Σάββατο 16 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΛΑΔΟΣ ΕΝΔΥΣΗΣ ΣΤΗ ΝΑΟΥΣΑ
Κατάσταση σκλαβοπάζαρου

Γενικόλογες οι κυβερνητικές απαντήσεις κατά τη συζήτηση χτες στη Βουλή επίκαιρης Ερώτησης του ΚΚΕ για τα προβλήματα του κλάδου στην περιοχή

Με γενικολογίες απάντησε η κυβέρνηση χτες στη Βουλή, σε επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ για τα προβλήματα της κλωστοϋφαντουργίας και του ιματισμού στην περιοχή της Νάουσας. Συγκεκριμένα, στην Ερώτηση το ΚΚΕ με αναλυτικά στοιχεία παρουσίαζε την κατάσταση που υπάρχει, την ανεργία που διευρύνεται καθημερινά και την ασυδοσία των επιχειρηματιών, που ενώ στη Νάουσα περιορίζουν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα και ωθούν τους εργαζόμενους στην ανεργία, από την άλλη με επιδοτήσεις του δημοσίου αναπτύσσουν επιχειρηματική δραστηριότητα στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες. Ειδική αναφορά έγινε στον όμιλο ΛΑΝΑΡΑ που ανοίγει εργοστάσια στην πρώην Γιουγκοσλαβία με επιδοτούμενα δάνεια 4,7 δισ. καθώς και στον όμιλο ΒΑΡΒΑΡΕΣΟΥ που πρόσφατα ανακοινώθηκαν 50 απολύσεις, ενώ δανειοδοτείται τώρα με 4,2 δισ. από τα οποία το 35% επιδοτείται.

Απαντώντας στην Ερώτηση η υπουργός Ανάπτυξης, Β. Παπανδρέου, παραδέχτηκε γενικά ότι υπάρχει πρόβλημα με τον κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας και είπε πως η κυβέρνηση προσπαθεί για την αντιμετώπισή του να βρει πόρους από την Ευρωπαϊκή Ενωση. "Οι προσπάθειές μας, συμπλήρωσε, δεν έχουν έως τώρα ευοδωθεί για πρόσθετους λόγους. Συνεχίζουμε όμως αυτή την προσπάθεια". Οσον αφορά την περιοχή της Νάουσας σημείωσε ότι αντιμετωπίζει πρόβλημα. Για τις επιδοτήσεις στις συγκεκριμένες βιομηχανίες παραδέχτηκε ότι έχουν εγκριθεί αλλά δεν έχουν εκταμιευτεί οι επιχορηγήσεις. Πρόσθεσε δε πως αν ευσταθούν αυτά που κατήγγειλε το ΚΚΕ αυτό θα έχει επιπτώσεις στο να δοθούν οι επιχορηγήσεις.

Ο Δ. Κουμπούρης

Στην παρέμβασή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Δ. Κουμπούρης αναφέρθηκε στο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο κλάδος της κλωστοϋφαντουργίας και του ιματισμού στην περιοχή της Νάουσας και σημείωσε ότι οι προαναφερόμενες επιχειρήσεις παίρνουν δάνεια, αλλά αντί να κάνουν τις επενδύσεις και να δημιουργούν θέσεις εργασίας στην Ελλάδα, τις κάνουν στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες. "Η κυβέρνηση, είπε, πρέπει να δει συγκεκριμένα τα προβλήματα και να τα αντιμετωπίσει. Οι εργαζόμενοι σάς έχουν υποβάλει υπομνήματα, που περιέχουν συγκεκριμένα μέτρα που πρέπει να παρθούν για να προστατευτεί ο κλάδος και η συγκεκριμένη περιοχή αλλά και οι ίδιοι. Σήμερα οι επιχειρηματίες κάτω από την πίεση της ανεργίας και των απολύσεων δημιουργούν μια κατάσταση σκλαβοπάζαρου για τους εργαζόμενους, με τα ωράρια, με τα δικαιώματα που έχουν στην εργασία και με τα δικαιώματα που έχουν κατακτήσει εδώ και χρόνια με τους αγώνες τους. Χρειάζονται λοιπόν συγκεκριμένες απαντήσεις, αλλά και στην πράξη να προχωρήσουν ορισμένα ζητήματα".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέες ανακοινώσεις ενάντια σε απολύσεις και τρομοκρατία (2019-03-15 00:00:00.0)
Σύσκεψη συντονισμού την ερχόμενη Τρίτη (2010-06-10 00:00:00.0)
Χιλιάδες απολυμένοι, μια χούφτα κερδισμένοι (2005-07-17 00:00:00.0)
Προς απεργιακή κινητοποίηση (2004-05-27 00:00:00.0)
Σε σύσκεψη οι κλάδοι ένδυσης (1998-02-10 00:00:00.0)
Παρέμβαση του ΚΚΕ για ΑΓΕΤ - "Λιπάσματα Δραπετσώνας" και "Π - Π" (1996-05-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ