Πέμπτη 28 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Προχωρούν στον διαμελισμό

Ετοιμη εισήγηση της διεύθυνσης του ΟΤΕ, με βάση μελέτη της ιδιωτικής εταιρίας ΒΟΛΤ, για την ίδρυση θυγατρικής εταιρίας Τηλεφωνικών Καταλόγων. Για να περάσουν τα σχέδιά τους οι ιθύνοντες δημιουργούν κλίμα τρομοκρατίας με μεταθέσεις εργαζομένων που αντιδρούν

Σε προσπάθεια τρομοκράτησης των εργαζομένων στην υπηρεσία Τηλεφωνικών Καταλόγων, με μεταθέσεις σε "θέσεις - ψυγείο", επιδίδεται η διοίκηση του ΟΤΕ, επειδή οι τελευταίοι αντιδρούν στη μετατροπή της σε θυγατρική εταιρία και στο ξεπούλημά της. Την ίδια στιγμή, η Διεύθυνση του Οργανισμού έχει έτοιμη εισήγηση για την ίδρυση της θυγατρικής, η οποία βασίστηκε σε μελέτη της ιδιωτικής εταιρίας ΒΟΛΤ, αλλά η συζήτησή της στο Διοικητικό Συμβούλιο καθυστέρησε και εξαιτίας της μετοχοποίησης.

Το εξωφρενικό της εισήγησης αυτής είναι πως προτείνει την ανάθεση υλοποίησης της μελέτης της ΒΟΛΤ στον ίδιο τον μελετητή, χωρίς διαγωνισμό έναντι του ποσού των 979 εκατομμυρίων δραχμών. Απ' αυτά, τα 537 εκατομμύρια αναλογούν στην αγορά ηλεκτρονικού εξοπλισμού για το στάδιο προεκτύπωσης, τα 360 για τη δυνατότητα χρήσης πακέτων προγραμμάτων ηλεκτρονικών υπολογιστών της ΒΟΛΤ και τα 82 ως αμοιβή της για αρχική τεχνική υποστήριξη. Η ανάληψη από πλευράς της ΒΟΛΤ της συντήρησης του εξοπλισμού θα της αποφέρει ακόμη περίπου 100 εκατομμύρια δραχμές ετησίως, πέραν της αμοιβής της ως συμβούλου και μετά την υλοποίηση της μελέτης για χρονικό διάστημα που δεν προσδιορίζεται.

Η μελέτη, που υιοθετείται από την εισήγηση, προβλέπει επίσης την αγορά μηχανολογικού εξοπλισμού για το εργοστάσιο εκτύπωσης, αξίας 3,27 δισεκατομμυρίων, καθώς και δαπάνη ακόμα 360 εκατομμυρίων για τη διαμόρφωση των χώρων προεκτύπωσης και εκτύπωσης. Το πιο ανησυχητικό όμως είναι το γεγονός πως μια τόσο μεγάλη επένδυση σε τεχνολογικό εξοπλισμό στο εργοστάσιο εκτύπωσης δεν είναι αναγκαία. Το ίδιο ισχύει και για τον ηλεκτρονικό εξοπλισμό, ο οποίος σύμφωνα με τους εργαζόμενους είναι και τεράστιος, αλλά και μη λειτουργικός, αφού δεν είναι συμβατός με τον εξοπλισμό που σήμερα διαθέτει η Διεύθυνση Τηλεφωνικών Καταλόγων.

Οπως χαρακτηριστικά έλεγαν στελέχη του Μηχανογραφικού Κέντρου του ΟΤΕ, με τη συγκεκριμένη προμήθεια, "είναι σαν να βάζεις ένα τάνκερ στη λίμνη του Μαραθώνα... ". Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως ένα από τα επιχειρήματα της ΒΟΛΤ για τη συγκεκριμένη επένδυση είναι "τα υπέρμετρα έξοδα λειτουργίας... ".

Ενώ λοιπόν τέτοιου είδους μελέτες έχουν πάρει το δρόμο της έγκρισης, έκπληξη προκαλούν καταγγελίες, που κάνουν λόγο για περίεργη "φιλεργατικότητα" της διοίκησης προς τους πωλητές και τους ομαδάρχες τους. Σύμφωνα με τις καταγγελίες, στους παραπάνω υπαλλήλους δίνονται πριμ επί των πωλήσεων, τέτοια που ξεπερνούν το ποσό του ενός εκατομμυρίου μηνιαίως, πέραν του μισθού τους.

Αντιδρώντας στα σχέδια θυγατρικοποίησης της υπηρεσίας, οι εργαζόμενοι προβάλλουν το αίτημα της ανάπτυξης των Τηλεφωνικών Καταλόγων υπό τη μορφή καθετοποιημένης υπηρεσίας και ζητάνε τον εκσυγχρονισμό του εργοστασίου, αξιοποιώντας τα κονδύλια που μέχρι τώρα εγκρίνονται στον προϋπολογισμό, αλλά παραμένουν ανεκμετάλλευτα. Θεωρούν επίσης πως η επιλογή της θυγατρικής εγκυμονεί κινδύνους για το ιδιοκτησιακό καθεστώς, αφού σύμφωνα με το πεντάχρονο Επιχειρησιακό Σχέδιο του ΟΤΕ, η θυγατρική θα καταλήξει στο Χρηματιστήριο. Επίσης, η μορφή αυτή προκαλεί αύξηση των λειτουργικών εξόδων της υπηρεσίας, την κάνει ευάλωτη στα παιχνίδια της αγοράς, αλλά μπορεί να προκύψουν και ανεξέλεγκτες καταστάσεις τόσο στον τομέα των προμηθειών όσο και στον τρόπο διοίκησης (διορισμοί και προνόμια ημετέρων κτλ.).

Μετάθεση σε μη οργανική θέση

Στην προσπάθεια τρομοκράτησης των εργαζομένων εντάσσεται και η επιχειρούμενη δυσμενής μετάθεση του Παναγιώτη Κολυβά, προϊσταμένου του οικονομικού τμήματος της διεύθυνσης των Τηλεφωνικών Καταλόγων, αφού είχαν προηγηθεί αποτυχημένες απόπειρες της διοίκησης να "συμμορφώσει" τους εργαζόμενους στις επιταγές της.

H αίτηση της μετάθεσης, σύμφωνα με πληροφορίες, προέρχεται από τη διοίκηση του Οργανισμού (Γενική Διεύθυνση Προσωπικού) και απευθύνεται στο Συμβούλιο Μεταθέσεων, από το οποίο ζητείται να μετατεθεί ο εν λόγω υπάλληλος στη Διεύθυνση Ανατολικής Αττικής, αλλά σε μη οργανική θέση. Δηλαδή τον βάζουν στο ψυγείο... Ετσι φαίνεται εννοεί η διοίκηση την παραγωγική αξιοποίηση στελεχών της επιχείρησης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ