Σάββατο 16 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ
Στόχος η κηδεμονία του πολιτικού συστήματος

Σπ. Χαλβατζής: Διαπνέεται από αστυνομική αντίληψη και επιδιώκει τον περιορισμό της δράσης του ΚΚΕ

Με απαγορεύσεις ακόμα και στην ανάρτηση πανό και αφισών και εμφανιζόμενη με μια λογική τουλάχιστον στρουθοκάμηλου, κατά την επιεικέστερη εκτίμηση, επιδιώκει η κυβέρνηση να ελέγξει - σύμφωνα με τις χτεσινές δηλώσεις του πρωθυπουργού - το "αν εξαρτώνται και από ποιους εξαρτώνται" τα κόμματα.

Στην πραγματικότητα, το σχετικό σχέδιο νόμου που παρουσιάστηκε από τον υπουργό Εσωτερικών, Α. Τσοχατζόπουλο, στο χτεσινό Υπουργικό Συμβούλιο και εγκρίθηκε ομόφωνα, δεν κάνει τίποτα άλλο από το να προσπαθεί να επιβάλει την κηδεμονία του πολιτικού συστήματος από την άρχουσα τάξη και τους πολιτικούς της εκπροσώπους. Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι η κυβέρνησή του επιδιώκει να μειώσει τις δαπάνες των κομμάτων και γι' αυτό, είπε, "δεν πρόκειται να υπάρξει αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης". Για το πού στοχεύει μια τέτοια δήλωση, γίνεται φανερό και μόνο από το γεγονός ότι την ίδια ώρα το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ εμφανίζονται δημόσια να ερίζουν για ένα και μόνο πράγμα: Για το ποιος θα ελέγξει τα δημόσια έργα με τις ανεξέλεγκτες προμήθειες...

Για το θέμα της κατανομής της τακτικής επιχορήγησης, με το σχέδιο νόμου γίνεται καθαρό ότι διατηρείται το σημερινό καθεστώς άνισης και αντιδημοκρατικής κατανομής, αφού η τακτική επιχορήγηση δε μοιράζεται με βάση τα εκλογικά ποσοστά, αλλά το δικαίωμα του μοιράσματος το κρατά ο υπουργός Εσωτερικών και Αποκέντρωσης. Την ίδια στιγμή δικαιολογούνται για εκλογικές δαπάνες υπερβολικά ποσά, αφού ορίζονται τα 4,5 περίπου δισ. ως ανώτατο ποσό εκλογικών δαπανών κατά κόμμα και, ταυτόχρονα, δίνεται το δικαίωμα στο σύνολο των υποψήφιων βουλευτών κάθε κόμματος να ξοδεύουν ακόμη 3,5 περίπου δισ. δραχμές, ανεβάζοντας έτσι το συνολικό ανώτατο ποσό για κάθε κόμμα στα 8 δισ. και πλέον.

Στο ζήτημα του ελέγχου των οικονομικών των κομμάτων, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε πως αυτός θα ασκείται από επιτροπή της Βουλής, στην πραγματικότητα το νομοσχέδιο προβλέπει και τη δυνατότητα διορισμού εξωκοινοβουλευτικών ελεγκτών.

Υποκριτική εμφανίζεται η κυβέρνηση και στο ζήτημα της προβολής των υποψηφίων βουλευτών. Το νομοσχέδιο προβλέπει καθορισμό χρόνου τηλεοπτικών εμφανίσεων στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, αλλά μόνο για τα πληρωμένα διαφημιστικά μηνύματα και όταν όλο τον υπόλοιπο χρόνο οι "παραθυράκηδες" οργιάζουν. Η κυβέρνηση δηλώνει επίσης κατηγορηματικά ότι απαγορεύεται η ανάρτηση πανό και αφισών, πρακτική που χρησιμοποιεί κατά κύριο λόγο το ΚΚΕ. Εμφανίζεται να ξεχνά, επίσης, την "προβολή" των αστών πολιτικών μέσα από το διαρκές όργιο των κάθε λογής ρουσφετιών.

Αν αναζητήσει κανείς θετικό σημείο, αυτό ίσως είναι η διεύρυνση του καταλόγου των προσώπων που υποχρεούνται να κάνουν δήλωση "πόθεν έσχες", δήλωση όμως που μένει γράμμα κενό, καθώς δεν προβλέπονται ουσιαστικοί μηχανισμοί ελέγχου στις πηγές των διαφόρων χρηματοδοτήσεων.

Σχολιάζοντας τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης, το μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Σπ. Χαλβατζής,σημείωσε ανάμεσα σε άλλα: Το νομοσχέδιο διαπνέεται σε πολλά σημεία του από αστυνομική αντίληψη "και φυσικά δε στοχεύει στα κόμματα του δικομματισμού". "Κυρίως, πρόσθεσε, επιδιώκει τον περιορισμό της δράσης του ΚΚΕ".Ο ίδιος αναφέρθηκε στην αστειότητα που σηματοδοτεί η πρόβλεψη του νομοσχεδίου για το σφράγισμα όλων των κουπονιών των κομμάτων από τον πρόεδρο μιας επιτροπής, για την οποία δεν ξεκαθαρίζεται καν ο τρόπος σύστασής της.

Αναφερόμενος στα έσοδα του ΚΚΕ, υπογράμμισε ότι αυτά προέρχονται από συνδρομές κομματικών μελών, από εισφορές και ενισχύσεις φίλων και οπαδών, από τους μισθούς των βουλευτών, των συνταξιούχων βουλευτών και άλλων που βρίσκονται σε θέσεις που έχει αποφασίσει το Κόμμα. "Θεωρούμε, συνέχισε, ότι υπάρχει δυνατότητα να γίνεται ουσιαστικός έλεγχος και αν θέλετε εξονυχιστικός από τη Βουλή. Ομως, συνέχισε, όλες αυτές οι λογικές και αυτά που θεωρεί η ΝΔ, ότι πρέπει να μπει ο εισαγγελέας στα κόμματα, αυτό είναι όχι αστυνόμευση, είναι κάτι παραπέρα". Αναφερόμενος, τέλος, στις πυκνές αναφορές διαφόρων αστών πολιτικών για τα "διαπλεκόμενα συμφέροντα", σχολίασε: "Εν πάση περιπτώσει, ποια είναι αυτά; Ποιοι είναι αυτοί οι οποίοι έχουν σχέσεις με διαπλεκόμενα συμφέροντα; Δε νομίζω ότι μπορεί κανένας να φανταστεί ότι αυτοί οι ισχυροί του σημερινού συστήματος, οι μεγαλοεφοπλιστές, οι μεγαλοτραπεζίτες, οι οποιοιδήποτε που ενισχύουν τα αστικά κόμματα, ανήκουν ιδεολογικά ή πολιτικά στο ΚΚΕ. Σ' αυτούς ανήκουν. Στη ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ"!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ