηκαν 30 χρόνια πίσω. Καταστράφηκαν τα κολχόζ και τα σοβχόζ. Τα 2/3 του πληθυσμού βρίσκονται στο όριο της φτώχειας. Κι όταν ρωτάς τους πολίτες μας πώς ζούνε, σου απαντούν: "Με τρία ψ: ψευτοτρώμε, ψευτοντυνόμαστε, ψευτοζούμε". Γι' αυτό και το ΚΚ υποστηρίζει το σοσιαλιστικό δρόμο ανάπτυξης της Λιθουανίας και την ανασύσταση της ΕΣΣΔ. Οι κομμουνιστές θέτουν ως στόχο τους την εγκαθίδρυση στη Λιθουανία μιας πραγματικής δημοκρατίας, την ανακοπή της πτώσης της βιομηχανικής και αγροτικής παραγωγής και τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου του εργαζόμενου λαού. Το ΚΚ Λιθουανίας έχει ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα εξόδου από την κρίση: Επιστροφή της Δημοκρατίας στο σοσιαλιστικό δρόμο ανάπτυξης. Καθήκον μας είναι να σώσουμε το λαό της Λιθουανίας. Ας θυμηθούμε τα λόγια του Λένιν: "Το σημαντικότερο καθήκον είναι να σώσουμε τον εργάτη, τον εργαζόμενο. Αν σώσουμε τον εργάτη, θα αποκαταστήσουμε τα πάντα. Αν δεν τον σώσουμε, θα χάσουμε τα πάντα". Αυτό το πρόβλημα μπαίνει όλο και πιο έντονα σήμερα".

- Εχετε συμμάχους στη Λιθουανία;

"Σκοπεύουμε να συνεργαστούμε πρώτ' απ' όλα με το Σοσιαλιστικό Κόμμα Λιθουανίας, το οποίο το Σεπτέμβρη του 1995 επιτέλους καταγράφηκε επίσημα. Οι στρατηγικοί μας στόχοι είναι σταθεροί: Ανασύσταση της ΕΣΣΔ, αποκατάσταση του σοσιαλισμού και ανασυγκρότηση του ενιαίου Κομμουνιστικού Κόμματος Σοβιετικής Ενωσης. Και στο έργο αυτό κύριος σύμμαχός μας είναι ο εργαζόμενος λαός της Λιθουανίας. Κάθε κομμουνιστής έχει καθήκον να βοηθάει συγκεκριμένα τον εργαζόμενο".

- Τι μπορείτε να πείτε για το σεβασμό των ανθρώπινων δικαιωμάτων στη Λιθουανία;

"Κακά μαντάτα. Συνεχίζεται η ποινική δίωξη για πολιτικούς λόγους έντιμων ανθρώπων, διεθνιστών, ανθρώπων κρυστάλλινης καθαρότητας. Χωρίς δίκη και ανάκριση, δυο χρόνια περίπου λιώνουν στη φυλακή οι ηγέτες του κόμματός μας, Μ. Μπουροκιαβίτσιους και Ι. Ερμολάβιτσιους, οι κρατούμενοι Α. Σμότκι και Γκ. Ταουρίνσκας. Στη γειτονική Λετονία πέντε χρόνια τώρα κρατείται στα μπουντρούμια ο ηγέτης του ΚΚ Λετονίας Α. Ρούμπιξ. Απευθυνόμαστε σε όλα τα Κομμουνιστικά Κόμματα του κόσμου να σώσουν τους συντρόφους μας, διότι η ζωή τους απειλείται! Και πρέπει να γίνει το παν να μην μπει η Λιθουανία στο ΝΑΤΟ. Αν αυτό συμβεί, τότε οι αμερικανικοί πύραυλοι θα τοποθετηθούν στην όχθη του Νέμαν. Τότε και η Ρωσία θα αναγκαστεί να λάβει τα κατάλληλα μέτρα. Θα αποσταθεροποιηθεί η κατάσταση. Να γιατί το πρόγραμμα των κομμουνιστών έχει 5 στόχους: Ενωση Κομμουνιστικών Κομμάτων - ΚΚΣΕ, Ενωση Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών, Σοβιέτ Λαϊκών Βουλευτών όλων των επιπέδων, κοινωνική δικαιοσύνη, σοσιαλισμός. Πιστεύουμε ότι η Λιθουανία θα βρεθεί στην οικογένεια των αδελφών λαών της ΕΣΣΔ.

Ναντιέζντα ΓΚΑΡΙΦΟΥΛΙΝΑ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ