Τρίτη 23 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΣΝΙΑ
Συνθήκες έντασης

Συγκρούσεις μεταξύ Σέρβων και Μουσουλμάνων το σαββατοκύριακο. "Υποκινούμενες" ισχυρίζεται ο τοποτηρητής του ΝΑΤΟ

ΣΑΡΑΓΕΒΟ.-

Υποκινούμενες χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος των ΝΑΤΟϊκών πολυεθνικών δυνάμεων στο Σαράγεβο τις συγκρούσεις μουσουλμάνων και Σέρβων που ξέσπασαν μέσα στο σαββατοκύριακο κοντά σε σερβοβοσνιακές περιοχές.

Ρίχνοντας άμεσες βολές κατά της βοσνιακής ηγεσίας, ο ΝΑΤΟϊκός εκπρόσωπος, ταγματάρχης Σάιμον Χέιζλοκ, σημείωσε ότι οι αντιπαραθέσεις νεαρών Σέρβων και Βόσνιων προσφύγων, που επιχείρησαν να επισκεφθούν νεκροταφεία και συγγενείς σε σερβοβοσνιακά εδάφη, "ενορχηστρώθηκαν από εκείνους που επιθυμούν να χειραγωγούν τις ανησυχίες του κόσμου για να προωθούν πλατιά και στενά πολιτικά σχέδια". Ο ΝΑΤΟϊκός αξιωματούχος έγινε σαφέστερος λέγοντας ότι "οι μουσουλμάνοι αξιωματούχοι τροφοδοτούν την ένταση, επιχειρώντας να αποδείξουν με διάφορους τρόπους ότι οι Σέρβοι μπλοκάρουν την ελεύθερη διακίνηση προσώπων και προσφύγων που επιθυμούν να επιστρέψουν στα πάτρια εδάφη τους". Ο ταγματάρχης Χέιζλοκ ξεκαθάρισε ότι οι ΝΑΤΟϊκοί στρατιώτες θα καταβάλουν μεγαλύτερες προσπάθειες για την εκτόνωση της έντασης αυτού του είδους, προσθέτοντας παράλληλα ότι "μία τέτοια πολιτική διατρέχει μεγαλύτερους κινδύνους".

Μέσα στο Σαββατοκύριακο, κατά τη διάρκεια διαφορετικών περιστατικών αντιπαράθεσης ανάμεσα σε εκατοντάδες Σέρβους και μουσουλμάνους πρόσφυγες, δεκάδες ΝΑΤΟϊκοί στρατιώτες επιχείρησαν να καταστείλουν τα επεισόδια ρίχνοντας πυρ στον αέρα, κάνοντας χρήση δύο αμερικανικών στρατιωτικών ελικοπτέρων και έξι τανκς "Λέοπαρντ". Τα σοβαρότερα επεισόδια έγιναν στην Οτοκα της βόρειας Βοσνίας και κοντά στην πόλη Ντομπόζ. Στις περιπτώσεις αυτές, εκατοντάδες μουσουλμάνοι πρόσφυγες έφυγαν από τα χωριά τους (που ήταν στην επικράτεια της κροατο - μουσουλμανικής Ομοσπονδίας) με πρόθεση να επισκεφθούν τα σπίτια τους που βρίσκονται στην υπό σερβικό έλεγχο δεξιά όχθη του ποταμού Ούνα.

Τα επεισόδια στην Οτοκα άρχισαν όταν περίπου 100 Βόσνιοι πρόσφυγες μπήκαν σε περιοχές της Σερβοβοσνιακής Δημοκρατίας "παραβλέποντας" την προειδοποίηση του Πάλε, που τους καλούσε να εγκαταλείψουν το έδαφος λίγο πριν τις 19.00 το απόγευμα του Σαββάτου. Στις παρόμοιες ταραχές που ξέσπασαν την Κυριακή στο Ντομπόζ αναφέρθηκε ο τραυματισμός τουλάχιστον 20 ατόμων από πυρά Δανών και Πολωνών στρατιωτών.

Οι εξελίξεις αυτές έκαναν χτες τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Χαβιέ Σολάνα, να αφήσει για πρώτη φορά ανοιχτό το ενδεχόμενο για πιθανή παράταση της θητείας των ΝΑΤΟϊκών πολυεθνικών δυνάμεων στη Βοσνία. Προέβλεψε ότι οι επόμενοι οκτώ μήνες θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμοι, προσθέτοντας ότι μεγάλη σημασία και προσοχή θα πρέπει να δοθεί στη διεξαγωγή εκλογών του φθινοπώρου στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη.

  • Περίπου 1.000 διαδηλωτές από το Κοσσυφοπέδιο συγκεντρώθηκαν χτες το μεσημέρι έξω από το κτίριο όπου συνεδρίαζαν οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ. Οι διαδηλωτές φώναξαν συνθήματα υπέρ της αυτοδιάθεσης του Κοσσυφοπεδίου.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ