Πέμπτη 2 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΑΥΣΙΜΑ
Νέο κύμα ανατιμήσεων από αύριο

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι βενζίνες θα ακριβύνουν γύρω στις 3,50 δραχμές το λίτρο και το ντίζελ περίπου 3 δραχμές

Νέες αυξήσεις στα καύσιμα που θα βάλουν φωτιά στις τσέπες των ΙΧήδων αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα η Δημόσια Επιχείρηση Πετρελαίου, μετά από την προσωρινή "ανάσα" της προηγούμενης βδομάδας. Ετσι, σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα επίκεινται ανατιμήσεις στις διυλιστηριακές τιμές των καυσίμων - που ασφαλώς θα μετακυληθούν στη λιανική - ύψους περίπου 3 δρχ. στις βενζίνες και 3,5 δρχ. στις ντίζελ.

Οι νέες αυτές ανατιμήσεις - για έβδομη συνεχή φορά μετά από το "διάλειμμα" της προηγούμενης βδομάδας - θεωρείται βέβαιο ότι θα οδηγήσουν την κυβέρνηση στην ίδια εύκολη λύση που εφαρμόζει τις τελευταίες βδομάδες, την επιβολή πλαφόν στις ανώτατες τιμές λιανικής πώλησης των καυσίμων στην επαρχία, επιχειρώντας για άλλη μια φορά με προσωρινά και επιφανειακά μέτρα να ρίξει στάχτη στα μάτια των καταναλωτών που πληρώνουν τα σπασμένα της ελεύθερης αγοράς, αφήνοντας όμως στο απυρόβλητο τα κέρδη των εταιριών εμπορίας και των διυλιστηρίων στο όνομα του "ανταγωνισμού". Αυτό, καταγγέλλουν και οι βενζινοπώλες, οι οποίοι τονίζουν ότι η κυβέρνηση επιμένει να μην επεκτείνει το πλαφόν και τον καθορισμό των περιθωρίων κέρδους των εταιριών και στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη, όπου διακινείται το 60% των καυσίμων, ενώ την ίδια στιγμή το 70% των πρατηριούχων είναι "δεμένοι" με τις εταιρίες με συμβόλαια αποκλειστικής συνεργασίας διάρκειας από 5 μέχρι 10 χρόνια.

Αναταραχή, όμως, προκαλούν οι ανατιμήσεις των καυσίμων και στη διεθνή αγορά. Χαρακτηριστική είναι η κίνηση του Προέδρου των ΗΠΑ, Μπ. Κλίντον, ο οποίος έδωσε εντολή στο αμερικανικό υπουργείο Ενέργειας να αποδεσμευτούν από τα "στρατηγικά αποθέματα" της χώρας δώδεκα εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου, με στόχο να αυξηθεί η προσφορά του και να συμπιεστεί τεχνητά η λιανική τιμή της βενζίνης στις ΗΠΑ, που τελευταία εμφανίζει συνεχείς ανατιμήσεις.

Ωστόσο, αναλυτές εκτιμούν ότι ενδεχόμενο αποτέλεσμα αυτής της κίνησης είναι η ύφεση στην αγορά της βενζίνης, που έχει επίσης πολιτικό κόστος, αφού θα διακύβευε τη λειτουργία πολλών μικρού μεγέθους αμερικανικών πετρελαιοπηγών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ