Παρασκευή 26 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Η επικίνδυνη ένταση παραμένει

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. -

Οι αντιδράσεις των πολιτικών κομμάτων της Σερβίας και των εκπροσώπων της αλβανικής μειονότητας στο Κοσσυφοπέδιο συνεχίστηκαν και χτες με αφορμή τα πρόσφατα αιματηρά επεισόδια σε τέσσερα χωριά της περιοχής.

Οι ηγέτες των αλβανόφωνων υποστήριξαν ότι οι επιθέσεις αυτής της βδομάδας σε βάρος Σέρβων αστυνομικών και πολιτών δε συνδέονται με τη δολοφονία Αλβανού φοιτητή την περασμένη Κυριακή στην Πρίστινα, προβάλλοντας τον ισχυρισμό ότι τα επεισόδια προκλήθηκαν από Σέρβους εθνικιστές. Σε ανακοίνωση της "Δημοκρατικής Λέγκας του Κοσσυφοπεδίου", που εκπροσωπεί μέρος της κοινότητας των Αλβανόφωνων, οι σερβικές αρχές κατηγορούνται ότι εντείνουν τα μέτρα καταπίεσης του αλλόφωνου πληθυσμού και ότι μέσα σε ελάχιστα 24ωρα έχουν συλλάβει τουλάχιστον 80 άτομα ως συσχετιζόμενα με τα πρόσφατα αιματηρά επεισόδια. Σε παρόμοιους τόνους και ύφος κυμάνθηκαν και οι δηλώσεις του Αλβανού Προέδρου, Σαλί Μπερίσα, ο οποίος αφού καλά καλά κατήγγειλε "τους σερβικούς εθνικιστικούς κύκλους ως υπεύθυνους για τα τελευταία περιστατικά προβοκάτσιας", απηύθυνε στη συνέχεια έκκληση αυτοσυγκράτησης στον αλβανόφωνο πληθυσμό του Κοσσυφοπεδίου.

Από την άλλη πλευρά, όλα σχεδόν τα πολιτικά κόμματα της Σερβίας, αφού καταδικάζουν τη χρήση βίας, υποστηρίζουν ότι η ένταση στο Κοσσυφοπέδιο οφείλεται στη δραστηριότητα Αλβανών εξτρεμιστών, που επιθυμούν να διεθνοποιήσουν το πρόβλημα του Κοσσυφοπεδίου και να εξασφαλίσουν λύσεις πριν αποχωρήσει η ειρηνευτική δύναμη του ΝΑΤΟ από τη Βοσνία. Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Σερβίας, Βόγισλαβ Κοστούνιτσα, ανέφερε ότι η τρομοκρατία εμφανίζεται εκεί όπου δεν επιλύονται τα προβλήματα, ενώ ο ηγέτης του "Σερβικού Κινήματος Ανανέωσης", Βουκ Ντράσκοβιτς, ισχυρίζεται ότι οι εθνικές συγκρούσεις στο Κοσσυφοπέδιο εξυπηρετούν τόσο τα σχέδια του Σέρβου Προέδρου, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, όσο και του Ιμπραχίμ Ρουγκόβα - ενός από τους ηγέτες του Αλβανόφωνου πληθυσμού. Ο Ρουγκόβα, σύμφωνα με τον Ντράσκοβιτς, προκαλώντας χάος στο Κόσσοβο, επιχειρεί να επαναφέρει στη διεθνή επικαιρότητα τα προβλήματα των Αλβανόφωνων της περιοχής, ενώ ο Μιλόσεβιτς καταφεύγει στην παλιά του τακτική, να επιλύει τα προβλήματα, δημιουργώντας άλλα μεγαλύτερα...

Και ενώ η Νέα Γιουγκοσλαβία ταλανίζεται με το φλέγον ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου, νέο χτεσινό δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας "Νιου Γιορκ Τάιμς" πρόσθεσε νέα προβλήματα στα όσα αντιμετωπίζει ήδη η βοσνιακή κυβέρνηση αναφορικά με τις σχέσεις ανάμεσα σε Σαράγεβο, Ουάσιγκτον και Τεχεράνη.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι η βοσνιακή κυβέρνηση έχει δώσει εντολή σε μικρές ομάδες κομάντος, που έχουν εκπαιδευτεί από Ιρανούς να σκοτώνουν, ή να συλλαμβάνουν άτομα που έχουν κατηγορηθεί για εγκλήματα πολέμου. Το δημοσίευμα αυτό προκάλεσε ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, με την οποία η Ουάσιγκτον πρόκειται να ζητήσει εξηγήσεις από τη βοσνιακή κυβέρνηση για "πληροφορίες, που παρότι δεν έχουν επιβεβαιωθεί, μας ανησυχούν σοβαρότατα γιατί αντιβαίνουν με τις διατάξεις της συνθήκης του Ντέιτον".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ