Παρασκευή 5 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Προσοχή στην αγορά οβελία

Οδηγίες της Αστυκτηνιατρικής Υπηρεσίας για κρέατα, αυγά και σοκολάτες

Πολύ προσεκτικοί θα πρέπει να είναι οι καταναλωτές την περίοδο των γιορτών του Πάσχα, σχετικά με την κατανάλωση κρεάτων, τυροκομικών και σοκολατούχων ειδών.

Σύμφωνα με οδηγίες της Αστυκτηνιατρικής Υπηρεσίας, οι καταναλωτές δεν πρέπει να αγοράζουν ολόκληρα σφάγια, χωρίς αυτά να έχουν τη σφραγίδα που πιστοποιεί ότι έχουν ελεγχθεί κτηνιατρικώς, ούτε να αγοράζουν από πωλητές που προβαίνουν σε παράνομες σφαγές, δηλαδή εκτός ελεγχομένων σφαγείων και σε χώρους, όπως δρόμους, αγρούς κλπ. Σε ό,τι αφορά τη σφραγίδα, τα ζωντανά ζώα ανεξάρτητα της προέλευσής τους, εφ' όσον σφάζονται στην Ελλάδα, έχουν σφραγίδα καταλληλότητας χρώματος μπλε και χαρακτηριστική σφραγίδα που αναγράφει τη χώρα προέλευσης.

Ακατάλληλα είναι τα σφάγια, που έχουν χρώμα σκοτεινό, κίτρινο ή όψη βρασμένου. Επίσης ακατάλληλο είναι το σφάγιο που έχει σύσταση ζελατινώδη, είναι καχεκτικό, έχει αιματώματα, μώλωπες και αγγεία γεμάτα αίμα, που σημαίνει ότι δεν έχει γίνει σωστή αφαίμαξη. Τα σπλάχνα δεν πρέπει να είναι πλαδαρά, θολά, μελανά, συμφορημένα, εύθρυπτα, με ογκίδια και παρασιτικές κύστεις. Το κρέας να μην παρουσιάζει κακοσμία στη θωρακική και κοιλιακή κοιλότητα, να μην είναι γλοιώδες στο εξωτερικό του ή με οσμή αμμωνίας και υδροθείου.

Οι καταψυγμένες συκωταριές πρέπει να είναι συσκευασμένες σε σελοφάν και να έχουν τις προβλεπόμενες από το νόμο ενδείξεις. Ακατάλληλες είναι αυτές που έχουν υποστεί απόψυξη και επανακατάψυξη, με αποτέλεσμα να έχουν σχήμα παραμορφωμένο, κρυστάλλους πάγου και υγρά μέσα στη συσκευασία τους. Τα καταψυγμένα έντερα θα πρέπει να είναι καθαρά και να μην παρουσιάζουν κακοσμία και χρώμα πράσινο.

Μεγάλη προσοχή θα πρέπει να δίνουν οι καταναλωτές και στα αυγά, τα οποία πρέπει να έχουν σχήμα και μέγεθος κανονικό και κέλυφος καθαρό χωρίς ρωγμές. Το αλλοιωμένο αυγό έχει μεγάλο αεροθάλαμο με το ασπράδι νερωμένο, κρόκο αναμεμειγμένο με το ασπράδι που προσκολλάται στο κέλυφος, έχει οσμή άσχημη, κηλίδες μελανές και κίτρινες ή πρασινωπές γραμμές.

Επίσης οι καταναλωτές θα πρέπει να προσέχουν τις σοκολάτες ή τα σοκολατένια αυγά που εμφανίζουν στην εξωτερική τους επιφάνεια άσπρισμα. Τέλος σε ό,τι αφορά τα τυροκομικά προϊόντα, ακατάλληλα είναι αυτά που παρουσιάζουν αλλοίωση της οσμής, γεύση καυστική, χρώμα κοκκινωπό, μούχλα και σύσταση πολτώδη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ