Τρίτη 12 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
μικροΜΕΓΑΛΑ

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ: Το υψηλότερο μέσο ποσοστό πληρότητας ξενοδοχείων ανάμεσα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης (60,6%), αλλά μόλις το δέκατο στη σειρά συνολικό ύψος τουριστικών εσόδων (περίπου 1 τρισ. δρχ. ) έχει η Ελλάδα, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της ΕΕ. Μας επισκέπτονται δηλαδή πολλοί, αλλά συνάμα και φτωχοί τουρίστες. Παρ' όλα αυτά το τουριστικό ισοζύγιο της Ελλάδας παρουσιάζει ολοένα και μεγαλύτερο πλεόνασμα (+ 2.329 εκατ. ECU), εξαιτίας του μικρού αριθμού των Ελλήνων που ταξιδεύουν στο εξωτερικό. Η τουριστική βιομηχανία της Ελλάδας είναι η έβδομη στην Ευρώπη σε αριθμό κλινών (περίπου 500.000 ή 5,9% του συνόλου της ΕΕ) με πρώτη την Ιταλία (20,6% του συνόλου της ΕΕ).

ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑ: Εντονη στροφή στους επταετείς τίτλους έκαναν οι τράπεζες και οι θεσμικοί επενδυτές κατά τη χτεσινή δημοπρασία ομολόγων του δημοσίου, επιμηκύνοντας με τον τρόπο αυτό το δημόσιο χρέος. Ετσι το αποτέλεσμα της δημοπρασίας ήταν να απορροφηθούν από το υπουργείο Οικονομικών συνολικά 340 δισ. δρχ., όλα τοποθετημένα σε επταετή ομόλογα, με επιτόκια δεκτών προσφορών από 13,35% μέχρι 13,39% και μέσο σταθμικό επιτόκιο μη ανταγωνιστικών προσφορών 13,38%, ενώ το σύνολο των προσφορών ήταν υπερδιπλάσιο του, ζητούμενου από το υπουργείο, ποσού των 300 δισ. δρχ. Προσφορές 34 δισ. δρχ. που αφορούσαν τριετή και πενταετή ομόλογα δεν έγιναν αποδεκτές.

ΙΟΝΙΚΗ: Νέο κατάστημα της τράπεζας ξεκίνησε να λειτουργεί από χτες στο Βύρωνα Αττικής. Το νέο κατάστημα, που είναι το 213ο στη σειρά, παρέχει όλες τις τραπεζικές εργασίες της Ιονικής Τράπεζας και των θυγατρικών εταιριών της.

CITIBANK: Σε νέα μείωση των επιτοκίων καταθέσεων προχωρεί από σήμερα η τράπεζα. Ετσι το βασικό επιτόκιο ταμιευτηρίου διαμορφώνεται σε 12% (μείωση 0,5 μονάδες). Παράλληλα τα επιτόκια χορηγήσεων παραμένουν, τουλάχιστο για αυτήν τη βδομάδα, αμετάβλητα.

ΑΓΡΟΤΙΚΗ: Συμφωνία συνεργασίας μεταξύ της Αγροτικής Ζωής και Αγροτικής Τεχνικής, υπογράφτηκε από τους διευθύνοντες συμβούλους των εταιριών, Κ. Λάμπο και Δ. Παπαναγιώτου, στα πλαίσια ευρύτερης συνεργασίας μεταξύ των εταιριών του ομίλου της ΑΤΕ.

ΚΕΦΑΛΑΙΑΓΟΡΑ: Απόδοση 14,5% πέτυχε για το 1995 το ενεργητικό της Ιονικής Επενδύσεων (θυγατρική της Ιονικής Τράπεζας), παρά το γενικά μη ευνοϊκό χρηματιστηριακό κλίμα που επικράτησε τη χρονιά που μας πέρασε. Η εταιρία τοποθέτησε περίπου ισόποσα τα κεφάλαιά της σε μετοχές του Χρηματιστηρίου και σε ομόλογα δημοσίου μακροπρόθεσμης, ως επί το πλείστον, διάρκειας, επιτυγχάνοντας με τον τρόπο αυτό, αφ' ενός εκμετάλλευση των βραχυχρόνιων διακυμάνσεων του Γενικού Δείκτη του ΧΑΑ, αφ' ετέρου εξασφάλιση υψηλών ονομαστικών επιτοκίων. Τα κέρδη της Ιονικής Επενδύσεων ανήλθαν σε 486,8 εκατ. δρχ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ