Σάββατο 23 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
"Γενναιοδωρία" Γιλμάζ προς μετριοπαθείς Κούρδους

Πολιτική με ανθρώπινο πρόσωπο στο Κουρδικό εξήγγειλε χτες ο Τούρκος πρωθυπουργός

ΙΓΚΝΤΙΡ.-

Το Κουρδικό έρχεται και πάλι στο επίκεντρο της τουρκικής πολιτικής σκηνής, αυτή τη φορά όμως λόγω των δηλώσεων του πρωθυπουργού, Μεσούτ Γιλμάζ, ο οποίος τάχθηκε χτες υπέρ μιας "νέας προσέγγισης, πιο ανθρώπινης, πιο ρεαλιστικής και περισσότερο θαρραλέας" στο ζήτημα. Αυτή θα περιλάβει, μεταξύ άλλων, άρση της απαγόρευσης διδασκαλίας της κουρδικής γλώσσας. Μιλώντας χτες στο Ιγκντίρ της Ανατολικής Τουρκίας, ο Τούρκος πρωθυπουργός έδωσε νέα δείγματα γραφής: "Μετά τα τρομακτικά συμβάντα του παρελθόντος, και τις απώλειες 15.000 ανθρώπων, θεωρώ πως όλοι συμφωνούμε ότι το πρόβλημα δεν μπορεί παρά να λυθεί διά της ειρηνικής οδού και όχι με στρατιωτικά μέσα".

Τι επιδιώκει ο Γιλμάζ με αυτή του την - ξαφνική - επίδειξη διαλλακτικότητας; Μάλλον υπακούει, θα μπορούσε κανείς να πει, στη... βασική αρχή του ηγεμόνα: "διαίρει και βασίλευε". Είναι γνωστό ότι οι μετριοπαθείς Κούρδοι ηγέτες επιδιώκουν την εκπαίδευση των κουρδογενών στη μητρική τους γλώσσα - ως σήμερα, τους απαγορεύεται ακόμη και να τη μιλούν... - και να επιτραπούν εκπομπές κουρδικών τηλεοπτικών δικτύων. Ικανοποιώντας αυτά τα μίνιμουμ αιτήματα, ο Γιλμάζ γνωρίζει ότι υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να τεθούν οι πιο ριζοσπαστικοί εκ των Κούρδων, κυρίως αυτοί του ΡΚΚ, στο περιθώριο. Για να ενδυναμώσει την προσπάθειά του, ο πρωθυπουργός της "γείτονος" υποσχέθηκε ακόμη λήψη μέτρων για ενθάρρυνση της οικονομικής προόδου στη Νοτιοανατολική Τουρκία.

Γιατί τώρα, όμως; Την απάντηση έδωσε ο ίδιος: "θεωρούμε ότι η δραστηριότητα των τρομοκρατών βρίσκεται υπό έλεγχον", είπε χτες. Αλλά παραμένει άγνωστο αν ακόμη και αυτή η κίνηση, της ικανοποίησης ορισμένων "ανώδυνων" αιτημάτων, θα προκριθεί από το στρατιωτικό πλέγμα...

Απειλεί ο Οτσαλάν

Με επιθέσεις αυτοκτονίας προειδοποίησε, χτες, ότι θα συνεχίσει τον αγώνα του το ΡΚΚ, ο ηγέτης του Αμπντουλάχ Οτσαλάν, ενώ τόνισε ότι η Γερμανία και οι ΗΠΑ θα υποστούν "μεγάλες απώλειες", αν αντιμετωπίσουν το ΡΚΚ ως εχθρό.

"Οι αντάρτες ως τώρα πολεμούσαν στα βουνά, ως στρατιώτες. Από τώρα και στο εξής, θα προσθέσουμε και κομάντος αυτοκτονίας στον πόλεμο (...) ακόμη και στις πόλεις του εχθρού, θα αντιμετωπίσουμε το θάνατο με ηρωισμό".

Ο Οτσαλάν τόνισε ότι η πλευρά του ΡΚΚ επιθυμεί διάλογο, αλλά η κυβέρνηση δε δείχνει διατεθειμένη να μετάσχει σε αυτόν - πράγμα το οποίο οδηγεί στην άρση της μονομερούς εκεχειρίας από το αντάρτικο κουρδικό κίνημα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ