Τετάρτη 6 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Πρόστιμο και... τροπολογία

Με το αιτιολογικό για παράβαση του κώδικα δεοντολογίας, η πλειοψηφία του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης επέβαλε χτες στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ πρόστιμο 5.000.000, για τη μετάδοση του απόπλου του στόλου, τις μέρες των γεγονότων στα Ιμια. Ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης επισήμανε ότι επιβλήθηκε η "μικρότερη ποινή", γιατί ο τηλεοπτικός σταθμός κάλυψε το γεγονός έχοντας "αγαθές προθέσεις" και όχι "δόλια προαίρεση". Το ΕΣΡ υποστηρίζει ότι ο ΣΚΑΪ δεν είχε την "έγκριση" της κυβέρνησης και του υπουργείου Εθνικής Αμυνας. Η απόφαση του ΕΣΡ ελήφθη μετά και το πόρισμα που συνέταξε το μέλος του, Νίκος Ταμπακίδης.Την απόφαση καταψήφισε ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Μάκης Κοψίδης,και οι Αιμίλιος Μεταξόπουλος και Δημήτρης Μαθιόπουλος.

Ο Μάκης Κοψίδης δήλωσε ότι "ο ΣΚΑΪ δε φέρει την ευθύνη και αν τελικά ορισμένοι θεωρήσουν ότι τίθεται θέμα εθνικής ασφαλείας, την ευθύνη τη φέρει η κυβέρνηση και το υπουργείο Εθνικής Αμυνας". Ο Μάκης Κοψίδης με αφορμή και την υπόθεση της τηλεοπτικής κάλυψης του απόπλου, μιλώντας στους δημοσιογράφους, επισήμανε την ανάγκη "αναβάθμισης των κωδίκων δεοντολογίας, οι οποίοι πρέπει να γίνουν αποδεκτοί από όλες τις πλευρές". Αντίθετος στην ποινή στον ΣΚΑΪ ήταν και ο Αιμίλιος Μεταξόπουλος, ο οποίος υπογράμμισε ότι "το ΕΣΡ θα πρέπει να είναι πιο προσεκτικό και ευέλικτο σε θέματα που αφορούν στην ενημέρωση", ενώ, αντίθετα, πρέπει να έχει "πιο σκληρή στάση" απέναντι σε θέματα που αφορούν στην παραβίαση των ατομικών δικαιωμάτων και την καταρράκωση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

Το ΕΣΡ, όμως, στη χτεσινή του συνεδρίαση... έσπευσε να πάρει θέση, και μάλιστα αρνητική, για την τροπολογία που θα κατατεθεί τις μέρες αυτές στη Βουλή και η οποία αφορά στους επαρχιακούς τηλεοπτικούς σταθμούς. Σύμφωνα με την τροπολογία (υπογράφεται από 49 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ, της Πολιτικής Ανοιξης), προκειμένου να ενισχυθούν και να μπορέσουν να επιζήσουν οι τηλεοπτικοί σταθμοί της επαρχίας, θα πρέπει να καταργηθεί ο ειδικός φόρος τηλεόρασης που είναι 30% και το αγγελιόσημο 21,5 επί των διαφημίσεων. Να σημειώσουμε, όμως, ότι η πλειοψηφία του ΕΣΡ δεν έδειξε ανάλογη σπουδή για την καταβολή του αγγελιοσήμου και τα 22 δισ. που χρωστούν οι ιδιοκτήτες των ΜΜΕ στους δημοσιογραφικούς οργανισμούς, και το νόμο του Ε. Βενιζέλου για τα ΜΜΕ. Το ΕΣΡ, το περασμένο καλοκαίρι, όταν ψηφιζόταν ο νόμος για τα ΜΜΕ, δε θέλησε να πάρει θέση και να εκφράσει "συλλογικά" τη γνώμη του. Η πλειοψηφία του ΕΣΡ την ίδια στάση κράτησε και όταν ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ έθεσε θέμα να βγει ανακοίνωση, με την οποία το ΕΣΡ θα καλούσε τους ιδιοκτήτες των ΜΜΕ να αποδώσουν το ποσό των 22 δισ. του αγγελιοσήμου. Χτες, το ΕΣΡ αποφάσισε να βγάλει ψήφισμα, με το οποίο εκφράζει την αντίθεσή του στην τροπολογία, ψήφισμα που θα το καταθέσει στη Βουλή.

Την ορθότητα της τροπολογίας υποστήριξε μόνο ο Μάκης Κοψίδης.Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ στους δημοσιογράφους, η τροπολογία αυτή δίνει στους επαρχιακούς τηλεοπτικούς σταθμούς τη δυνατότητα επιβίωσης, αφού μέχρι τώρα ο "κύριος όγκος διαφήμισης διοχετεύεται στα μεγάλα κανάλια". Ορισμένα μεγάλα τηλεοπτικά κανάλια αντιδρούν σ' αυτήν την τροπολογία, γιατί, όπως είπε ο Μάκης Κοψίδης, "ξέρουν πολύ καλά ότι θα χάσουν τον πακτωλό των δισεκατομμυρίων, αφού η μείωση των τιμολογίων συνεπάγεται τη διοχέτευση των διαφημίσεων και στα επαρχιακά κανάλια".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ