Παρασκευή 3 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΠΑΝΙΑ
Ολοταχώς προς σχηματισμό κυβέρνησης

ΙΣΠΑΝΙΑ.-

Καθώς ετοιμάζεται το ισπανικό Κοινοβούλιο για την ψηφοφορία σχετικά με την υποστήριξη ή μη της νέας κυβέρνησης του "Λαϊκού Κόμματος", ανακοινώθηκε ότι οι πέντε βουλευτές του "Εθνικιστικού Κόμματος των Βάσκων" θα ψηφίσουν υπέρ του "Λαϊκού Κόμματος" του Χοσέ Μαρία Αθνάρ.

Οπως ανακοινώθηκε από πηγές του "Λαϊκού Κόμματος", η υποστήριξη των Βάσκων εθνικιστών εξασφαλίστηκε μετά από συμφωνία, στην οποία κατέληξαν τα δύο κόμματα.

Ο Αθνάρ έχει ήδη εξασφαλίσει τις προϋποθέσεις για την εκλογή του, μετά τη συμφωνία στην οποία κατέληξε την Κυριακή με τους Καταλανούς εθνικιστές της "Σύγκλισης και Ενωσης", που διαθέτει 16 έδρες και τους βουλευτές του συνασπισμού των Καναρίων Νήσων που διαθέτουν τέσσερις.

Ετσι, ο αρχηγός του "Λαϊκού Κόμματος", ο οποίος κατά τις πρόσφατες εκλογές αναδείχτηκε νικητής, χωρίς ωστόσο να συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία για το σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης, αναμένεται να εκλεγεί το ερχόμενο Σάββατο από τη Βουλή με την υποστήριξη των 182 βουλευτών σε σύνολο 350.

Στο μεταξύ, μόλις δύο μήνες μετά την αποτυχία του να επανεκλεγεί το κόμμα του πρώτο κόμμα, ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Φελίπε Γκονζάλες και δύο κορυφαία στελέχη του Σοσιαλιστικού Κόμματος απαλλάχτηκαν από την κατηγορία της συμμετοχής στο "βρώμικο πόλεμο" κατά των Βάσκων αυτονομιστών.

Το ισπανικό Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε να τον απαλλάξει από τις κατηγορίες. Ο δικαστής Εντουάρντο Μονέρ υπέγραψε την απόφαση, όπου και τονίζεται ότι οι κατηγορίες που τους αποδόθηκαν και που σύμφωνα με το Σοσιαλιστικό Κόμμα συνέβαλαν στην ήττα τους στις πρόσφατες γενικές εκλογές, στηρίχτηκαν σε φήμες και προσωπικές εκτιμήσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ