Τρίτη 19 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Δημόσιο πένθος

Μόλις πληροφορήθηκαν το θάνατο του μεγάλου μας ποιητή, Οδυσσέα Ελύτη, πολιτικά κόμματα και φορείς έστειλαν συλλυπητήρια τηλεγραφήματα.

  • Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, δήλωσε: "Μας αφήνει ένας ποιητής βαθύτατα ελληνικός, εξαιρετικά ευαίσθητος στους αγώνες και την πορεία του λαού μας. Αξιον Εστί το τίμημα".
  • "Ακόμα ένας μεγάλος ποιητής έφυγε από τη ζωή. Το "Αξιον Εστί" θα γεννήσει και καινούριους", δήλωσε ο επίτιμος Πρόεδρος του ΚΚΕ, Χαρίλαος Φλωράκης.
  • Ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Καραμανλής,δήλωσε: "Ο θάνατος που ποιητή του Ελληνισμού και του φωτός ήρθε σε μια στιγμή που η απουσία του για τον τόπο είναι ιδιαίτερα αισθητή".
  • Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ,Ανδρέας Παπανδρέου, έκανε την ακόλουθη δήλωση: "Η Ελλάδα σήμερα θρηνεί τον πνευματικό άνθρωπο που την αγάπησε πολύ, την τραγούδησε και ανέδειξε την ομορφιά της. Ο Ελύτης έδωσε νόημα και περιεχόμενο στην ελληνικότητα, την ξεχωριστή στάση ζωής και την αξία του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού".
  • "Για την Ελλάδα, τον ελληνισμό και την ανθρωπότητα" - δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ, Μιλτιάδης Εβερτ - "ο ποιητής του Αιγαίου, σημαίνοντας τις αιώνιες αξίες, θα δείχνει πάντα τους μεγάλους δρόμους, μέσα στο ελληνικό φως, με το οποίο τώρα ενώνεται παντοτινά. Αξιος Εστί του Εθνους".
  • "Με το θάνατό του πληθαίνουν οι απουσίες εκείνων που σημάδεψαν με το δημιουργικό τους έργο τη νεότερη Ελλάδα. Οι στίχοι του ιχνηλατούν την οδοιπορία του ελληνικού λαού", τονίζει ο πρόεδρος του "ΣΥΝ", Νίκος Κωνσταντόπουλος.
  • Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθήνας με όλους τους εργαζόμενους εκφράζει τη μεγάλη του λύπη για το μεγάλο, δυσαναπλήρωτο κενό που αφήνει η φυσική απουσία του μεγάλου μας ποιητή. "Το πνευματικό του έργο, όμως, θα είναι πάντα "παρών" σε όλους μας και τις επόμενες γενιές".
  • Ο δήμαρχος Αθηναίων, Δημήτρης Αβραμόπουλος, δήλωσε: "Φτωχότερος ο κόσμος και η Ελλάδα σε πνεύμα, σε δημιουργία, σε έμπνευση. Η Αθήνα, η πόλη που ο Ελύτης έζησε και αγάπησε, πενθεί σήμερα". Με πρόταση του δημάρχου προς το ΔΣ, δρόμος της Αθήνας θα πάρει το όνομά του.

Ο Μίκης Θεοδωράκης δήλωσε: "Ο Οδυσσέας Ελύτης κατέστησε το όνομά του συνώνυμο με την Ελλάδα και την ποίηση. Απέδειξε ότι μπορεί να υπάρχει ομορφιά ακόμη και μέσα σ' έναν κόσμο συναλλαγής και ψεύδους".

  • Η Ενωση Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών: "Μας αφήνει κληρονομιά ανεκτίμητη, γιατί η ποίησή του αγκαλιάζει την πορεία του έθνους, καθώς στους στίχους του αρθρώνονται οι ήχοι του κλασικού παρελθόντος".
  • Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών τονίζει: "Η Ελλάδα του Οδυσσέα Ελύτη είναι το όραμα που οι δημοσιογράφοι οφείλουν να μεταλαμπαδεύουν στο λαό, σε μια εποχή που ο λόγος του ποιητή έχει μεγαλύτερη εθνική αξία".

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ