Σάββατο 23 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΣΝΙΑ
Ακατάλληλο "κλίμα" για εκλογές

Ακατάλληλο έκρινε χτες ο επικεφαλής της αποστολής του ΟΑΣΕ στη Βοσνία, Ρόμπερτ Φρόουικ, το υπάρχον πολιτικό κλίμα για τη διεξαγωγή των πρώτων μεταπολεμικών γενικών εκλογών στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη.

Σύμφωνα με τον Αμερικανό διπλωμάτη, που διορίστηκε το Δεκέμβρη επικεφαλής της παραπάνω αποστολής του ΟΑΣΕ, η επεξεργασία της εκλογικής διαδικασίας, η οργάνωση της ψηφοφορίας χιλιάδων προσφύγων και η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι οι μεγαλύτερες δυσκολίες πάνω στη διεξαγωγή αυτών των εκλογών, που όπως ορίζει η Συνθήκη του Ντέιτον πρέπει να πραγματοποιηθούν ανάμεσα στις 14 Ιουνίου και τις 14 του Σεπτέμβρη. "Πρέπει να γίνουν πολλά ακόμη μέχρι να δημιουργηθεί το κατάλληλο πολιτικό κλίμα για να διεξαχθούν οι εκλογές", υποστήριξε ο Φρόουικ, παρουσιάζοντας χτες στην Πράγα την πρώτη του έκθεση στα μέλη της επιτροπής ανώτερων αξιωματούχων του ΟΑΣΕ.

Νωρίς το απόγευμα, ο Ράικο Κάρατζιτς, ένας εκ των ηγετών της Σερβοβοσνιακής Δημοκρατίας, συναντήθηκε στο Πάλε με αντιπροσωπεία Γάλλων αξιωματούχων, συζητώντας ζητήματα σχετικά με την ανοικοδόμηση της χώρας και την έναρξη οικονομικών δεσμών ανάμεσα στο Πάλε και το Σαράγεβο. Σύμφωνα με το σερβοβοσνιακό πρακτορείο ειδήσεων SRNA, μετά το τέλος της συνάντησης ο Κάρατζιτς εξέφρασε την επιθυμία του Πάλε να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη και να αποκατασταθεί σταδιακά η συνεργασία με την κροατο-μουσουλμανική ομοσπονδία, σύμφωνα με τα όσα σχετικά προβλέπει η Συνθήκη του Ντέιτον.

Λίγες ώρες μετά το δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας ΛΕ ΚΡΟΥΑ σχετικά με τη σφαγή άνω των 3.000 ατόμων στη Σρεμπένιτσα τον περασμένο Ιούλιο, η απεσταλμένη του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Βοσνία και πρέσβειρα των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Εθνη, Μάντλιν Ολμπράιτ, επισκέφτηκε περιοχή της ανατολικής Βοσνίας, όπου φέρεται πως υπάρχουν ενδείξεις για την ύπαρξη ομαδικού τάφου. Η Ολμπράιτ ζήτησε τη συνεργασία του Διεθνούς Δικαστηρίου για τα Εγκλήματα Πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία, διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι θα καταβάλει προσπάθειες, ώστε να διασφαλιστεί η απονομή της δικαιοσύνης...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ