Πέμπτη 25 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Βρώμικο παιχνίδι για τις "τρελές αγελάδες"

Η Βρετανία πιέζει την Κομισιόν και τις κυβερνήσεις για άρση των περιορισμών στις εξαγωγές βοδινού κρέατος

Στα "μουλωχτά" πάει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να κλείσει την υπόθεση των "τρελών αγελάδων", μετά τη δήλωση του κοινοτικού επιτρόπου, αρμόδιου για θέματα Γεωργίας, Φραντς Φίσλερ, ότι τα μέτρα που εφαρμόστηκαν δεν αποφασίστηκαν με γνώμονα τη δημόσια υγεία, αλλά για να προστατευτεί η αγορά κρέατος στην Ευρώπη, που αντιμετωπίζει κίνδυνο ολικής κατάρρευσης.

Ηδη, η Βρετανία ασκεί σοβαρές πιέσεις σε όλα τα επίπεδα, στα κοινοτικά όργανα και τις κυβερνήσεις των χωρών - μελών, για να αρθούν οι περιορισμοί στις εξαγωγές βρετανικού βόειου κρέατος και για να περιοριστούν οι υποχρεώσεις που ανέλαβε για τη θανάτωση των ζώων, που είτε παρουσιάζουν τα συμπτώματα της ασθένειας, είτε είναι ύποπτα να την εμφανίσουν στο επόμενο χρονικό διάστημα.

Για να πετύχει τους σκοπούς της, η βρετανική κυβέρνηση απειλεί με επιβολή εμπορικών αντιμέτρων τα κράτη - μέλη που επιμένουν στην απαγόρευση εισαγωγής βρετανικού κρέατος, ενώ αφήνει να εννοηθεί ότι αν δεν αλλάξει σύντομα η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα σταματήσει να καταβάλει τη συνδρομή της στον κοινοτικό προϋπολογισμό, προκαλώντας γενικότερο πρόβλημα στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Η κυβέρνηση του Τζον Μέιτζορ, εκτός από την άρση του εμπάργκο για το βόειο κρέας, ζητά να μειωθεί ο αριθμός των βοοειδών που πρέπει να θανατωθούν, δηλαδή όσα είναι άνω των 30 μηνών.

Τα θέματα αυτά συζήτησε ο Τζ. Μέιτζορ με τον Ελληνα πρωθυπουργό Κ. Σημίτη στην πρόσφατη επίσκεψη του δεύτερου στο Λονδίνο και, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις, η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να άρει τις αντιρρήσεις και τις επιφυλάξεις της. Αντάλλαγμα θα έχει την υποστήριξη εκ μέρους της Βρετανίας της θέσης για προσφυγή στο Δικαστήριο της Χάγης, σχετικά με το θέμα των Ιμια και κάποιες κοινές τοποθετήσεις στα θέματα της Διακυβερνητικής.

Κατά τα άλλα, ούτε γάτα - ούτε ζημιά, αφού η Βρετανία θα αποζημιωθεί αδρά για τα μέτρα που υποχρεώθηκε να πάρει, ενώ τα μέτρα σιωπηλά θα αδρανήσουν και θα αποσυρθούν. Για τρίτη φορά, θύμα της λογικής των συμφερόντων ο πολίτης καταναλωτής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ