Παρασκευή 5 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΤΕΛ ΑΙΓΙΝΑΣ
Από τον Οκτώβρη απλήρωτοι οι εργαζόμενοι!

Επίσχεση εργασίας εδώ κι ένα μήνα. Σοβαρό πρόβλημα και στις συγκοινωνίες του νησιού

Από τον Οκτώβρη του '95 είναι απλήρωτοι οι εργαζόμενοι στο ΚΤΕΛ Αίγινας, οι οποίοι εδώ κι ένα μήνα πραγματοποιούν επίσχεση εργασίας, καθώς το "μαχαίρι έφτασε στο κόκαλο".Το ύψος των δεδουλευμένων που οφείλουν οι ιδιοκτήτες στους εργαζόμενους φτάνει συνολικά γύρω στα 20.000.000 δραχμές! Πέρα όμως από τις οφειλές προς τους εργαζόμενους, οι ιδιοκτήτες των ΚΤΕΛ χρωστάνε στο ΙΚΑ 73.114.019 δραχμές και για αγορά καυσίμων από τον Ιούλη του '95 μέχρι τώρα, άλλα 9.769.140!Η κατάσταση αυτή έχει αποδιοργανώσει εν πολλοίς τις συγκοινωνίες, αφού μόνο τρία λεωφορεία εκτελούν δρομολόγια, ενώ μεγαλύτερο πρόβλημα αναμένεται να δημιουργηθεί κατά την καλοκαιρινή περίοδο!

Ο Μ. Λαδάς, 47 χρονών, που εργάζεται στα ΚΤΕΛ από το 1981 και έχει τρία παιδιά, μας λέει: "Εχω φτάσει στο σημείο να ζητήσω ένα χιλιάρικο δανεικά για να πάρω τσιγάρα. Η απάντηση των ιδιοκτητών όταν τους ζητάμε τα λεφτά μας, είναι να πάμε να δανειστούμε λεφτά από την τράπεζα! Αυτή η κατάσταση δεν πάει άλλο, πώς θα ζήσω τα παιδιά μου; Ψάχνω από εδώ και από εκεί μήπως βρω καμία δουλιά. Το κράτος πρέπει να κάνει κάτι, γιατί αλλιώς θα έχουμε μεγάλο πρόβλημα". Ο Α. Παππαδάκης, εργαζόμενος στα ΚΤΕΛ, μας είπε: "Η παρασυγκοινωνία στην Αίγινα οργιάζει. Οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες των ΚΤΕΛ έχουν και ταξί, παρατάνε τα λεωφορεία τους και δουλεύουν τα ταξί. Την άλλη φορά μπροστά από το λεωφορείο του, ο ιδιοκτήτης ήρθε με το ταξί και πήρε επιβάτες. Και καλά αυτοί, έχουν και άλλες δουλιές, εμείς τι θα κάνουμε; Δουλιά δεν έχουμε, πώς θα ζήσουμε τις οικογένειές μας".

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ενώ οι ιδιοκτήτες των λεωφορείων σε έγγραφό τους προς τον Αναπτυξιακό Σύνδεσμο του νησιού κάνουν αναφορά στα χρέη τους, δεν αναφέρουν πουθενά πόσα ήταν τα έσοδά τους τη χρονιά που πέρασε, γεγονός που δημιουργεί πολλά ερωτηματικά στους εργαζόμενους! Από την άλλη μεριά, η Νομαρχία Πειραιά δεν έχει δώσει ακόμα στους ιδιοκτήτες των ΚΤΕΛ τα λεφτά που τους χρωστάει από τα μαθητικά εισιτήρια, ποσό που ανέρχεται στις 7.152.632 δραχμές για το 1995 και γύρω στα 2.500.000 για το τρίμηνο του 1996. Ο Αναπτυξιακός Σύνδεσμος της Αίγινας συζήτησε για το σοβαρό πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί και για τους εργαζόμενους και για τους Αιγινήτες και κατέληξε ότι η Νομαρχία Πειραιά πρέπει άμεσα να καταβάλει στο ΚΤΕΛ το οφειλόμενο ποσό για τη μεταφορά των μαθητών, ώστε να μπορέσει να καλύψει μέρος των τρεχουσών οφειλών του και να συνεχίσει την εκτέλεση των δρομολογίων. Οι εργαζόμενοι στα ΚΤΕΛ από τη μεριά τους δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν την επίσχεση εργασίας μέχρι να πάρουν όλα τους λεφτά, ενώ επισήμαναν ότι πρέπει το κράτος να πάρει συγκεκριμένη θέση για ξεπεραστεί το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί και για τους εργαζόμενους και για το νησί.

Γιώτα ΔΙΑΜΑΝΤΑΚΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ