Κυριακή 31 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΑΒΑΝΗΣ - ΡΕΝΤΗΣ
Σπάνιου ήθους αγωνιστής - δημιουργός

Υπάρχουν άνθρωποι των Γραμμάτων και Τεχνών, που "το 'χουν στο αίμα τους" να θορυβούν περί τον εαυτό τους και την τέχνη τους, ακόμη κι αν στο ενεργητικό τους έχουν ελάχιστα, ή και αμφιλεγόμενα έργα τους. Υπάρχουν, όμως, και δημιουργοί, σπουδαίοι, με πλουσιότατο και ποσοτικά έργο, που αντίθετα "έχουν στο αίμα τους" σεμνότητα, τόση, που σιωπούν οι ίδιοι σχετικά με το έργο τους. Αφήνουν να "μιλήσει" το ίδιο. Να "λέει" αυτό τα πάθη και τους πόθους τους, το όραμά τους για τον άνθρωπο, τον τόπο τους και τον κόσμο.

Σ' αυτή την κατηγορία - των ανθρώπων με βαθύτατη σεμνότητα, με ακάματη δημιουργία, με άπειρη αγάπη για τον απλό άνθρωπο του τόπου μας και του κόσμου και με σεβασμό για τους αγώνες του για να κερδηθεί μια δίκαιη, φωτεινή ζωή για όλους τους ανθρώπους, με συναίσθηση του χρέους τους να συμβάλουν σαν δημιουργοί για "να γίνουν τα σκοτάδια φως" - ανήκε ο Δημήτρης Ραβάνης - Ρεντής.Ο αταλάντευτος κομμουνιστής, ο ακούραστος, επί 55 περίπου χρόνια, "εργάτης" της ποίησης, της πεζογραφίας, του θεάτρου, του κινηματογράφου, των ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών καλλιτεχνικού λόγου, ακόμη και του διαφημιστικού λόγου που σέβεται τη νοημοσύνη και την αισθητική του ανθρώπου, ο μεταφραστής, ο τρυφερός παραμυθάς των παιδιών.

Σ' αυτή την κατηγορία, ανήκε ο πολυγραφότατος, με πολυποίκιλα θεματικά και μορφολογικά κείμενα, αφιλοκερδής συνεργάτης του "Ριζοσπάστη". Ο συνεργάτης - συμπαραστάτης του "902 Αριστερά στα FM" στο στήσιμό του και στις προσπάθειές του τους πρώτους μήνες της λειτουργίας του να γίνει η "άλλη φωνή στα FM", αλλά και τον πρώτο καιρό μετά την κρίση του σταθμού. Ο ακριβός μας σύντροφος ο Μίμης, όπως τον αποκαλούσαμε, που για πρώτη του φορά και άθελά του μας πίκρανε με την αιφνίδια "αναχώρησή" του. Ο σύντροφός μας ο Μίμης, που με τους αγώνες του από παιδί, με τη στάση της ζωής του σ' όλες τις εκφράσεις της, με το σπάνιο ανθρώπινο, αγωνιστικό και κομμουνιστικό ήθος του, με την προσφορά του μεγάλου και πολύμορφου έργου του, με τη συγκινητική διαθήκη του, θα μένει υπόδειγμα ανθρώπου και δημιουργού και η μνήμη του ιερή παρακαταθήκη για τους νέους αγωνιστές - δημιουργούς.Κι αυτοί είναι κυρίως, που έχουν, στις μέρες που έρχονται, να διδαχτούν και να "κερδίσουν" πολλά γνωρίζοντας τη ζωή του και διαβάζοντας το έργο του Δημήτρη Ραβάνη - Ρεντή.

Γι' αυτό, αλλά και σαν ελάχιστη δικαίωση αυτού του σπουδαίου δημιουργού, που ούτε με το θάνατό του δεν αξιώθηκε μιας μικρής έστω αναφοράς από την πλειοψηφία των ΜΜΕ, παραθέτουμε τους τίτλους του εκδομένου και ανέκδοτου ποιητικού, πεζογραφικού, θεατρικού, μεταφραστικού έργου του.Ο χώρος δε μας επιτρέπει να παραθέσουμε και τους τίτλους των πρωτότυπων σεναρίων του για ρουμάνικες και ελληνικές ταινίες, των ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σειρών που έγραψε, των ραδιοτηλεοπτικών σειρών με έργα άλλων σε διασκευές δικές του, ούτε πολύ περισσότερο την πληθώρα των μονοπράκτων του και του καραγκιοζοθέατρου που έγραψε.

Δεν έχουμε, τέλος, την τύχη να γνωρίζουμε και όλα τα τραγούδια που έγραψε στα χρόνια της Εθνικής Αντίστασης, του Εμφυλίου και της αναγκαστικής υπερορίας. Τραγούδια, που πλαισίωναν θεατρικά έργα του, που παίζονταν για τους διωκόμενους αγωνιστές - πολιτικούς πρόσφυγες και τα ελληνόπουλα στην προσφυγιά. Τραγούδια, που θα τον δοξάζουν και θα τον καθιστούν αθάνατο σαν ανώνυμο, έστω, τροβαδούρο των αγώνων του λαού μας.

Αρ. Ελ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ