Τρίτη 23 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΚΟΡΥΦΗΣ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ
Πρόταση για απαγόρευση των πυρηνικών δοκιμών

ΜΟΣΧΑ.-

Την πλήρη απαγόρευση των πυρηνικών δοκιμών αποφάσισαν οι ηγέτες της των 7 πιο αναπτυγμένων καπιταλιστικών χωρών και ο Πρόεδρος της Ρωσίας Μπορίς Γιέλτσιν στη Διάσκεψη Κορυφής, που πραγματοποιήθηκε στη Μόσχα στις 19-20 του Απρίλη, με θέμα την ενίσχυση της πυρηνικής ασφάλειας στον κόσμο. Οι 8 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων συμφώνησαν να υποστηρίξουν αυτή τη "μηδενική επιλογή" στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται στη Γενεύη, για τη σύναψη συνθήκης απαγόρευσης των πυρηνικών δοκιμών. Επίσης, η διάσκεψη υιοθέτησε μια δήλωση για τη συνεργασία στο θέμα του πυρηνικού αφοπλισμού και της πυρηνικής ασφάλειας. Στη δήλωση προτείνεται ένας κοινός έλεγχος στη χρήση και αποθήκευση πυρηνικών υλικών και η διακοπή της παραγωγής κάθε νέου πυρηνικού όπλου. Σύμφωνα με σχέδιο απόφασης, η Ρωσία και η "Ομάδα των 7" πρόκειται να υποστηρίξουν τη σύναψη συμφωνίας για την ασφάλεια στη διαχείριση των ραδιενεργών αποβλήτων, υπό την αιγίδα της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας. Από τη μεριά του, ο Γιέλτσιν δήλωσε στους άλλους ηγέτες ότι η Ρωσία επιθυμεί μια ευρεία συνεργασία με τη Δύση και τόνισε ότι πρέπει να δημιουργηθεί μια "κουλτούρα πυρηνικής ασφάλειας". Προσκάλεσε ξένους εμπειρογνώμονες να έρθουν στη Ρωσία για να "εκτιμήσουν το επίπεδο της ασφάλειας στους ρωσικούς πυρηνικούς σταθμούς πρώτης γενιάς". Οι μετέχοντες στη διάσκεψη δεσμεύτηκαν "να ανταλλάσσουν τακτικά και να παρέχουν αμέσως πληροφορίες για επεισόδια σχετικά με κλοπή ή λαθρεμπόριο πυρηνικών υλικών". Από την άλλη μεριά, ο Γιέλτσιν επέκρινε τους ηγέτες του ΝΑΤΟ για την πρόθεσή τους να τοποθετήσουν αμερικανικά πυρηνικά όπλα σε μη πυρηνικές χώρες της Ευρώπης, θεωρώντας αυτή την πράξη "ως διάδοση των πυρηνικών όπλων".

Στη διάσκεψη συζητήθηκε και το πρόβλημα του κλεισίματος του πυρηνικού σταθμού του Τσερνομπίλ. Εξάλλου, για το σκοπό αυτό προσκλήθηκε στην τελευταία φάση της Διάσκεψης ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Λεονίντ Κούτσμα. Η διάσκεψη υπογράμμισε τη σημασία της απόφασης της Ουκρανίας να κλείσει το σταθμό του Τσερνομπίλ μέχρι το έτος 2000, όπως προβλέπει η συμφωνία που υπογράφηκε στις 20 του Δεκέμβρη 1995. Ο Κούτσμα δήλωσε ότι ο αντιδραστήρας υπ. αριθ. 1 θα κλείσει φέτος και θα ξαναλειτουργήσει.

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον, μετά την ολοκλήρωση της διάσκεψης στη Μόσχα, δήλωσε ότι τα βήματα που έγιναν "πρόκειται να κάνουν τους ανθρώπους... σε όλο τον κόσμο ακόμα πιο ασφαλείς".

Συνάντηση Γιέλτσιν - Κλίντον

Στην ιδιαίτερη συνάντησή τους οι δυο Πρόεδροι συζήτησαν το θέμα της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς, της διαφωνίας των ΗΠΑ για τη συνεργασία της Ρωσίας με το Ιράν στον τομέα της πυρηνικής τεχνολογίας, του ελέγχου των εξοπλισμών, το ζήτημα της Τσετσενίας, την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη. Σύμφωνα με δηλώσεις τους, σημειώθηκε πρόοδος προς την κατεύθυνση της επίλυσης ορισμένων διαφορών που υπάρχουν ανάμεσα στις δυο χώρες στα προαναφερόμενα ζητήματα. Ο Γιέλτσιν δήλωσε ότι ο Κλίντον υποσχέθηκε να πείσει τους συμμάχους του ΝΑΤΟ να μην επιταχύνουν τα σχέδια για επέκτασή του προς τις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης. Εξέφρασε την ελπίδα ότι θα καταστεί δυνατό να επιτευχθεί μια συμφωνία, με βάση την οποία θα απαιτείται η έγκριση της Ρωσίας για την ένταξη νέων μελών, αλλά από τα σχόλια του Κλίντον φάνηκε να αποκλείεται ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Ο Αμερικανός Πρόεδρος δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να αναμειχθούν στην προεκλογική εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές της Ρωσίας, αλλά θα εξακολουθήσουν να υποστηρίζουν τη δημοκρατική διαδικασία και τις μεταρρυθμίσεις, που σημαίνει, ωστόσο, σαφή υποστήριξη του Γιέλτσιν, όπως, άλλωστε, είχαν συνεννοηθεί στη συνάντησή τους στο Σαρμ - ελ Σέιχ της Αιγύπτου.

Τέλος, ο Κλίντον είχε ομαδική συνάντηση με τον Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, τον πρόεδρο της Κρατικής Δούμας Γκενάντι Σελεζνιόφ, τον πρόεδρο του "Γιάμπλοκο" Γκριγκόρι Γιαβλίνσκι, τον πρόεδρο του Συνεδρίου Ρωσικών Κοινοτήτων στρατηγό ε. α. Αλεξάντρ Λέμπεντ, τον δήμαρχο της Μόσχας Γιούρι Λουζκόφ και μερικούς κυβερνήτες περιοχών της Ρωσίας, μεταξύ τους ο κυβερνήτης του Νίζνι - Νόβγκοροντ Μπορίς Νεμτσόφ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ