Πέμπτη 21 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΜΒΑΣΗ ΖΕΥΞΗΣ ΡΙΟΥ - ΑΝΤΙΡΡΙΟΥ

"Χάβρα Ιουδαίων" και πάλι η Κοινοβουλευτική Επιτροπή

  • Αρνητικοί πρωταγωνιστές οι βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ
  • Σπ. Στριφτάρης: Ανούσιοι καυγάδες για χάρη των διαπλεκόμενων συμφερόντων

Σε ...χάβρα Ιουδαίων, χάριν της δημοσιότητας και για να αποτραπεί και πάλι μια ουσιαστική συζήτηση, μετατράπηκε και η χτεσινή τρίτη συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής, που συζητά τη σύμβαση ζεύξης Ρίου - Αντιρρίου. Οπως είναι ήδη γνωστό, οι προηγούμενες συνεδριάσεις της επιτροπής χαρακτηρίζονταν από ανούσιες και κατωτάτου επιπέδου αντιπαραθέσεις μεταξύ βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και από το άγχος όλων αυτών να εξασφαλίσουν παντοιοτρόπως την προβολή τους από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Κι όλα αυτά σε βάρος της ουσιαστικής συζήτησης - που τελικά δεν έγινε - γύρω από το περιεχόμενο της σύμβασης. Η εικόνα αυτή δεν έλειψε και από τη χτεσινή συνεδρίαση, που ήταν ιδιαιτέρως επεισοδιακή, αλλά και ταυτοχρόνως διδακτική διότι απέδειξε πως γύρω από τα μεγάλα έργα έχει στηθεί μεγάλος χορός πολιτικών και οικονομικών συμφερόντων, ο οποίος επιδιώκεται να καλυφτεί μέσα στη συσκότιση που δημιουργούν οι ευτελείς - υποκοσμικού περιεχομένου - αντιπαραθέσεις των εκπροσώπων των κομμάτων του δικομματισμού. Για να γίνουν σαφείς στον αναγνώστη οι χαρακτηρισμοί που χρησιμοποιούμε, αναφέρουμε ορισμένα περιστατικά που έλαβαν χώρα στις συνεδριάσεις της επιτροπής.

Στην προχτεσινή συνεδρίαση, ο Χρ. Ροκόφυλλος κατηγόρησε τη ΝΔ ότι θέλει τη ματαίωση του έργου της ζεύξης. Κι όταν οι βουλευτές της αντέδρασαν, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Βιομηχανίας αντέταξε: "Μην σας τσούζει". Ακαριαία ήρθε η απάντηση του βουλευτή της ΝΔ Β. Μεϊμαράκη: "Κύριε πρόεδρε, τι σημαίνει "τσούζει"; Μήπως ξέρει ο κ. Ροκόφυλλος, που το έχει νιώσει, να μας πει;". Αυτό το μικρό δείγμα "διαλόγου" δεν ήταν η εξαίρεση, αλλά ο κανόνας "διαλόγου" στις συνεδριάσεις της επιτροπής και δεν αξίζει να ασχοληθούμε περισσότερο.

Η χτεσινή συνεδρίαση

Στη χτεσινή συνεδρίαση, πάλι πρωταγωνιστής ήταν ο Χρ ...Ροκόφυλλος, που έλαβε πρώτος το λόγο. Η ομιλία του συνοδεύτηκε από συνεχείς διακοπές βουλευτών της ΝΔ, με αποτέλεσμα η ατμόσφαιρα να ηλεκτριστεί, σκοπίμως, και να επαναληφθούν πολλά από το λεξιλόγιο της ...πιάτσας. Η ένταση έφτασε στο αποκορύφωμα, όταν ο προεδρεύων Ι. Διαμαντίδης ζήτησε από τον ομιλούντα να τελειώσει το λόγο του, γιατί υπερέβη το χρόνο. Ο Χρ. Ροκόφυλλος αντέδρασε, υψώνοντας τον τόνο της φωνής και με χτυπήματα του χεριού στο έδρανο, με αποτέλεσμα ο προεδρεύων να διακόψει τη συνεδρίαση. Υστερα από 15 περίπου λεπτά, στην αίθουσα εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Βουλής Απ. Κακλαμάνης, ο οποίος συνέστησε ψυχραιμία και ζήτησε να προχωρήσει η επιτροπή στην ολοκλήρωση της συζήτησης. Ακόμη τόνισε πως τη συνεδρίαση παρακολουθούν τα ΜΜΕ, με αποτέλεσμα να δίνεται στον ελληνικό λαό μια εικόνα που δεν ταιριάζει στις συνεδριάσεις της Βουλής. Δημιουργείται μείζον θέμα, είπε ο Απ. Κακλαμάνης, υπογραμμίζοντας ότι γι' αυτήν την κατάσταση μπορεί να ευθύνονται ορισμένοι, αλλά οι εντυπώσεις που δημιουργούνται θίγουν το σύνολο των βουλευτών.

Μετά τον πρόεδρο της Βουλής, το λόγο πήραν από τη ΝΔ ο Γ. Σουφλιάς και από την Πολιτική Ανοιξη ο Α. Λεντάκης. Και οι δύο έριξαν τις ευθύνες, για την εικόνα που αποκομίζει ο ελληνικός λαός από τη Βουλή, στα ΜΜΕ. Και τούτο διότι - όπως είπαν, τα ΜΜΕ διογκώνουν ένα επεισόδιο, δεν παρουσιάζουν τη συνολική εικόνα των συνεδριάσεων κι έτσι σχηματίζεται η εντύπωση στους πολίτες ότι η ουσία της κοινοβουλευτικής διαδικασίας είναι το επεισόδιο που προβάλλεται.

Μετά από αυτές τις τοποθετήσεις, οι κοινοβουλευτικοί συντάκτες αποχώρησαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας από την αίθουσα, θεωρώντας ότι είναι το λιγότερο υπερβολικό να τους αποδίδεται η αποκλειστική ευθύνη για την εικόνα που αποκομίζει ο πολίτης από τη Βουλή, όταν οι ίδιοι οι βουλευτές με τη στάση τους και τα επεισόδια που δημιουργούν είναι αυτοί που προκαλούν και επιδιώκουν αυτού του είδους τη δημοσιότητα.

Αργότερα, ο πρόεδρος της Βουλής κάλεσε στο γραφείο του τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, όπου, μεταξύ άλλων, τους ζήτησε να μην προβάλουν τους βουλευτές που δημιουργούν επεισόδια χάριν δημοσιότητας.

Δήλωση του Σπ. Στριφτάρη

Για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί όλες αυτές τις μέρες στις συνεδριάσεις της επιτροπής, ο βουλευτής του ΚΚΕ Σπ. Στριφτάρης έκανε την παρακάτω δήλωση:

"Τις μέρες αυτές, συζητιέται στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή, η κύρωση της σύμβασης για τη ζεύξη "Ρίου - Αντιρρίου", που, όχι μόνο δε διασφαλίζει την κατασκευή του έργου, αλλά και είναι αποικιακού χαρακτήρα, αφού, όχι μόνο δωρίζονται εκατοντάδες δισ., αλλά και η εκμετάλλευση για 42 χρόνια στον ανάδοχο.

Αντί να συζητούνται τα σοβαρά αυτά θέματα, και τις τρεις μέρες, γινόμαστε μάρτυρες ενός ανούσιου καυγά μεταξύ βουλευτών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Σήμερα μάλιστα με "ήρωα" τον κ. Ροκόφυλλο αναγκάστηκε ο πρόεδρος της Επιτροπής να διακόψει τη συνεδρίαση.

Φαίνεται ότι τα διαπλεκόμενα συμφέροντα που κρύβονται πίσω από το έργο αναγκάζουν τα κόμματα του δικομματισμού να καταφεύγουν στις ανούσιες αυτές αντιπαραθέσεις, δίνοντας εξετάσεις στα αφεντικά. Οσο για το νέο ήθος και ύφος και την αναβάθμιση του Κοινοβουλίου, τα θυμούνται μόνο όταν τους συμφέρει".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ