Παρασκευή 26 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛΙΝΕΣ ΕΠΙΔΡΟΜΕΣ
Συνεχίζουν το καταστρεπτικό έργο

Χωρίς αντίκρυσμα, μάλλον, οι διάφορες "διπλωματικές" πρωτοβουλίες

ΒΗΡΥΤΟΣ.-

Στην τρίτη βδομάδα εισήλθαν οι ισραηλινές επιδρομές στο Νότιο Λίβανο. Τόσο οι ισραηλινές επιθέσεις, όσο και "απαντήσεις" της "Χεζμπολάχ" με πυραύλους "Κατιούσα" συνεχίζονται με αμείωτη ένταση. Παράλληλα, εξελίσσεται με γρήγορους ρυθμούς αλλά, όπως φαίνεται, με όχι και τόσο ικανοποιητικά αποτελέσματα η μεσολαβητική προσπάθεια της Ουάσιγκτον. Απογοητευμένος εμφανίστηκε, χτες, στους δημοσιογράφους ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, επιστρέφοντας από τη Δαμασκό, όπου είχαν σπεύσει, επίσης, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, ο Ιρανός ομόλογός του, καθώς και ο ηγέτης της "Χεζμπολάχ". Την ίδια στιγμή, η Γιούνισεφ απηύθυνε έκκληση για την άμεση συγκέντρωση, περίπου, 500 εκατομμυρίων δολαρίων, με σκοπό να αποσταλούν στους Λιβανέζους πρόσφυγες.

Από ξηράς, θαλάσσης και αέρος συνεχίζονται οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί στο Νότιο Λίβανο. Ισραηλινά βομβαρδιστικά έπληξαν, χτες, για άλλη μια φορά χωριά γύρω από την πόλη της Τύρου, καθώς και το δρόμο που συνδέει τη Βηρυτό με το Νότιο Λίβανο. Ισραηλινά πολεμικά πλοία σφυροκόπησαν τα περίχωρα της Σιδώνας. Οπως, μάλιστα, ανακοίνωσε η λιβανική αστυνομία, η ισραηλινή αεροπορία πραγματοποίησε, τουλάχιστον, 4 επιδρομές στο λόφο Ταλέτ αλ Μπαγιάντα, ανάμεσα στις περιοχές Κφάρ Ζαμπάντ και Ανζάρ, δηλαδή στην κοιλάδα Μπεκάα, όπου και στρατοπεδεύει μεγάλος αριθμός συριακών στρατιωτικών δυνάμεων.

Ο ισραηλινός στρατός εξέδωσε, χτες, νέα ανακοίνωση με την οποία καλούσε τους κατοίκους του Νοτίου Λιβάνου να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους ενόψει των νέων ισραηλινών επιδρομών, που φαίνεται ότι θα διαρκέσουν αρκετές μέρες ακόμα. Παρά το έντονο διπλωματικό παρασκήνιο, οι χτεσινές ισραηλινές επιδρομές ήταν τόσο έντονες και αλλεπάλληλες, που, σύμφωνα με πηγές των Ηνωμένων Εθνών, έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση και η υδροδότηση, τουλάχιστον, 45 χωριών, που κατοικούνται από 11.000 ανθρώπους, ενώ οι άνδρες της Προστατευτικής Δύναμης του ΟΗΕ δεν μπορούσαν να μεταβούν στις πληγείσες περιοχές για να μεταφέρουν τρόφιμα και φάρμακα.

Από την πλευρά της η "Χεζμπολάχ" σφυροκόπησε και πάλι το Βόρειο Ισραήλ, χωρίς να ανακοινωθούν θύματα, ενώ πραγματοποίησε επίθεση σε απόσπασμα της λιβανικής πολιτοφυλακής, που συνεργάζεται με τις ισραηλινές δυνάμεις κατοχής του Νοτίου Λιβάνου, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας Ισραηλινός στρατιώτης.

Καθώς οι εχθροπραξίες συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό, εντείνονται και οι διπλωματικές μεσολαβητικές διαβουλεύσεις, χωρίς, όμως, να έχει ακόμα σημειωθεί κάποιο σημαντικό βήμα προόδου. Στη Δαμασκό, που έχει αναδειχτεί μέσα στο μεσολαβητικό αναβρασμό σε κέντρο των διπλωματικών εξελίξεων, βρέθηκαν την Τετάρτη το βράδυ, εκτός από τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Ουόρεν Κρίστοφερ, ο Ιρανός ομόλογός του Αλί Ακμπάρ Βελαγιατί, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ερβέ ντε Σαρέτ, αλλά και ο ηγέτης της "Χεζμπολάχ" σεϊχης Χασάν Νασραλάχ.

Ο Βελαγιατί, που είχε αλλεπάλληλες συναντήσεις με τη συριακή ηγεσία, δήλωσε σιβυλλικά, μεταβαίνοντας στο Λίβανο, ότι το Ιράν υποστηρίζει τις αμυντικές ενέργειες της "Χεζμπολάχ", που έχουν ως στόχο να προστατεύσουν τους Λιβανέζους πολίτες από τη "σιωνιστική επιθετικότητα". Ο ντε Σαρέτ επαναδιατύπωσε την άποψη της κυβέρνησής του για την αναγκαιότητα μιας άμεσης επίτευξης εκεχειρίας. Οσο για τη συνάντηση του ηγέτη της "Χεζμπολάχ" με τον Σύρο υπουργό Εξωτερικών, Φαρούκ αλ Σάρα, δεν έγινε γνωστό τίποτα περισσότερο εκτός από το ίδιο το γεγονός.

Ιδιαίτερα απογοητευμένος εμφανίστηκε, χτες το πρωί, ο Ουόρεν Κρίστοφερ κατά τη διάρκεια μιας σύντομης ενημερωτικής συνάντησης με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Σιμόν Πέρες. Ο Κρίστοφερ, που ετοιμαζόταν να μεταβεί και πάλι στη Δαμασκό, δήλωσε ότι, αν και έχουν γίνει κάποια βήματα, τα προβλήματα παραμένουν πολύ σοβαρά. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός αρκέστηκε να συμπληρώσει ότι υπάρχει, τουλάχιστον, ένα σημείο συμφωνίας ανάμεσα στις δύο πλευρές και αυτό είναι η αποδοχή πως πρέπει να επιτευχθεί γραπτή ρητή συμφωνία για την προστασία των αμάχων.

Παρά τις εκατέρωθεν αντεγκλήσεις, δηλώσεις και ευχές, πάντως, φαίνεται πως υπάρχει άλλο ένα σημείο συμφωνίας και αυτό δεν είναι άλλο από το ότι η επίτευξη μιας εκεχειρίας δε μοιάζει εφικτή προς το παρόν και μετατίθεται στο άμεσο μέλλον, καθώς οι βομβαρδισμοί καλά κρατούν...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ