Πέμπτη 14 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΚΑΠΕΛΛΑΚΟΣ
"Αντάρτης στον Τα'ϋγετο"

Πέρασε μισός αιώνας και πλέον, από τα χρόνια του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα 1941 - 1945, αλλά η μνήμη αντιστέκεται, και γράφει Ιστορία. Λαός που δεν έχει στη ζωή του Εθνική Αντίσταση και αγώνες για την ανεξαρτησία δεν έχει τίτλους για την αναγνώρισή του και την εθνική του υπόσταση ανάμεσα στους λαούς της Γης.

Τον τίτλο αυτό, με τον οποίο κατακτήσαμε και υπερασπίζουμε την εθνική μας ανεξαρτησία, έχουνε χρέος να τον απαθανατίσουν, όσοι είχαν την τιμή, να σηκώσουνε το όπλο της εθνικοαπελευθερωτικής πάλης, και την ευτυχία να επιζήσουν. Το χρέος αυτό, το αισθάνθηκε και το φύλαξε, φυλαχτό μέσα στην καρδιά του, πενήντα χρόνια, ο δικηγόρος Λευτέρης Καπελλάκος, από το χωριό Καρβελάς του Γυθείου, γιος του δημοκράτη δασκάλου του χωριού Γιάννη Καπελλάκου.Με το βιβλίο του "Αντάρτης στον Ταϋγετο" ο Λευτέρης Καπελλάκος, μέσα σε 400 σελίδες, με πολυάριθμα φωτογραφικά και άλλα ντοκουμέντα, γράφει την ιστορία του Αντάρτικου της ιδιαίτερής του πατρίδας. Βγάζει μέσα από την καρδιά του τον ενθουσιασμό και την πατριωτική φλόγα των αγωνιστών της Εθνικής μας Αντίστασης, παραδίνει στην Ιστορία, την αυτοθυσία και το μεγαλείο των συμπατριωτών του, που πύκνωσαν τις φάλαγγες του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα και πότισαν με το αίμα τους το δέντρο της λευτεριάς.

Το βιβλίο είναι γραμμένο από τον Πειραιώτη δικηγόρο, Μανιάτη στην καταγωγή, με πολύ αίσθημα και πατριωτισμό, και οι σελίδες του πλημμυρίζουν, από ευγνωμοσύνη, για τον υπέρ της πατρίδας θάνατο των συμπολεμιστών του. Με τις μαρτυρίες που περιέχει και τις αναλυτικές περιγραφές της προσωπικότητας του κάθε συναγωνιστή του, αξιωματικού ή οπλίτη, προσφέρει πολύτιμη συμβολή στη μελλοντική συγγραφή του γενικού βιβλίου της Αθάνατης Εθνικής μας Αντίστασης, γιατί το βιβλίο του το διακρίνει το ψυχογράφημα του αγώνα και της ανθρώπινης συμπεριφοράς των πολεμιστών, που αντιμετώπισαν τα φονικά βόλια των κατακτητών και το φανατισμό των εθνοπροδοτών. Αποσπάσματα από το βιβλίο αυτό αξίζουν να διδάσκονται και να αναλύονται στα δημόσια σχολεία. (Εκδοση: Λευτέρης Καπελλάκος, Κολοκοτρώνη 99, Πειραιάς, τηλ. 4120.888, 4201.957).

Γεράσιμος ΓΕΩΡΓΑΤΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ