Παρασκευή 3 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ
Το "χαρτί" των διαπραγματεύσεων

ΜΟΣΧΑ. -

Ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Βίκτορ Τσερνομίρντιν δήλωσε την Πέμπτη, 2 Μάη, ότι η Μόσχα επιθυμεί την έναρξη διαπραγματεύσεων με τους Τσετσένους αυτονομιστές "χωρίς περιορισμούς και σε οποιοδήποτε επίπεδο", μετέδωσαν τα ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία. Ωστόσο, διευκρίνισε ότι οι συνομιλίες αυτές πρέπει να διεξαχθούν στα πλαίσια του ειρηνευτικού προγράμματος που πρότεινε ο Πρόεδρος Μπορίς Γιέλτσιν. Ο Τσερνομίρντιν πρόσθεσε, πάντως, ότι οι συνομιλίες θα μπορούσαν να διεξαχθούν με τη συμμετοχή "όλων όσοι θα μπορούσαν να επηρεάσουν πραγματικά στην επίτευξη ενός διακανονισμού στην Τσετσενία και επιθυμούν την επίλυση του προβλήματος". Σύμφωνα πάντα με τον Ρώσο πρωθυπουργό, ο υπουργός Εθνοτήτων της Ρωσίας Βιατσεσλάβ Μιχάιλοφ ανέλαβε τις αναγκαίες πρωτοβουλίες για την έναρξη των διαπραγματεύσεων, αλλά διευκρίνισε ότι τυχόν τρομοκρατικές ενέργειες των αυτονομιστών "θα παταχτούν εξίσου σκληρά, όπως και πριν".

Στο μεταξύ, ο Πρόεδρος, Μπορίς Γιέλτσιν, επιβεβαίωσε την πληροφορία ότι θα επισκεφτεί την Τσετσενία στα μέσα του Μάη. Οπως επισήμανε σκοπός της επίσκεψής του είναι, πρώτο να ευχαριστήσει τους στρατιωτικούς για τη σημαντική τους προσφορά, δεύτερο, να συναντηθεί με τοπικούς ηγέτες και τρίτο, να προωθήσει τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις. Το νέο στοιχείο, που προκύπτει από τις δηλώσεις του Γιέλτσιν, είναι η πρόθεσή του να συναντηθεί και με τους ηγέτες των αυτονομιστών, πράγμα που αποκλειόταν μέχρι τώρα, σύμφωνα με το ειρηνευτικό πρόγραμμα που είχε ανακοινώσει ο ίδιος στα τέλη Μάρτη. Ενδέχεται, επίσης, να συναντηθεί και με την Αλα Ντουντάγεβα, χήρα του Τζοχάρ Ντουντάγεφ, όπως, άλλωστε, και η ίδια είχε ζητήσει.

Από την άλλη μεριά, όμως, ο νέος ηγέτης των Τσετσένων αυτονομιστών Ζελιμχάν Γιανταρμπίγεφ δήλωσε την Τετάρτη ότι είναι έτοιμος να συνομιλήσει με τη Μόσχα, αλλά χωρίς τη μεσολάβηση τρίτης πλευράς. Τόνισε ότι θα συμφωνήσει στη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων μόνο αν η ρωσική πλευρά δείξει ότι επιθυμεί πραγματικά την ειρήνη και ότι δεν πρόκειται για προεκλογική προπαγάνδα. Επίσης, υπογράμμισε ότι σύντομα θα παρουσιάσει και τους υπόλοιπους όρους του για τη διεξαγωγή των ειρηνευτικών συνομιλιών.

Σύλληψη ομήρων

Μια ομάδα Τσετσένων αυτονομιστών συνέλαβαν στις 2 Μάη όμηρους 7 νταγκεστανούς αστυνομικούς σε φυλάκιο ελέγχου στα σύνορα του Νταγκεστάν με την Τσετσενία, μετέδωσε το Πρακτορείο ΙΝΤΕΡΦΑΞ. Επικαλούμενο πηγές του υπουργείου Εσωτερικών της Αυτόνομης Δημοκρατίας του Νταγκεστάν (Ρωσική Ομοσπονδία), το Πρακτορείο ανέφερε ότι οι αστυνομικοί ανακάλυψαν ένα περίστροφο στη διάρκεια ελέγχου σε αυτοκίνητο που επέβαιναν τρεις Τσετσένοι. Οι αστυνομικοί συνέλαβαν έναν απ' αυτούς. Μια ώρα αργότερα οι άλλοι δυο Τσετσένοι επέστρεψαν με ενισχύσεις και πήραν ομήρους τους 7 αστυνομικούς που βρίσκονταν στο φυλάκιο. Οι αυτονομιστές ζητούν την απελευθέρωση του συντρόφου τους, για να αφήσουν ελεύθερους τους 7 ομήρους. Αντιπροσωπεία του υπουργείου Εσωτερικών του Νταγκεστάν κατέφτασε στην περιοχή για διαπραγματεύσεις.

Νέα τονωτική ένεση στον Γιέλτσιν

Η Παγκόσμια Τράπεζα ενέκρινε ένα δάνειο 200.000.000 δολαρίων προς τη Ρωσία για την υποστήριξη κοινωνικών προγραμμάτων, αναφέρεται σε ανακοίνωση της τράπεζας αυτής. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, τα προγράμματα αυτά αφορούν τη βελτίωση των υγειονομικών συστημάτων, της εκπαίδευσης και ορισμένων υποδομών, όπως αυτή της υδροδότησης. Το συνολικό κόστος τους υπολογίζεται σε 288.100.000 δολάρια, από τα οποία τα 200.000.000 δολάρια χορηγεί η Παγκόσμια Τράπεζα. Το δάνειο δίνεται για 17 χρόνια με περίοδο χάριτος 5 χρόνια. Παρατηρητές σημειώνουν ότι τα δάνεια που ζητούσε η Ρωσία, αλλά οι διάφοροι πιστωτικοί οργανισμοί τα καθυστερούσαν, προβάλλοντας διάφορα κωλύματα, εγκρίνονται τώρα αμέσως με προφανή σκοπό τη στήριξη της προεκλογικής εκστρατείας του Γιέλτσιν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ