Πέμπτη 28 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Χωρίς άδεια τα ακτινολογικά εργαστήρια

Ποινική δίωξη κατά παντός υπευθύνου άσκησε χτες ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης μετά από έρευνα που διεξήχθη από επιτροπή εμπειρογνωμόνων, η οποία διαπίστωσε πως όλα τα ακτινολογικά εργαστήρια της Θεσσαλονίκης, δημόσια και ιδιωτικά, λειτουργούν χωρίς άδεια και χωρίς να πληρούν τους απαραίτητους όρους ασφάλειας για ασθενείς και εργαζόμενους.

Η έρευνα ξεκίνησε μετά από καταγγελία, που αφορούσε τη λειτουργία του Ακτινολογικού Τμήματος του Ψυχιατρικού Ιδρύματος της Πέτρας Πιερίας. Οταν διαπιστώθηκε παράβαση στον τρόπο και τους όρους λειτουργίας του, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Θεσσαλονίκης, Α. Καπόλας, διέταξε έρευνα στην Περιφέρεια Θεσσαλονίκης, σχετικά με το καθεστώς λειτουργίας όλων των ακτινολογικών εργαστηρίων. Σύμφωνα με το πόρισμα, όλα τα εργαστήρια στερούνται της απαραίτητης άδειας από την αρμόδια Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, ενώ εξακριβώθηκε και πλήρη έλλειψη μέτρων ασφάλειας και συντήρησης. Να σημειωθεί πως και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι και τα συνδικαλιστικά τους όργανα επανειλημμένα έχουν καταγγείλει τις απαράδεκτες συνθήκες που επικρατούν στα ακτινολογικά εργαστήρια, των οποίων ο εξοπλισμός είναι συνήθως ξεπερασμένης τεχνολογίας αρκετών δεκαετιών.

Η δίωξη ασκήθηκε σε βαθμό κακουργήματος για τις ευθύνες έκθεσης των ασθενών σε ακτινοβολίες χωρίς προστασία και σε βαθμό πλημμελήματος για την ανυπαρξία των απαραίτητων αδειών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ