Σάββατο 23 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ
11 νεκροί από επίθεση εξτρεμιστών

ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ.-

Αιματοχυσία χτες στο Ντόνιμπρουκ της νοτιοαφρικανικής επαρχίας Νατάλ. Ενδεκα άτομα, μεταξύ των οποίων και ένα βρέφος, έχασαν τη ζωή τους, όταν άγνωστοι ένοπλοι εισέβαλαν στα σπίτια τους, ρίχνοντας εναντίον τους πυρ εν ψυχρώ.

Το αποτρόπαιο περιστατικό βίας εκδηλώθηκε σε περιοχές όπου κατοικούν οπαδοί του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου του Νέλσονα Μαντέλα. Παρόμοιες "εκρήξεις" βίας έχουν εκδηλωθεί στο παρελθόν ανάμεσα σε οπαδούς του ΑΕΚ και του κόμματος των Ζουλού ΙΝΚΑΘΑ. Ωστόσο, στην προκειμένη περίπτωση, ενδέχεται η επίθεση να εξαπολύθηκε από παραστρατιωτική εξτρεμιστική ομάδα Αφρικάνερς. Η κοινωνική ανθρωπολόγος, Μέρι ντε Χάας, μέλος της Επιτροπής Ελέγχου Περιπτώσεων Πολιτικής και Κοινωνικής Βίας στο Ντόνιμπρουκ, σημείωσε στους δημοσιογράφους πως υπάρχουν ορισμένες ενδείξεις ότι στην προκειμένη περίπτωση η επίθεση "να ενορχηστρώθηκε, ίσως, από λευκούς εξτρεμιστές που ανήκαν ή ανήκουν στο αστυνομικό σώμα, με σκοπό να καταφέρουν πλήγμα στην κυβέρνηση εθνικής ενότητας του Νέλσονα Μαντέλα"...

Η χτεσινή αιματοχυσία στο Ντόνιμπρουκ καταδικάστηκε από σχεδόν όλες τις πολιτικές παρατάξεις στη Νότια Αφρική. Ο Πρόεδρος Μαντέλα ανακοίνωσε πως η κυβέρνησή του εργάζεται πυρετωδώς πάνω στην κατάστρωση στρατηγικής που να αντιμετωπίσει το χρόνιο φαινόμενο της βίας στην επαρχία Νατάλ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ