Σάββατο 30 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Ανάβει η φλόγα που θέλαμε για την Ελλάδα

Σήμερα στην αρχαία Ολυμπία η τελετή της αφής της Ολυμπιακής φλόγας για την Ατλάντα. Παρούσα η Χίλαρι Κλίντον

Εκατό χρόνια μετά την αναβίωση των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων στην Ελλάδα ανάβει σήμερα στην αρχαία Ολυμπία η φλόγα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της εκατονταετίας, που όμως δε θα καταυγάσει το Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας αλλά της Ατλάντα, όπως αποφάσισαν πριν από 6 χρόνια στο Τόκιο οι Αθάνατοι της ΔΟΕ.

Με το γνωστό πατροπαράδοτο τρόπο θα ανάψει στις 12 το μεσημέρι η Ολυμπιακή φλόγα και από τα χέρια της πρωθιέρειας θα δοθεί στον πρώτο λαμπαδηδρόμο τον Κώστα Κουκοδήμο, για να αρχίσει η Ολυμπιακή λαμπαδηδρομία.

Η τελετή θα ξεκινήσει με τις ομιλίες μεταξύ άλλων του προέδρου της ΕΟΑ Αντ. Τζήκα, του δημάρχου της Αρχ. Ολυμπίας, του υφυπουργού Αθλητισμού Α. Φούρα, της Χίλαρι Κλίντον συζύγου του Αμερικανού Προέδρου, του δημάρχου της Ατλάντα Μπίλι Πέιν κ.ά.

Στη συνέχεια από την Ιερά Αλτη της αρχαίας Ολυμπίας η πρωθιέρεια Μαρία Παμπούκη θα προσφέρει το φως της ειρήνης, την Ολυμπιακή Φλόγα, στους αθλούμενους όλου του κόσμου που θα συναντηθούν στις 19 Ιούλη στην Ατλάντα.

Η τελετή της αφής θα μεταδοθεί απευθείας από την ΕΤ-1 από τις 11.30 - 12.30.

Από την αρχαία Ολυμπία η Ολυμπιακή φλόγα θα ακολουθήσει για πρώτη φορά διαδρομή μέσω ιστορικών πόλεων και διαδρομών σε όλη σχεδόν την Ελλάδα. Η Ολυμπιακή φλόγα θα περάσει από τον Πύργο και θα διανυκτερεύσει σήμερα στην Καλαμάτα. Στη συνέχεια θα περάσει από τη Σπάρτη, την Τεγέα, όπου πάρθηκε η απόφαση το 1934 για την πραγματοποίηση της αφής της Ολυμπιακής φλόγας, από τη Νεμέα, από την Αρχαία Κόρινθο, το Μεσολόγγι, τους Δελφούς, τις Πλαταιές, τις Ερυθρές, τη Θήβα, τη Βεργίνα, τη Βέροια, την Εδεσσα, την αρχαία Πέλλα, τη Θεσ/νίκη και το Μαραθώνα. Η Ολυμπιακή φλόγα θα καταλήξει στις 6 Απρίλη στο Καλλιμάρμαρο με τελευταίους λαμπαδηδρόμους τον Ν. Κακλαμανάκη και την Ν. Μπακογιάννη. Στη διάρκεια της λαμπαδηδρομίας θα διανυθούν 2.500 χιλ. με 850 λαμπαδηδρόμους.

Ο ΟΣΕ στο πλαίσιο των εκδηλώσεων δρομολογεί σήμερα ειδικές αμαξοστοιχίες με μειωμένο τιμολόγιο στη διαδρομή Πάτρας - Ολυμπίας - Πάτρας και ενισχύει τα τοπικά δρομολόγια Πύργου - Ολυμπίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ