Παρασκευή 26 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΥΣΚΕΨΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
Διαπίστωσαν τα αδιέξοδα της λιτότητας

Τα οικονομικά μεγέθη κινούνται εκτός ελέγχου, αλλά η λήψη μέτρων προσκρούει στις εσωκομματικές εξελίξεις και στην πιθανότητα των πρόωρων εκλογών. Καμιά ανακοίνωση - παρά μόνο διαρροές - μετά τη χτεσινή σύσκεψη των Γ. Παπαντωνίου, Αλ. Παπαδόπουλου, Β. Παπανδρέου και Λ. Παπαδήμου

Τα αδιέξοδα της ελληνικής οικονομίας, που εντείνονται - παρά την υπερδεκάχρονη μονόπλευρη λιτότητα εις βάρος των εργαζομένων - ήταν το αντικείμενο και της χτεσινής σύσκεψης που είχαν οι υπουργοί Εθνικής Οικονομίας, Οικονομικών, Ανάπτυξης, ο διοικητής της Τράπεζας Ελλάδας και ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού. Παρά τη δίωρη συζήτηση που είχαν τα μέλη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, δεν έγινε καμιά επίσημη ανακοίνωση. Από όσα διέρρευσαν - σκόπιμα - από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, διαφάνηκε ότι η κυβέρνηση Σημίτη και το οικονομικό της επιτελείο θέλει να πάρει τώρα μέτρα - στην κατεύθυνση της σκληρότερης λιτότητας - αλλά οι εσωκομματικές εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ και η προοπτική των πρόωρων εκλογών τούς δένουν κυριολεκτικά τα χέρια.

Το γεγονός ότι δεν υπήρξαν επίσημες ανακοινώσεις ενισχύει τις απόψεις ότι στο οικονομικό επιτελείο επικρατεί κλίμα δυστοκίας. Κύκλοι του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, μεταφέροντας τις απόψεις του Γ. Παπαντωνίου, προέβησαν στην ακόλουθη λακωνική ανακοίνωση: "Στη σύσκεψη εξετάστηκαν τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, δε θα ληφθούν νέα μέτρα, ενώ θα επιδιωχτεί "σφίξιμο" σε όλους τους τομείς, ώστε να ενισχυθεί ο αντιπληθωριστικός χαρακτήρας της οικονομικής πολιτικής".

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη σύσκεψη συζητήθηκε η πορεία του κρατικού προϋπολογισμού του 1996 σε σχέση με την απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων, οι εξελίξεις στο μέτωπο του πληθωρισμού και η υπερβάλλουσα ρευστότητα κεφαλαίων στην ελληνική χρηματαγορά. Και στα τρία αυτά μέτωπα η εξέλιξη παρουσιάζεται δυσοίωνη και, το σημαντικότερο, όλες οι αποκλίσεις "κτυπάνε" στον πληθωρισμό, τον οποίο επηρεάζουν ανοδικά.

Ειδικότερα:

  • Για τον κρατικό προϋπολογισμό υπήρξε εκτίμηση ότι με τα σημερινά δεδομένα θα υπάρξουν αποκλίσεις στο έλλειμμά του, οι οποίες προβλέπεται να ανέλθουν στα 400 - 450 δισ. δραχμές. Αν επιβεβαιωθούν οι θέσεις αυτές, το τελικό έλλειμμα του προϋπολογισμού θα ανέλθει στα 2,860 - 2,910 τρισ. δραχμές, έναντι των 2,460 τρισ. δραχμών που προβλέπει ο προϋπολογισμός του 1996.
  • Αρνητικές αναμένονται και οι εξελίξεις στις τιμές, καθώς ο πληθωρισμός τον Απρίλη φαίνεται να έχει "κολλήσει" στο 9,1%, όσο δηλαδή είχε διαμορφωθεί και το Μάρτη, ενώ σύμφωνα με ένα άλλο σενάριο, ο πληθωρισμός ίσως ξεπεράσει και το όριο του 9,1%. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, κυβερνητικοί παράγοντες επιβεβαίωσαν χτες πληροφορίες, οι οποίες αναφέρουν ότι για ένα συνεχή μήνα, τουλάχιστον, η τιμή του αργού πετρελαίου στη διεθνή αγορά προβλέπεται να παρουσιάσει νέα άνοδο. Οι αυξήσεις αυτές αποδίδονται στην πολιτική των αμερικανικών πολυεθνικών εταιριών, η οποία οδήγησε σε "σπάσιμο" της συμφωνίας Ιράκ - ΟΗΕ για είσοδο των ιρανικών πετρελαίων στη διεθνή αγορά.
  • Το τρίτο σημαντικό πρόβλημα είναι αυτό της μεγάλης ρευστότητας κεφαλαίων στην ελληνική χρηματαγορά. Πρόκειται για κερδοσκοπικά κεφάλαια που εισρέουν για να απορροφήσουν τη γύρη των υψηλών τόκων που προσφέρει η ελληνική αγορά. Η κατάσταση έχει πάρει διαστάσεις επιδημίας, καθώς το ελληνικό δημόσιο, μέσω των παρεμβάσεων της Τράπεζας της Ελλάδας στη διατραπεζική αγορά, καταβάλλει στα κερδοσκοπικά αυτά κεφάλαια τεράστια ποσά υπό μορφή τόκων.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ