Πέμπτη 7 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Προς αποφασιστική αναμέτρηση οι οικοδόμοι

Νέες απεργιακές κινητοποιήσεις κήρυξαν χτες μπροστά στο υπουργείο Εργασίας, όπου κατέληξε η θυελλώδης απεργιακή συγκέντρωση και πορεία. Στις 12 Μάρτη, το νέο αγωνιστικό ραντεβού και έπεται συνέχεια. Σε επιτροπές ...διαλόγου, παρέπεμψε ο υφυπουργός Εργασίας

Με νέο κύκλο απεργιακών κινητοποιήσεων, απαντούν οι οικοδόμοι στην αδιαφορία και τον εμπαιγμό της κυβέρνησης, απέναντι στο "θεριό" της ανεργίας που τους ταλανίζει τη ζωή.Την κήρυξη πανελλαδικής απεργίας την Τρίτη 12 Μάρτη, με προοπτική κλιμάκωσης, αποφάσισε χτες η Ομοσπονδία, επιτόπου στο υπουργείο Εργασίας, μετά την επεισοδιακή συνάντηση με τον υφυπουργό, Λ. Κανελλόπουλο.Χρειάστηκε προηγούμενα το ποτάμι της οργής χιλιάδων απεργών οικοδόμων να "ξεχειλίσει" και να πλημμυρίσει το υπουργείο, για να αναγκάσει τον "άφαντο" υφυπουργό να εμφανιστεί. Οι νέες κινητοποιήσεις θα κορυφωθούν στις 20 Μάρτη, με πανοικοδομική απεργία και πανελλαδική απεργιακή συγκέντρωση και πορεία στο Μέγαρο Μαξίμου.

Λίγο μετά τις 11, η μαζικότατη και μαχητικότατη πορεία των απεργών έφτασε από την πλατεία Κάνιγγος μπροστά στο υπουργείο, όπου με αγανάκτηση διαπίστωσαν πως - παρά τα επανειλημμένα ενημερωτικά υπομνήματα που είχαν στείλει - δεν υπήρχε εκεί ούτε υπουργός, ούτε υφυπουργός, ούτε ένας αρμόδιος για να συζητήσουν. Το έναυσμα για την "έκρηξη" διαμαρτυρίας δόθηκε μόλις η αντιπροσωπεία των συνδικαλιστών ενημέρωσε για το "άδειο" υπουργείο, τους συγκεντρωμένους. Το σύνθημα "Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη" δόνησε την Πειραιώς και χιλιάδες οικοδόμοι ενώθηκαν σαν μια γροθιά και μπήκαν μέσα στο υπουργείο, σε μια ομαδική διαμαρτυρία.

Το ίδιο σύνθημα, όπως και οι φωνές "αίσχος, αίσχος" συνόδευσαν, λίγη ώρα μετά, την εμφάνιση του υφυπουργού. "Δεν μπορώ να δώσω λύσεις", δήλωσε ο Λ. Κανελλόπουλος, αρνούμενος ακόμα και το αίτημα για έκτακτη οικονομική ενίσχυση των ανέργων οικοδόμων. Προσπαθώντας να "μπαλώσει" την άρνηση, έκανε λόγο και πάλι γενικώς και αορίστως για διάλογο και για επιτροπές. Δεν αναγνώρισε όμως σαν βάση συζήτησης τις προτάσεις που είχε κάνει ο προηγούμενος υπουργός, Στ. Τζουμάκας,όπως το σχέδιο νόμου για τις κυρώσεις στους εργολάβους που χρησιμοποιούν αλλοδαπούς υπό συνθήκες "μαύρης" εργασίας, την κατάργηση του Ταμείου "εργατοπατέρων", τις δεσμεύσεις για τον ΟΕΚ κλπ. Μάλιστα, είπε ότι τα προβλήματα, τα ασφαλιστικά και της ανεργίας, των οικοδόμων δεν μπορούν να λυθούν αποσπασματικά, αλλά συνολικά για όλους τους εργαζόμενους και ότι σαν συνομιλητή για την επίλυσή τους αναγνωρίζει τη ΓΣΕΕ, αλλά και το γνωστό όργανο κοινωνικού συμβιβασμού, την ΟΚΕ!

"Απορρίπτουμε σαν απαράδεκτες, ανεύθυνες και σαν κοροϊδία τις σημερινές απαντήσεις του υφυπουργού", σημείωσε, μετά τη συνάντηση, ο Κ. Κερασουνλής,πρόεδρος του Συνδικάτου Αθήνας, απευθυνόμενος προς τους συγκεντρωμένους. Υπογραμμίζοντας πως "δεν μπορούμε να παραιτηθούμε. Εχουμε υποχρέωση στον εαυτό μας, στην οικογένειά μας, στην αξιοπρέπειά μας", ανακοίνωσε την κήρυξη νέας πανελλαδικής απεργίας την Τρίτη, με συγκέντρωση στις 10.30 πμ μπροστά στο υπουργείο και κλιμάκωση - αν συνεχιστεί η αδιαλλαξία της κυβέρνησης - την Τετάρτη. Επίσης προανάγγειλε απεργία και πανελλαδική συγκέντρωση με πορεία στο Μαξίμου στις 20 Μάρτη. Τέλος, κάλεσε σε πανεξόρμηση για την επιτυχία των κινητοποιήσεων, λέγοντας "όλοι στα γιαπιά, στα καφενεία, στους δρόμους, για να δικαιωθούμε".

Η συγκέντρωση

Η αγωνιστική "άνοιξη" έκανε δυναμική εμφάνιση χτες το πρωί στην πλατεία Κάνιγγος. Ενώ το χιόνι έπεφτε και η παγωνιά "έτσουζε", χιλιάδες οικοδόμοι άρχισαν να συρρέουν από τις 9 το πρωί στην πλατεία, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Ομοσπονδίας τους. Σε λίγη ώρα, η πλατεία είχε γεμίσει από φωνές, πανό και αγωνιστικό χρώμα.

"Πολλές φορές μέχρι σήμερα έχουμε βρεθεί αντιμέτωποι με τον εφιάλτη της ανεργίας. Ομως σήμερα η ανεργία δε μας βασανίζει μόνο, μας λιώνει, μας οδηγεί στην αθλιότητα", σημείωσε στην αρχή της ομιλίας του ο Α. Ζαζόπουλος,πρόεδρος της Ομοσπονδίας. Ο συνδικαλιστής κατάγγειλε την πολιτική της κυβέρνησης, που, "όχι μόνο μένει αδιάφορη στο δράμα χιλιάδων ανέργων, αλλά αδίστακτα παίρνει και νέα αντιοικοδομικά μέτρα, δυναμιτίζει την οικοδομή, διευρύνοντας παραπέρα την ανεργία". Αισιόδοξος ότι "στο τέλος της δύσκολης αναμέτρησης, εμείς θα είμαστε νικητές", έφερε σαν παράδειγμα τους νικηφόρους αγώνες για τη μείωση του ορίου συνταξιοδότησης στα 58, με την ίδια σημερινή κυβέρνηση. Επίσης, κάλεσε την κυβέρνηση "να δώσει τώρα έκτακτη οικονομική ενίσχυση στους οικοδόμους, να πάρουμε μια μικρή ανάσα". Τέλος, προειδοποίησε για συνέχιση του αγώνα, μέχρι "να ξημερώσουν καλύτερες μέρες".

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Κ. Κερασουνλής, ο οποίος αναφέρθηκε στα στοιχεία του ΟΑΣΑ που φέρουν τα εργατικά εισοδήματα στην Ελλάδα να έχουν πέσει την περίοδο '89 - '94 κατά 12%, ενώ στην Ευρώπη αυξήθηκαν κατά 11% και, ταυτόχρονα, τα κέρδη των ντόπιων βιομηχάνων να έχουν αυξηθεί περισσότερο από των Ευρωπαίων εργοδοτών. Κατάγγειλε την πολιτική της κυβέρνησης, αλλά και την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, που την ίδια ώρα υπέγραψε Εθνική Σύμβαση ντροπής.

Στη Θεσσαλονίκη

Σύμφωνα με στοιχεία του Συνδικάτου Οικοδόμων Θεσσαλονίκης, καμία από τις μεγάλες οικοδομές δε λειτούργησε και η μεγάλη πλειοψηφία των οικοδόμων συμμετείχε στην κινητοποίηση.

Οι οικοδόμοι, στα πλαίσια της απεργίας, πραγματοποίησαν συγκέντρωση στις 10 το πρωί στο ΕΚΘ και στη συνέχεια έκαναν δυναμική πορεία προς το Υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης. Εκεί ζήτησαν να συναντηθούν με το υπουργό, ο οποίος όμως αρνήθηκε λόγω "φόρτου εργασίας". Οπως τόνισε ο πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Θεσσαλονίκης Βασίλης Αχτσής,η στάση του υπουργού απέναντι στους απεργούς εκφράζει πλήρως το νέο ήθος και πνεύμα της σημερινής κυβέρνησης και δείχνει το μεγάλο της ...ενδιαφέρον για τα προβλήματα των εργαζομένων.

Στην Πάτρα

Καθολική επιτυχία σημείωσε η απεργία των οικοδόμων και η παμπελοποννησιακή συγκέντρωση που έγινε στην Πάτρα, μπροστά στο Εργατικό Κέντρο της πόλης. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο αντιπρόεδρος του Συνδικάτου Πάτρας, Α. Αντωνόπουλος,ο οποίος ανέλυσε τα προβλήματα του κλάδου και επισήμανε την προκλητική αδιαφορία της κυβέρνησης. Ακολούθησε πορεία προς τη νομαρχία, όπου αντιπροσωπεία κατέθεσε το ψήφισμα με τα αιτήματα του κλάδου.

Στη Λάρισα

Επιτυχία είχε η απεργία και στη Λάρισα. Οι οικοδόμοι πραγματοποίησαν συγκέντρωση μπροστά στο Εργατικό Κέντρο της πόλης και στη συνέχεια με πορεία μέσα από τους κεντρικούς δρόμους κατευθύνθηκαν στη νομαρχία, όπου παρέδωσαν το ψήφισμά τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ