Κυριακή 3 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η εικόνα της υποδηματοβιομηχανίας σε παγκόσμια κλίμακα

Η υποδηματοβιομηχανία σε παγκόσμια κλίμακα απασχολεί 5.000.000 εργαζόμενους και παράγει σε ετήσια βάση περίπου 9 δισ. ζεύγη υποδημάτων. Η Ευρώπη και οι ΗΠΑ καλύπτουν τη μισή αγορά υποδημάτων, ωστόσο απ' το 1986 και μετά η παραγωγή έχει στραφεί προς την Ασία, όπου πραγματοποιείται το 60% της παγκόσμιας παραγωγής και ιδιαίτερα στην Κίνα. Σήμερα στην Κίνα, παράγεται το 1/3 της παγκόσμιας παραγωγής υποδημάτων.

Στην Ευρώπη η βιομηχανία υποδήματος αριθμεί 15.000 επιχειρήσεις, στις οποίες παράγονται σε ετήσια βάση 1 δισ. ζευγάρια παπούτσια - από τα οποία το 60% προορίζεται για εξαγωγή - και απασχολούνται περί τους 300.000 εργαζόμενους. Από το 1986 μέχρι και το 1991 η Ευρωπαϊκή Βιομηχανία αντιμετώπισε κύμα εισαγωγών από τις ασιατικές χώρες που παρουσίασαν αύξηση της τάξης του 51%, με παράλληλη πτώση της ευρωπαϊκής παραγωγής κατά 7%. Το 1992 η Ευρώπη εξήγαγε 271.4 εκατ. ζευγάρια αξίας 3,9 δισ. ΕΚΙΥ, έχοντας μια φαινομενική κατανάλωση 1,5 δισ. ζεύγη, γεγονός που σημαίνει ότι, ενώ η σχέση εξαγωγέων - εισαγωγέων είναι 1/2,5, η σχέση εξαγομένων - εισαγομένων σε αξία είναι 1/1.

Μέχρι και το 1990 όλες οι χώρες της ΕΕ, με εξαίρεση την Ισπανία και την Πορτογαλία, γνωρίζουν σημαντική πτώση παραγωγής. Συγκεκριμένα, μεταξύ 1986 και 1990 η Ισπανία και η Πορτογαλία, αύξησαν την παραγωγή τους κατά 36,5% και 54,5% αντίστοιχα. Το 1991 επικρατεί κρίση για όλες τις χώρες, καθώς η παραγωγή της Ισπανίας παρουσιάζει μείωση κατά 13%, της Πορτογαλίας σταθεροποιείται και οι υπόλοιπες χώρες δέχονται ακόμη μεγαλύτερη μείωση. Η Ιταλία, ενώ είναι η πρώτη παραγωγός χώρα (36% της συνολικής παραγωγής) χάνει μέσα σε έξι χρόνια το 20% της παραγωγής της. Η ελληνική υποδηματοποιία κατέχει την ίδια περίοδο σε ενδοκοινοτικό επίπεδο την έβδομη θέση. Κυριότεροι προμηθευτές της ευρωπαϊκής αγοράς είναι οι χώρες της ΝΑ Ασίας.

Το ισοζύγιο της ΕΕ εμφανίζεται για πρώτη φορά μετά το 1991 θετικό σε αξία συναλλαγών το 1994. Οι εισαγωγές σε ζεύγη παραμένουν διπλάσιες απ' τις εξαγωγές, αλλά η αξία των εισαγομένων υποδημάτων είναι μικρότερη από την αξία των εξαγόμενων. Η ανάκαμψη οφείλεται στην αύξηση των εξαγωγών στην Αμερική, αλλά και στη σημαντική αύξηση των εξαγωγών της Ιταλίας, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας. Η πρώτη αγοράστρια χώρα των παπουτσιών της ΕΕ από το 1992 μέχρι και το 1994 τόσο σε ποσότητα όσο και σε αξία ήταν οι ΗΠΑ και ακολούθησε η Αυστρία. Το 1994 η ΗΠΑ συνεχίζει να κατέχει την πρώτη θέση, ενώ τη δεύτερη σε αξία υποδημάτων όχι όμως και σε ζεύγη κατέλαβε η Ρωσία που εξελίσσεται σε έναν απ' τους σημαντικότερους αγοραστές των υποδημάτων της Κοινότητας.

Στις εισαγωγές την πρώτη θέση κατέχει η Κίνα με δεύτερη την Ινδονησία. Ωστόσο, παρατηρείται μείωση των αυξητικών τάσεων των εισαγωγών από την Κίνα, ενώ διπλασιάζονται οι αντίστοιχες τάσεις του Βιετνάμ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ