Τρίτη 9 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ - ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ
Παζαρεύουν το μέλλον τους στα παρασκήνια

Διαδοχικές συσκέψεις, χωρίς να γίνεται καμιά επίσημη ανακοίνωση

Παρασκηνιακές διαβουλεύσεις για το μέλλον των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά και Ελευσίνας βρίσκονται σε εξέλιξη τις τελευταίες βδομάδες, με διαδοχικές συσκέψεις κυβερνητικών στελεχών και άλλων παραγόντων, το περιεχόμενο των οποίων καλύπτεται με πέπλο σιωπής. Την ίδια στιγμή η αβεβαιότητα των χιλιάδων εργαζομένων στα δύο ναυπηγεία για το μέλλον τους έχει κορυφωθεί, καθώς κανείς κυβερνητικός παράγοντας δεν μπαίνει στον κόπο να τους ενημερώσει.

Λύσεις στο παρασκήνιο προωθεί η κυβέρνηση, τόσο για το Ναυπηγείο Ελευσίνας, όσο και για θέματα που σχετίζονται με τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Μετά τη σύσκεψη του περασμένου Σαββάτου, στην οποία συμμετείχαν οι υπουργοί Εθνικής Οικονομίας, Οικονομικών, Ανάπτυξης και Εργασίας, καθώς και οι διοικητές των τραπεζών Εθνικής και Εμπορικής, χτες πραγματοποιήθηκε και νέα σύσκεψη στο υπουργείο Ανάπτυξης μεταξύ των προέδρων των σωματείων των εργαζομένων στα δύο ναυπηγεία, εκπροσώπου της ΓΣΕΕ και υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου, χωρίς και πάλι να υπάρξει κάποια ανακοίνωση σχετικά με το μέλλον των ναυπηγείων.

Ολα δείχνουν ότι η κυβέρνηση με την εμμονή της στις ιδιωτικοποιήσεις έχει βρεθεί μπροστά σε ένα νέο αδιέξοδο. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό που την απασχολεί κυρίως είναι πώς θα προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση του Ναυπηγείου Ελευσίνας μετά την αναμενόμενη απόρριψη της προσφοράς Καρρά, αλλά και το πώς θα προχωρήσουν μέτρα "κοινωνικής" προστασίας για τους εργαζόμενους στα δύο ναυπηγεία που έχουν δηλώσει οικειοθελείς αποχωρήσεις. Η κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει ήδη τα 7 δισ. δρχ. που απαιτούνται για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά απ' το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ενώ προβληματίζεται για την ανεύρεση περίπου ανάλογου ποσού για το Ναυπηγείο Ελευσίνας.

Αναφορικά με την Ελευσίνα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης έχει ήδη κρίνει άκαρπο το διαγωνισμό και αναμένεται να το ανακοινώσει μέσα στη βδομάδα, ταυτόχρονα με την απόφαση για προκήρυξη δεύτερου διαγωνισμού. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, κυβερνητικοί παράγοντες βρίσκονται ήδη σε επαφή με τους εκπροσώπους της αμερικάνικης εταιρίας "Προντένσιαλ" (πρόκειται για την εταιρία που πήρε μέρος στον πρώτο διαγωνισμό με τη συμμετοχή της στην κοινοπραξία του Καρρά), η οποία φέρεται ως υποψήφια αγοράστρια του ναυπηγείου.

Εκπρόσωποι της αμερικάνικης εταιρίας βρίσκονται στην Αθήνα εδώ και τρεις βδομάδες και πραγματοποιούν συνεχείς επαφές, τόσο με τραπεζίτες και εκπροσώπους της κυβέρνησης, όσο και με Ελληνες επενδυτές, προκειμένου να συμμετάσχουν με ένα νέο κοινοπρακτικό σχήμα στο δεύτερο διαγωνισμό για την πώληση του Ναυπηγείου Ελευσίνας. Στα πλαίσια αυτά, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, θα πραγματοποιήσουν αύριο νέα σύσκεψη με εκπροσώπους των τραπεζών Εθνικής και Εμπορικής.

Με χτεσινή ανακοίνωσή της η Συσπείρωση Εργατοϋπαλλήλων Ναυπηγείων Ελευσίνας καταγγέλλει την κυβέρνηση ότι, αντί να ενημερώσει τους εργαζόμενους, δηλώνει αναρμόδια και παραπέμπει στις τράπεζες, οι οποίες κατά τον ίδιο τρόπο τους παραπέμπουν στην κυβέρνηση!

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Χτες ήταν η σειρά της ΕΤΒΑ... (2000-06-08 00:00:00.0)
Πρωτοβουλία για κοινή δράση (1998-05-07 00:00:00.0)
"Γην και ύδωρ" ζητάνε οι επίδοξοι διαχειριστές (1996-04-19 00:00:00.0)
Κρίσιμη σύσκεψη για τα ναυπηγεία (1996-04-06 00:00:00.0)
Σενάριο συγχώνευσης με στόχο την εκποίησή τους (1996-03-20 00:00:00.0)
Πρόκειται για απάτη εν ψυχρώ (1995-02-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ