Κυριακή 17 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 48
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΗΕ
Πιθανή λειψυδρία από σπατάλες και παρωχημένη τεχνολογία

ΓΕΝΕΥΗ. -

Σε ολόκληρη την Ευρώπη, οι διαρροές από το δίκτυο πόσιμου νερού αντιπροσωπεύουν ετησίως κόστος δέκα δισ. δολαρίων, δημιουργώντας ταυτόχρονα κινδύνους για την υγεία και το περιβάλλον, προειδοποίησε χτες στη Γενεύη η οικονομική επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών.

Σύμφωνα με δηλώσεις του εκπροσώπου της επιτροπής, Κάι Μπάρλαντ, η απώλεια πόσιμου νερού κυμαίνεται κατά μέσο όρο στο 30% του συνόλου στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Ομως, σε ορισμένες ευρωπαϊκές πόλεις η απώλεια φθάνει το 50% και σε ακραίες περιπτώσεις πλησιάζει το 80%. Σχετική έκθεση της οικονομικής επιτροπής του ΟΗΕ υποστηρίζει ότι οι απώλειες πόσιμου νερού οφείλονται στην παρωχημένη τεχνολογία των δικτύων ύδρευσης και στη χαμηλή πίεση του νερού. Τα παλιά δίκτυα ύδρευσης - εκ των οποίων αρκετά χρονολογούνται από την εποχή του Α παγκόσμιου πολέμου - έχουν το μειονέκτημα να συσσωρεύονται στα τοιχώματά τους πολλά βακτηρίδια, αλλά και μόλυβδος.

Στην ίδια έκθεση αναφέρεται ενδεικτικά ότι η κατάσταση των βρετανικών δικτύων ύδρευσης είναι ανησυχητική, ενώ στη Γερμανία η υπερβολική εκμετάλλευση του πόσιμου νερού αποξηραίνει πλέον και δίκτυο των φυσικών φρεατίων. Από στατιστική άποψη, η Βαρσοβία κατέχει τα "σκήπτρα" με καθημερινή κατανάλωση κατ' άτομο τα 941 λίτρα νερού, ακολουθούν το Ζάγκρεμπ με 645 λίτρα, η Μόσχα με 545 και η Πράγα με 540 λίτρα. Ο μέσος όρος της ημερήσιας κατανάλωσης πόσιμου νερού κατ' άτομο υπολογίζεται στα 320 λίτρα.Οι προβλέψεις για τα αποθέματα πόσιμου νερού σε χώρες εκτός Ευρώπης μέχρι το έτος 2010, κάθε άλλο παρά αισιόδοξες είναι. Πόλεις, όπως, το Κάιρο, το Λάγος, το Πεκίνο, η Βομβάη, η Καλκούτα, η Πόλη του Μεξικού, η Τζακάρτα, το Σάο Πάολο, το Λος Αντζελες και το Χιούστον, πρέπει, κατά την επιτροπή, να είναι ανήσυχες μπροστά στο σοβαρό ενδεχόμενο λειψυδρίας.

Στις 22 του μήνα γιορτάζεται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ η Παγκόσμια Μέρα του Νερού. Ημερίδες για το πόσιμο νερό των αστικών κέντρων θα πραγματοποιηθούν στην Κωνσταντινούπολη στις 3 - 4 του Ιούνη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ