Κυριακή 3 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΥΠΟΔΗΜΑΤΟΠΟΙΙΑ
Τα ξένα παπούτσια ... "κλοτσάνε" τα ελληνικά

Σε κρίση διαρκείας, βρίσκεται - τουλάχιστον από το 1987 - η ελληνική βιομηχανία και βιοτεχνία παπουτσιών, καθώς εξάγονται όλο και λιγότερα ελληνικά παπούτσια και εισάγονται όλο και περισσότερα ξένα

Σε κρίση διαρκείας βρίσκεται την τελευταία δεκαετία ο παραδοσιακός κλάδος της υπόδησης στη χώρα μας, ενώ οι προοπτικές τον οδηγούν σε περαιτέρω συρρίκνωση, σε σημείο που να συγκαταλέγεται μεταξύ των κλάδων μεταποίησης με τις δυσμενέστερες επιδόσεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΣΥΕ, μέσα στη δεκαετία του '80 που τοποθετείται η απαρχή της κρίσης του κλάδου, η μείωση των επιχειρήσεων ανήλθε στο 55%, με αντίστοιχη μείωση της απασχόλησης που έφτασε στο 57%.Ακόμη μεγαλύτερη μείωση της απασχόλησης στον κλάδο σημειώθηκε τη διετία 1990 - 1992, ενώ συνεχίζεται η φθίνουσα πορεία του, τόσο στην παραγωγή και την απασχόληση, όσο και στις εξαγωγές, κυρίως λόγω του αθέμιτου ανταγωνισμού από τις αθρόες εισαγωγές από χώρες που κατασκευάζουν φθηνό παπούτσι.

Τα αίτια της προβληματικής κατάστασης του κλάδου δεν οφείλονται μόνο στον ανταγωνισμό των άλλων χωρών. Σημαντικό ρόλο στη συρρίκνωση του κλάδου της υποδηματοβιομηχανίας στην Ελλάδα έχει παίξει και η πολιτική, που εφαρμόστηκε τα τελευταία χρόνια απ' τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Κι αυτό γιατί, όπως λένε και οι αρμόδιοι, στην τελευταία δεκαετία δεν εφαρμόστηκε καμία κλαδική πολιτική γενικότερα στον κλάδο του δέρματος ούτε πάρθηκε κανένα αποτελεσματικό μέτρο για τις ποσοστώσεις των εισαγωγών που πλήττουν το ελληνικό υπόδημα. Αντίθετα, η πολιτική που εφαρμόστηκε ήταν και συνεχίζει να είναι προς την κατεύθυνση περαιτέρω συρρίκνωσης του κλάδου. Επιπλέον η συρρίκνωση της αγοραστικής δύναμης του καταναλωτή, με τη συνεχόμενη μείωση των εισοδημάτων, καθώς και η ιδιομορφία του προϊόντος, το οποίο είναι εποχιακό, δυσχέραιναν ακόμη περισσότερο την κατάσταση του κλάδου.

Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία που έχουμε για τον κλάδο της υποδηματοποιίας στην Ελλάδα, το 1994, λειτουργούσαν περίπου 800 επιχειρήσεις άνω των 5 ατόμων και περίπου 300 πιο μικρές, οι οποίες απασχολούσαν συνολικά 12.000 εργαζόμενους.Απ' το σύνολο των επιχειρήσεων, το 56% είναι συγκεντρωμένο στην ευρύτερη περιοχή της πρωτεύουσας και απασχολείται σε αυτές το 67% του συνόλου των εργαζομένων. Συγκέντρωση επιχειρήσεων παρατηρείται και στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης, όπου βρίσκεται το 27% των επιχειρήσεων με το 20% της συνολικής απασχόλησης, ενώ ένα 4,1% του συνόλου βρίσκεται στην Κρήτη και το υπόλοιπο 12% είναι διάσπαρτο στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας. Η συνολική παραγωγή του κλάδου για την ίδια χρονιά ανέρχεται στα 12,5 εκ. ζεύγη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ