Πέμπτη 21 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΒΙΟΤΕΧΝΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ (ΓΣΕΒΕΕ)
Η πάταξη της φοροδιαφυγής απαιτεί πολιτική βούληση

Υπόμνημα της ΓΣΕΒΕΕ στον υπουργό Οικονομικών, με τις θέσεις της για την αντιμετώπιση των φορολογικών προβλημάτων των ΕΒΕ και τη δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών

Βαθιά τομή εκδημοκρατισμού του φορολογικού συστήματος με τη θέσπιση πολιτικών για για ανατροπή της άδικης σχέσης έμμεσων - άμεσων φόρων, για συνολική πάταξη της φοροδιαφυγής, για ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων των ΕΒΕ, ζητά από τον υπουργό Οικονομικών, Αλ. Παπαδόπουλο, η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) με υπόμνημά της.

Η ΓΣΕΒΕΕ επισημαίνει ότι "τα τελευταία χρόνια οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δέχονται μια ασφυκτική πίεση από τις κυβερνήσεις της χώρας. Με πρόσχημα την πάταξη της φοροδιαφυγής επιβλήθηκαν μέτρα όπως ο συντελεστής φόρου εισοδήματος 35% για τις προσωπικές εταιρίες και συνεταιρισμούς, οι "συνοπτικοί έλεγχοι", τα "αντικειμενικά κριτήρια", η απογραφή με μια παράλληλη αυστηροποίηση των ποινών από παραβάσεις".

Επίσης, υπογραμμίζει ότι παρά το γεγονός ότι το συνδικαλιστικό κίνημα των εμπόρων έχει προσπαθήσει επανειλημμένα να ανοίξει έναν εποικοδομητικό διάλογο πάνω σ' αυτά τα μέτρα, έχοντας πάντα υπόψη την ανάγκη δίκαιης φορολόγησης, την πάταξη της φοροδιαφυγής και τη διασφάλιση των δημόσιων εσόδων, όλοι οι οικονομικοί υπουργοί εκώφευσαν. Η βάση του διαλόγου με το υπουργείο Οικονομικών, καταγγέλλει η ΓΣΕΒΕΕ, είναι ανύπαρκτη, αφού υπάρχει συνεχής απόρριψη των αιτημάτων των ΕΒΕ, καθώς ακόμη και στις προτάσεις της Συνομοσπονδίας για μια σε βάθος εξέταση του φορολογικού συστήματος και της φοροδιαφυγής, η κυβέρνηση απάντησε με τη σιωπή της.

Παράλληλα, η ΓΣΕΒΕΕ τονίζει ότι οι ΜΜΕ δε δέχονται μόνο τη φορολογική πίεση από την κυβέρνηση. Είναι και οι πολιτικές που ασκούνται σε άλλους τομείς, όπως η χρηματοδότηση, η επαγγελματική στέγη, το ωράριο, η ανεξέλεγκτη δράση των πολυκαταστημάτων, η πολιτική συρρίκνωσης των λαϊκών εισοδημάτων που μειώνει την κατανάλωση, που έχουν φέρει τις ΜΜΕ σε κατάσταση κρίσης και αδιεξόδου.

Η ΓΣΕΒΕΕ υπογραμμίζει ότι στον τομέα της φορολογίας επιβάλλεται άμεση αλλαγή πολιτικής από την κυβέρνηση, που συνοψίζεται στα εξής:

  • Κατάργηση του 35% στις ΟΕ, ΕΕ, ΕΠΕ και συνεταιρισμούς. Το μέτρο αυτό έδρασε διαλυτικά για χιλιάδες επιχειρήσεις, δεν έφερε καμία περιστολή φοροδιαφυγής και δρα ως ισχυρότατο αντικίνητρο στη συνένωση ΜΜΕ, ακριβώς τη στιγμή που η συνένωση θα έπρεπε να μπορεί να λειτουργήσει ως μοχλός εκσυγχρονισμού και ανάπτυξης και αποτελεί βασικό αντίδοτο στην πίεση του ανταγωνισμού που ασκούν οι μεγάλες επιχειρήσεις.
  • Κατάργηση των "αντικειμενικών κριτηρίων" φορολόγησης. Το μέτρο αποδεικνύεται καθημερινά άνισο και άδικο, αφού επιβάλλει υπερφορολόγηση στις επιχειρήσεις που έχουν μικρότερα πραγματικά κέρδη, ενώ δρα ως προστατευόμενο εκκολαπτήριο εξώθησης σε φοροδιαφυγή για επιχειρήσεις που ξεπερνούν τα "αντικειμενικά κριτήρια". Το μέτρο, επισημαίνει η ΓΣΕΒΕΕ, επέφερε μεταφορά φορολογικών βαρών από εύρωστες σε μικρές και αδύνατες επιχειρήσεις, δεν περιόρισε τη φοροδιαφυγή και δημιούργησε ένα επίσημο σύστημα άδικης μεταχείρισης. Οι μικροβελτιώσεις σε οριακές καταστάσεις που έχουν γίνει, σε τίποτα δε μειώνουν το άδικο του συστήματος. Η ΓΣΕΒΕΕ ζητάει τη θέσπιση ενός συστήματος που θα αποκαθιστά το φορολογικό δίκαιο όπως αυτό αναφέρεται στο Σύνταγμα και αυτό θεωρεί ως βάση κάθε διαλόγου.
  • Σε ό,τι αφορά την απογραφή, η ΓΣΕΒΕΕ τονίζει ότι μπορεί να έχει αντικείμενο εφαρμογής σε επιχειρήσεις με τζίρο πάνω από 80 εκατ. δρχ. Με τις σημερινές ρυθμίσεις, πάνω από 18 εκατ. δρχ., προστίθεται ένα δυσβάσταχτο γραφειοκρατικό βάρος σε μικρές και ανοργάνωτες επιχειρήσεις, ένα σημαντικό κόστος και μια μόνιμη απειλή επιβολής κυρώσεων από λάθη και παραλείψεις που είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν κάτω από αυτές τις συνθήκες σε μαζική κλίμακα.
  • Για το θέμα των φοροαπαλλαγών η ΓΣΕΒΕΕ έχει δημόσια εκθέσει την άποψη ότι το σύστημα των φοροαπαλλαγών χρειάζεται αναμόρφωση, αλλά χωρίς τη χρήση ισοπεδωτικών και λαϊκίστικων λογικών. Οι φοροαπαλλαγές των αδύναμων κοινωνικών ομάδων και χαμηλών εισοδημάτων πρέπει διατηρηθούν, οι φοροαπαλλαγές σε είδος πρέπει να αποτιμηθούν χωριστά και να ενσωματωθούν στο μισθό, εκτός από εκείνες που αναφέρονται στην υγιεινή και ασφάλεια εργασίας, ενώ το σύστημα των φορολογικών απαλλαγών ως κίνητρα για τις μεγάλες επιχειρήσεις, που στην πράξη έχει μετατραπεί σε νόμιμη φοροδιαφυγή, πρέπει να αναμορφωθεί συνολικά, να αυστηροποιηθεί και να περιοριστεί μόνο στις πραγματικές παραγωγικές επενδυτικές δραστηριότητες.
  • Για τη φοροδιαφυγή η ΓΣΕΒΕΕ επισημαίνει ότι δεν πατάσσεται με ευκαιριακές εξορμήσεις και επιλεκτικές διώξεις, ούτε είναι απλά ζήτημα τεχνικής. Είναι, τονίζει, ένα τεράστιο οικονομικό και κοινωνικό πρόβλημα που η λύση του απαιτεί συστηματικό υπολογισμό όλων των παραμέτρων και δεν επιδέχεται αυθαίρετες και μονόπλευρες ερμηνείες. Απαιτεί ταυτόχρονα πολιτική βούληση για την πάταξή της και κοινωνική συμμετοχή σε ένα μέτωπο στήριξης των μέτρων. Στα πλαίσια αυτά, η ΓΣΕΒΕΕ επαναφέρει την πρότασή της για τη δημιουργία μόνιμης επιτροπής, στην οποία θα συμμετέχουν οι εκπρόσωποι όλων των φορέων, κρατικοί παράγοντες και επιστημονικά ιδρύματα, η οποία θα εντοπίσει το σύνολο της φοροδιαφυγής και θα εξετάσει το σύστημα δραστικής περιστολής της όπου αυτή συντελείται.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αξιώνουν ανελέητη φορολόγηση των ...άλλων (2011-05-03 00:00:00.0)
Κι άλλα «θα» για την καταπολέμησή της! (2008-07-25 00:00:00.0)
Παροχολογία χωρίς παροχές... (1999-09-04 00:00:00.0)
Αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα (1998-01-29 00:00:00.0)
Θα αντισταθούμε στην αντιλαϊκή πολιτική (1996-10-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ