Πέμπτη 25 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗ
Απολύσεις από σήμερα!

Την προκλητική ανακοίνωση έκανε χτες η εταιρία ενώ οι εργαζόμενοι πραγματοποιούσαν στάση εργασίας! Αρνείται η κυβέρνηση κάθε μέτρο υποστήριξης των αιτημάτων των εργαζομένων

Την απόλυση 100 εργαζομένων - ξεκινώντας μάλιστα από σήμερα - ανακοίνωσε προκλητικά χτες η διοίκηση της "Χαλυβουργικής",την ίδια ώρα που οι εργαζόμενοι πραγματοποιούσαν με επιτυχία 4ωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση μπροστά στα κεντρικά γραφεία της εταιρίας! Είχε προηγηθεί συγκέντρωση μπροστά στο υπουργείο Ανάπτυξης, όπου ο υφυπουργός Φ. Ιωαννίδης δήλωσε πως η κυβέρνηση προσπαθεί... για τα αιτήματα των χαλυβουργών βιομηχάνων!

Στις 29 Μάρτη, με απόφαση της διοίκησης της εταιρίας, έκλεισε το τμήμα των ηλεκτρικών κλιβάνων και μειώθηκε κατά 50% η παραγωγή σιδήρου. Πρόκειται για καθοριστικό χτύπημα στην παραγωγική λειτουργία της επιχείρησης και γενικότερα στον κλάδο, μιας και ήταν η μεγαλύτερη μονάδα της χώρας στην παραγωγή μπιγέτας μπετοσίδηρου. Η απόφαση αυτή συνοδεύτηκε από πρόγραμμα "συναινετικών" (! ) απολύσεων που έληξε προχτές. Κάτω από ένα κλίμα έντονης τρομοκρατίας αποχώρησαν περίπου 150 εργαζόμενοι. Ωστόσο για την επιχείρηση δε θεωρήθηκε ικανοποιητικός ο αριθμός και χτες εκπρόσωποι της διοίκησης ανακοίνωσαν πως θα απολύσουν άλλους 100 εργαζόμενους με βάση το 2% που επιτρέπει ο νόμος.

Μόλις 5,6% αυξήθηκε την τελευταία τριετία η τιμή του ρεύματος για τις χαλυβουργικές βιομηχανίες, όταν για τους καταναλωτές η αύξηση την ίδια περίοδο ξεπέρασε το 30%. Για φέτος η αύξηση θα είναι μηδενική. Και ενώ η κυβέρνηση ικανοποιεί το αίτημα των βιομηχάνων του κλάδου για φθηνό ρεύμα, δεν ισχύει το ίδιο για τα αιτήματα των εργατών. "Προσπαθούμε να γίνεται έλεγχος στις εισαγωγές μόνο από τρίτες χώρες", είπε χτες ο υφυπουργός στην αντιπροσωπεία των συνδικαλιστών, ενώ για τις εισαγωγές από χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά και στο αίτημα να υπάρχει σαν όρος στα μεγάλα έργα ένα ποσοστό σιδήρου να προέρχεται από ελληνικές βιομηχανίες, αρνήθηκε επικαλούμενος και πάλι τα κοινοτικά πλαίσια.

"Οχι στη συρρίκνωση της Χαλυβουργικής" και "ανάπτυξη δουλιά και όχι ανεργία" διαδήλωσαν οι εργαζόμενοι, οι οποίοι απέκλεισαν συμβολικά την οδό Μιχαλακοπούλου, όσο διαρκούσε η συνάντηση της αντιπροσωπείας τους με τον υφυπουργό. Στη συνέχεια πήγαν στα κεντρικά γραφεία της εταιρίας, όπου υπήρξε συνάντηση με εκπροσώπους της διοίκησης της εταιρίας.

"Δε θα δεχτούμε καμιά απόλυση. Αν τελικά η επιχείρηση προχωρήσει σε κάτι τέτοιο, προειδοποιούμε πως η κατάσταση θα είναι ανεξέλεγκτη και τις ευθύνες θα τις φέρουν οι ίδιοι", τόνισε ο πρόεδρος του σωματείου Ν. Χόνδρος,μετά τη συνάντηση.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα των διαδοχικών συναντήσεων, ο Δ. Κουμπούρης,βουλευτής του ΚΚΕ και μέλος της διοίκησης του σωματείου, υπογράμμισε: "Δεν έχουμε καμιά θετική εξέλιξη και από πλευράς υπουργείου και από πλευράς "Χαλυβουργικής". Μάλιστα από την τελευταία ακούσαμε πως θα προχωρήσουν σε απολύσεις με βάση το 2%! Είναι μια δυσμενέστατη εξέλιξη, η οποία ουσιαστικά βάζει απέναντιτους εργαζόμενους σε μια πολιτική, η οποία καθορίζεται από τα συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των πολυεθνικών. Μια πολιτική που κλείνει την ελληνική χαλυβουργία, χτυπά την παραγωγική βάση της χώρας και αυτό οι εργαζόμενοι θα το αντιπαλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ